Linkuri accesibilitate

Krasnoselski nu intenționează să modifice prioritățile de politică externă ale conducerii regiunii separatiste transnistrene


Certificatul de „președinte” al lui Vadim Krasnoselski
Certificatul de „președinte” al lui Vadim Krasnoselski

Primele declarații ale noului lider transnistrean.

Inaugurarea noului așa-zis președinte al regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, va avea loc pe 27 decembrie. Un decret în acest sens a semnat perdantul alegerilor de duminică, actualul lider al administrației, Evgheni Șevciuk, mandatul de cinci ani al căruia expiră oficial pe 30 decembrie.

Noul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, ales din primul tur în cadrul scrutinului e duminică, a declarat că nu va discuta chestiunea recunoașterii politice a unui statut special pentru Transnistria. „Decizia a luat-o poporul – este vorba despre independența Transnistriei”, a declarat Krasnoselski într-o primă conferință de presă după ce luni i-a fost înmânată legitimația de „președinte”.

Krasnoselski a spus că nu va opera schimbări în politica externă a regiunii, prioritățile rămânând aceleași – orientarea către Est, independență, Rusia, integrarea eurasiatică.

„Văd ca fiind vitală integrarea economiei Transnistriei cu cea eurasiatică, cu economia rusească și țeserea între Transnistria și Rusia a unor legături economice care să apropie la maxim și o recunoaștere politică”, a spus noul lider transnistrean, care a subliniat că „Transnistria trebuie să fie interesantă pentru Rusia”.

Relațiile cu Ucraina și Republica Moldova vor fi „de bună vecinătate”. „Avem multe puncte de tangență – chestiuni economice, umanitare și culturale, recunoașterea actelor, recunoașterea numerelor noastre de înmatriculare, încetarea dosarelor penale deschise pe numele unor persoane publice de la noi. Dar chestiunea recunoașterii politice și a statutului politic în acest moment nu-l voi aborda. Decizia a luat-o poporul – el a ales independența Transnistriei”, a spus Krasnoselski.

Și în timp ce Igor Dodon l-a felicitat luni pe Krasnoselski cu ocazia alegerii în funcție, liderul transnistrean a spus că „nu simte niciun fel de entuziasm în legătură cu alegerea noului președinte moldovean, pentru că Republica Moldova este stat parlamentar”. „Iată de ce, având în vedere că Dodon este ca și cum pro-rus, iar parlamentul în principiu este pro-european, prognozez că vor exista conflicte de interese”, a spus Krasnoselski.

Pe plan intern, Vadim Krasnoselski intenționează să fortifice verticala puterii. El a revenit la promisiunile sale electorale de creare a noilor locuri de muncă, spunând că va crea în primul rând condiții mai bune pentru întreprinderile individuale și deținătorii de patente. El a promis stabilizarea crizei valutare și atragerea de investiții pentru businessul mare.

Perdantul alegerilor, Evgheni Șevciuk, declară la rândul său într-un interviu acordat publicației rusești Vzgliad că lucrurile scrise despre el în campania electorală, legate de faptul că nu va ceda puterea pașnic și să este gata chiar să introducă stare de urgență au fost niște falsuri. „Dacă sunt gata să plec? Orice conducător trebuie să țină în minte mereu că va urma inevitabil și un deces politic. Mai devreme sau mai târziu totul se termină, inclusiv în politică. Totul trebuie să fie în limitele cadrului legal”, a spus Șevciuk.

Întrebat dacă se va retrage din politică, Șevciuk a spus că „toți, mai devreme sau mai târziu, pleacă din politică„. „Unii în istorie au preferat să rămână până au fost scoși cu picioarele înainte. Dar eu nu sunt un astfel de longeviv”, a mai declarat fostul lider al administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

În cadrul scrutinului așa-zis prezidențial de duminică din regiunea separatistă a câștigat din primul tur Vadim Krasnoselski, care a acumulat 62,3% dintre voturi. Evgheni Șevciuk a fost votat de doar 27,38%.

Vadim Krasnoselski va deține funcția de lider al administrației în următorii cinci ani. Așa-numitul „președinte” în regiunea transnistreană controlează puterea executivă. Odată cu preluarea acestei funcții de către Krasnoselski, Partidul Obnovlenie, în spatele căruia stă holdingul Sheriff, care deține deja majoritatea în Sovietul suprem, (legislativul local) a ajuns să controleze toată puterea în regiunea separatistă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG