Linkuri accesibilitate

Amnistie fiscală fără mecanism clar de aplicare (GALERIE FOTO)


Opinii pro- și contra unui proiect de lege promovat cu viteză „cosmică” la Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Legea privind liberalizarea capitalului şi stimulare fiscală, votată în prima lectură, este văzută de cei mai mulţi experţi şi reprezentanţi ai unor importante ONG-uri mai curand ca o amnistie fiscală pe fața pentru o categorie îngustă de cetăţeni care au fentat până acum legea.

Prin urmare, cea mai mare parte a populaţiei care achită constant taxe şi impozite ar fi discriminata

Daca va intra in vigoare, legea le va permite persoanelor juridice din Republica Moldova şi cetăţenilor moldoveni care deţin proprietăţi în ţară şi peste hotare, inclusiv sub valoare de piaţă, să-şi legalizeze, maşinele, vilele, acţiunile sau cotele părţi din companii trecute pe persoane interpuse. Pentru aceasta vor trebui să achite o taxă de 2%.

Nu este o amnistie fiscală, ci un proiect de stimulare fiscală şi liberalizarea capitalului, a tot repetat preşedintele parlamentului, Andrian Candu, in numele grupului de autori.

Nu sunt iertate datoriile, ci amenzile şi penalitățile care s-au adunat de-a lungul anilor de ani de zile şi care ar fi imposibil de recuperat, a mai spus şeful legislativului.

Andrian Candu a recunoscut că nu există o estimare cât va câştiga statul din această măsură, dar a accentuat că scopul proiectului este aducerea economiei subterane în legalitate.

El a spus că proiectul va fi îmbunătăţit pentru lectura a doua:

„Evident, legea trebuie să prevadă clar faptul că această lege nu se aplică surselor financiare provenite din activitate economică infracțională, din frauda bancară legată de cele trei bănci sau că această lege nu scutește de responsabilitate penală pe toţi cei care sunt implicaţi în activităţi infracţionale în Republica Moldova sau în afara ei. Această lege nici nu va putea să existe până nu trece şi expertiza partenerilor noştri internaţionali în tot ceea ce ţine de combaterea spălării banilor, la nivel internaţional la care Republica Moldova este parte”.

Câţiva deputaţi au cerut ca proiectul să fie retras, considerându-l crud şi promovat pe agenda parlamentară cu viteză cosmică.

Totodată, iniţiativa a fost criticată şi pentru faptul că nu prevede un mecanism clar de aplicare a ei.

Deputatul liberal-democrat Grigor Cobzac crede că acest proiect generator de tensiune în societate:

„Să le spunem lucrurilor pe nume: deşi autorii proiectului operează cu termenii liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, aceasta nu este altceva decât amnistia capitalului şi o mare amnistie fiscală. Este o procedură inventată pentru un cerc foarte îngust de oameni şi nu are cum să atingă categorii largi. Este culmea să le zici oamenilor că trebuie să le măreşti vârsta de pensionare, să creşti preţurile la energie şi la alte servicii vitale, iar pe de altă parte să legalizezi marele hoţii”.

Activişti civici, reprezentanții ai organizaţiilor neguvernamentale, precum şi reprezentanţi ai opoziţiei au pichetat în această dimineață sediul legislativului, manifestând împotriva pachetului de legi de liberalizare a capitalului şi a amnistiei fiscale. Printre ei şi vicepreşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Prin încercarea de a aproba legea cu privire la aşa-numita amnistie a capitalului pur şi simplu se închide procesul furatului, a «jafului secolului», după ce banii au fost scoşi din sală, au fost spălaţi prin câteva off shore-uri, au fost cumpărate nişte bunuri şi acum este nevoie de legalizat aceşti bani, cel puţin o parte din ei, în ţara noastră. Ei acum aduc banii încoace, cu 2% legalizează şi mai departe o să scoată banii, deja absolut legal”.

Atât cei prezenți la protest, cât şi deputaţii din opoziţie au condamnat nu doar conținutul, dar şi însuși procesul de adoptare a legii - fără dezbateri, fără consultări, fără avizul guvernului şi fără opinia instituțiilor internaționale. Or ultimele, se pare, că nu par să fie deloc încântate de inovația fiscală a parlamentului moldovean.

Previous Next

XS
SM
MD
LG