Linkuri accesibilitate

James Appathurai: „Parteneriatul stabilit cu NATO nu contravine priorităților R. Moldova”


James Appathurai
James Appathurai

Adjunctul asistentului secretarului general NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate despre deschiderea unui Oficiu de Legătură al NATO la Chișinău.

Decizia privind deschiderea, la Chişinău, a unui Oficiu de Legătură al NATO a stârnit, săptămâna trecută, o adevărată furtună în parlamentul moldovean, înainte de a fi adoptată. Împotrivă au fost socialiştii şi comuniştii, care văd în acest oficiu “ un prim pas spre extinderea Alianței Nord-Atlantice spre Est”. În apărarea decizie lor, autorităţile au dat asigurări că scopul unor astfel de oficii, de care există şi în Georgia, Ucraina, ba chiar şi la Moscova, este exclusiv civil. La rândul lui, James Appathurai, adjunct al Asistentului Secretarului General NATO pentru Afaceri Politice şi Politica de Securitate, dă asigurări că activitatea Oficiului nu vine în contradicție cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Vorbind într-un interviu cu Europa Liberă, oficialul NATO a răspuns întâi de toate la întrebarea cum se aşteaptă ca oficiul să impulsioneze aşa proiecte ale NATO ca Defence Capacity Building, aflate de mai mult timp în derulare în Republica Moldova, dar care înaintează cu greu.

Interviu cu James Appathurai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct

James Appathurai: „Consider că proiectul Defence Capacity Building se derulează conform prevederilor stabilite. S-a încheiat prima etapă, stadiul de expertiză şi analiză a rezultatelor obţinute de experţii militari în ceea ce priveşte reforma forţelor armate ale Republicii Moldova. Urmează să fie lansată etapa a doua. Referitor la Oficiul de legătură, el va contribui la identificarea unor noi domenii de cooperare cum ar fi apărarea cibernetică. Aici, la Cartierul General NATO considerăm că avem o bună colaborare cu autorităţile Republicii Moldova şi vom iniţia şi alte proiecte. Un alt aspect important pe care l-aş accentua ţine de diplomația publică. Trebuie să se ştie cu ce se ocupă NATO, să lămurim cetăţenilor că răspundem solicitărilor Guvernului de la Chişinău de a susţine ţara în diverse domenii. Noi nu vindem imaginea Alianţei Nord-Atlantice pentru a ne face cunoscuți, dar vorbim despre proiecte concrete, implementate în baza unui parteneriat cu respectarea statutului de neutralitate. Ajutăm Republica Moldova şi în lupta cu corupţia, în domeniile educaţie şi apărare şi altele.”

Europa Liberă: Dar cum influenţează situaţia politică din interiorul Moldovei cooperarea sa cu NATO?

James Appathurai: „Noi respectăm situaţia politică din Republica Moldova şi reiterăm faptul că doar ţara Dvs. trebuie să-şi determine vectorul de dezvoltare, în ce direcţie să se orienteze, având în vedere recentele alegeri prezidenţiale. Dar considerăm, chiar suntem siguri că parteneriatul stabilit cu NATO nu contravine priorităților Republicii Moldova, deoarece acesta a fost stabilit la solicitarea autorităţilor de la Chişinău şi toate proiectele care se implementează sunt coordonate. Ne dorim ca această colaborare să se extindă, să se amplifice. Or, acest lucru va fi posibil odată cu deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chişinău.”

Europa Liberă: În contextul unei situaţii alarmante din regiune, de ce ar avea nevoie Republica Moldova ca să-şi sporească securitatea?

James Appathurai: „Nu eu și nu NATO ar trebui să spună de ce are nevoie Republica Moldova, dar noi vrem să transmitem îngrijorarea noastră în legătură cu situația complicată din regiunea Mării Negre în general. După anexarea Crimeii de către Federația Rusă, în Crimeea a fost adusă o cantitate enormă de tehnică militară și trupe. Aceasta afectează securitatea regională. Deci, vorbim despre faptul că Rusia controlează accesul în Marea Neagră, iar noi, NATO, trebuie să garantăm apărarea țărilor-membre și să susținem partenerii. Și noi trebuie să fim siguri că ne putem îndeplini angajamentele noastre în regiune. Repet, îngrijorările noastre sunt mari. Este încă un motiv pentru care trebuie să ne consultăm cu partenerii. Analiștii noștri militari monitorizează atent mutările… Noi nu vrem ca tensiunea în această regiune să crească. Noi vrem ca tensiunea să scadă în regiunea Mării Negre, vrem să multiplicăm căile de colaborare între țările suverane, dar, din păcate, acum, din cauza evenimentelor din Ucraina, despre colaborare se vorbește mai puțin.”

XS
SM
MD
LG