Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Mai multe legi controversate, și o învestire întîrziată.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Parlamentul de la Chișinău a adoptat în lectura a doua reforma pensiilor care prevede majorarea vârstei de pensionare cu un an pentru bărbați și cu șase ani pentru femei așa încât toți să iasă la pensie la 63 de ani. Votul majorității asupra acestei reforme a scandalizat opoziția, dar și mai multe zeci de persoane în vîrstă care au protestat vineri la Chișinău împotriva reformei respective.

Proteste ale pensionarilor în fața sediului Guvernului la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Opoziția a fost scandalizată și de alte legi adoptate de zor înainte de vacanță și înainte ca noul președinte Igor Dodon să-și înceapă mandatul. Este și una din temele retrospectivei săptămânii alcătuită astăzi de Diana Răileanu:

Legislativul de la Chişinău şi-a făcut un obicei din a adopta legi importante la sfârşit de sesiune parlamentară. E o practică păguboasă care ridică mai multe semne de întrebare în privinţa bunelor intenţii ale deputaţilor, e de părere economistul Institutului Viitorul, Ion Tornea:

„Nu am fost auziţi şi, probabil, nu se vrea să fim auziţi, pentru că noi am propus ca toate aceste proiecte să fie discutate pe larg, inclusiv proiectul bugetului şi politicii bugetar-fiscale, să nu fie într-un document atât de mare, pentru că este imposibil de analizat. Am propus ca el să fie divizat şi nu s-a acceptat. Presupunem că nu este nici interes în a promova o foarte mare transparenţă în adoptarea unor documente foarte importante anume pentru a putea include acolo nişte momente care să satisfacă anumite interese.”

Preşedintele ales Igor Dodon s-a arătat și el nemulţumit faţă de învestirea sa „tergiversată”.

El a criticat puterea, sugerând că astfel s-a dorit luarea unor decizii pe care el le-ar fi respins, cum ar fi numirea lui Eduard Harunjen în fruntea Procuraturii Generale sau crearea unui birou de legătură NATO la Chişinău.

Între timp, Igor Dodon a declarat joi, la o emisiune televizată, că va merge la Tiraspol devenind astfel, a sugerat el, primul preşedinte moldovean care vizitează regiunea transnistreană în ultimii ani.

În ce măsură ar putea Igor Dodon influenţa în bine rezolvarea conflictului transnistrean? O întrebare pe care i-am adresat-o preşedintei Clubului 50/50, Ecaterina Mardarovici, fostă deputată.

„Eu nu cred că există vreo soluţie şi că vreun politician, fie chiar şi unul foarte apropiat de Moscova ca Dl Dodon, are cheia şi soluţia pentru rezolvarea problemei transnistrene. Chipurile cheia şi soluţia este la Chişinău şi Tiraspol, or, ştim foarte bine că cheia şi soluţia pentru conflictul transnistrean este în Federaţia Rusă. Moscova, indiferent cine sunt preşedinţii Republicii Moldova şi aşa zisei republici transnistrene, ea are planul ei. Eu sunt ferm convinsă că nici federaţie nici orice altă soluţie găsită de Chişinău şi Tiraspol nu-i aranjează pe cei de la Moscova care vor ca situaţia neschimbată pentru a avea pârghii de hârţuire a Republicii Moldova.”

Preşedintele ales Igor Dodon a mai scris joi pe pagina sa de Facebook că a fost invitat de şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, să viziteze Bruxellesul.

Igor Dodon a anunţat că a acceptat invitaţia şi că va merge în capitala Uniunii Europene după ce va vizita Moscova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG