Linkuri accesibilitate

Intră partidul lui Donald Trump în conflict cu președintele ales al Americii?


Barack Obama și mai mulți lideri republicani din Congres doresc anchetarea presupusei intervenții cibernetice ruse în campania electorală din Statele Unite.

Președintele Barack Obama a cerut serviciilor de informații americane un raport cuprinzător asupra eforturilor rusești de a interveni cibernetic în campania pentru pentru alegerile prezidențiale din 8 noiembrie și a cerut ca raportul final să-i fie prezentat înainte de 20 ianuarie, când Donald Trump va fi învestit președinte, a anunțat consiliera pe probleme de securitate internă Lisa Monaco, care a spus că e nevoie de un bilanț pentru a se înțelege ce s-a întâmplat și pentru a trage învățăminte.

Între timp, lideri ai Senatului american pregatesc audieri in legatura cu atacurile cibernetice ale Rusiei in timpul campaniei electorale americane. Intră partidul lui Donald Trump în conflict cu președintele ales?

Investigatiile si audierile preconizate de republicani in Congres nu vizeaza doar piraterie cibernetica in contextul alegerilor, ci si posibile atacuri indreptate impotriva sistemului informational al Pentagonului.

Si, într-adevar, cel putin potential, astfel de demersuri pot crea un conflict cu presedintele ales, care continua sa pretinda, in ciuda constatarilor agentiilor de informatii, ca nu se stie daca in spatele atacurilor cibernetice s-a aflat Rusia, sau China, sau vreun individ dintr-o casa in New Jersey.

Aceste diferente de abordare pot deveni chiar mai semnificative dupa inaugurarea lui Trump, când acesta va trasa noua politica externa, pornind de la premiza ca Rusia si Statele Unite au interese strategice comune si ar trebui sa se inteleaga bine.

Dar presedintele Comisiei pentru servicii militare a Senatului John McCain doreste sa investigheze atacuri cibernetice impotriva unor sisteme de armament si (in colaborare cu presedintele Comisiei pentru Informatii, senatorul Richard Burr) actiunile Moscovei in contextul scrutinului american. Presedintele Comisiei pentru relatii externe, Bob Corker. doreste si el audieri, dar o data initiala a fost aminata, poate in conditiile in care senatorul Corker este inca un candidat luat in considerare pentru functia de secretar de stat in administratia Trump.

Dar apelul cel mai puternic la investigarea actiunilor Rusiei vine de la senatorul republican Lindsey Graham, care doreste ca Putin sa dea socoteala pentru incercarea de a compromite alegerile americane si care spune ca Moscova are „una din cele mai destabilizatoare influente de pe arena internationala”. „Daca ei sint capabili sa perturbeze alegeri, atunci fara indoiala este o chestiune de securitate nationala” - a declarat senatorul John McCain.

Oficialitati militare americane sint ingrijorate si de capacitatea Rusiei de a fura secrete si a compromite operatiuni prin atacuri cibernetice.

Deputatul republican Peter King spune ca serviciile de informatii americane cred ca Rusia s-a aflat in spatele actiunilor din timpul alegerilor si si-a exprimat increderea ca, odata ajuns presedinte, Trump nu se va lasa inselat de Putin.

De la alegeri incoace, mai mulți republicani din Congres au incercat sa se asigure ca politica fata de Rusia nu se schimba.

Ei au adoptat o masura care-i pedespseste pe sprijinitori regimului Assad in Siria, indreptata in mod special impotriva Rusiei, si au inclus in proiectul de lege cu privire la alocarile bugetare militare un ajutor de milioane de dolari pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG