Linkuri accesibilitate

Veaceslav Șaramet: „În centrul atenţiei trebuie să fie cetăţeanul”


Interviu cu un candidat PSD din R.Moldova la alegerile parlamentare românești.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:40 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cât de înverşunată e lupta în această campanie electorală din România?

Veaceslav Șaramet: „E o luptă destul de înverşunată, aş zice eu. Mai ales şi pe partea aceasta de diasporă, pentru că sunt candidaţi şi originari din Republica Moldova. Eu sunt cel mai tânăr candidat pe diaspora pe locuri eligibile, deschid lista la Camera Deputaţilor din partea Partidului Social Democrat.”

Europa Liberă: Cine sunt potenţialii votanţi care ar putea să îi aducă victorie lui Veaceslav Șaramet?

Veaceslav Șaramet: „Toţi cetăţenii din Republica Moldova, care deţin cetăţenie română, indiferent că au paşaport sau buletin, pot merge la votare. În Republica Moldova sunt 35 de secţii de votare deschise – 12 în Chişinău, două la Bălţi şi 21 de raioane acoperite. Ce e important pentru cetăţeni, atunci când mergem cu buletinul românesc cu domiciliul în România, e important să avem la noi şi buletinul din Republica Moldova, buletinul ce demonstrează reşedinţa. În general, chiar dacă te duci doar cu paşaportul, sfatul meu este să avem şi buletinul din Republica Moldova la noi, în caz de...”

Europa Liberă: Ce poate să facă un senator pentru diasporă?

Veaceslav Șaramet: „Foarte-foarte multe. Eu, de exemplu, fiind doar un simplu membru de partid şi coordonator al organizaţiei de tineret din Republica Moldova, la iniţiativa mea s-a înfrăţit judeţul Dâmboviţa cu raionul Ialoveni. Din această înfrăţire s-au rostogolit lucrurile şi au mers, au curs destul de bine. În prezent se construieşte o grădiniţă în satul Ruseştii Noi în valoare de 200 de mii de euro, bani majoritatea venind din România, din judeţul Dâmboviţa. Cofinanţarea este una modică de 6-8% din partea raionului Ialoveni. În acelaşi timp, exista şi o înfrăţire mai inactivă între Dâmboviţa şi Ştefan Vodă, dar Ştefan Vodă, văzând că lucrurile se întâmplă, au zis şi ei: „Vrem şi noi”. Şi domnul Ţuţuianu, domnul preşedinte de la Dâmboviţa, finanţează şi reparaţia acoperişului şcolii din Ştefan Vodă. Eu am şi un proiect pe care vreau să-l promovez, de înfrăţire, naţional, cu 10 judeţe de acolo, 20 de raioane de aici, care să aducem şi bani investiţie, nu doar proiecte culturale. În acelaşi timp, trebuie să clarificăm un pic şi partea aceasta de cetăţenie, pentru că anul acesta au apărut cazurile cu acei cetăţeni români care au obţinut cetăţenia fiind minori împreună cu părinţii.”

Europa Liberă: Da, e un subiect de actualitate acum. Foarte multă lume îngândurată, chiar trăieşte cu frică că ar putea să fie lipsită o bună parte din cetăţeni de această cetăţenie a României.

Veaceslav Șaramet: „Eu ştiu de ceva timp de problema dată, pentru că problema se trage de la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, de acolo vine. Pentru că există, nu ştiu dacă neapărat o rea intenţie, poate, o neînţelegere la nivelul funcţionarilor sau la nivelul conducerii ANC, care este nouă, recentă, împreună cu guvernul tehnocrat, în care au dat nişte demersuri şi nişte adrese, probabil, nu ştiu să zic, către anumite instituţii care se ocupă de partea aceasta de cetăţeni – secţia de paşapoarte, stările civile de la primăriile din România. Eu am sunat primarii prieteni, i-am rugat frumos să stopeze aceste demersuri, pentru că există şi nişte demersuri din partea oficiilor stărilor civile, în care, oarecum, se dau în judecată cetăţenii noştri ca să li se retragă CNP, ceea ce este absurd, nu trebuie să se întâmple lucrul acesta. Foarte mulţi primari au oprit demersurile date. În acelaşi timp, atunci când voi ajunge deputat voi face toate demersurile, unu la mână, sau să se înţeleagă că interpretarea greşită a legii nu trebuie să existe. Iar dacă nu se va înţelege aceasta la nivel de instituţie, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, atunci vom iniţia un proiect de lege ca prin amendamente să eliminăm orice formă de interpretare greşită pe viitor şi să rezolvăm astfel problemele cetăţenilor, fără a fi nevoie ei să se ducă în judecată, să se înceapă toate problemele, să redepună. Ceea ce mie mi se pare o absurditate.”

Europa Liberă: Actualmente eşti reprezentant al mediului de afaceri. Cum se împacă antreprenoriatul cu politica?

Veaceslav Șaramet: „Sunt de profesie medic dentist, am făcut facultatea la Bucureşti şase ani de zile. Mai mult sunt reprezentant al ONG-urilor, pentru că am activat în asociaţii şase ani de zile.”

Europa Liberă: Dar ai şi o afacere.

Veaceslav Șaramet: „Dar în ziua de astăzi, într-adevăr, administrez o clinică dentară în Bucureşti. Am o echipă de 14 oameni, opt medici, am colegi şi din Republica Moldova, şi din Bulgaria, şi din România. Suntem o clinică destul de închegată acolo. Nu e uşor, dar mergem înainte şi reuşesc.”

Europa Liberă: Renunţi la business în favoarea politicii?

Veaceslav Șaramet: „Eu nu numesc business. Eu nu voi renunţa la profesia mea de medic dentist, pentru că eu am programul meu la clinică. Bine, în perioada aceasta electorală, am suspendat activitatea mea, dar începând cu 12 decembrie am programul meu la clinică în care îmi primesc pacienţii. Eu mă înţeleg foarte bine cu copiii în calitate de medic dentist. Și orice ar fi, eu îmi voi continua activitatea mea profesională.”

Europa Liberă: În general, sângele proaspăt în politică schimbă lucrurile fie dincolo de Prut sau dincoace de Prut? Cât de important este să curgă acest sânge proaspăt în politică?

Veaceslav Șaramet: „Foarte mulţi ne acuză pe noi, Partidul Social Democrat, că: „Sunteţi comunişti, sunteţi pro-ruşi, sunteţi...”, gurile rele, le zic eu aşa. Şi în ţară, nu doar în diasporă, dar în ţară. 80% din listele Partidului Social Democrat sunt oameni noi. Tinerii sunt foarte susţinuţi. Doar simplul fapt că am fost pus eu primul pe listă la diasporă, cel mai tânăr eligibil candidat, spune foarte multe despre acest partid. Noi ne reformăm pe zi ce trece. E important să vină un suflu nou. E important, pentru că vin idei noi.”

Europa Liberă: Dacă Veaceslav Șaramet ar avea cetăţenia Federaţiei Ruse, ar candida pentru un loc în Duma de Stat a Federaţiei Ruse?

Veaceslav Șaramet: „Este imposibil ca Veaceslav Șaramet să aibă cetăţenia Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Dacă, ipotetic vorbind.

Veaceslav Șaramet: „Nu-mi doresc acest lucru vreodată. Şi acolo ştiu că există legea că, dacă ai cetăţenia Federaţiei Ruse, trebuie să renunţi la orice alte cetăţenii pe care le ai în lume, ceea ce nu voi face niciodată.”

Europa Liberă: Cum vezi pe viitor colaborarea moldo-română? Unde sunt rezerve nevalorificate în această cooperare bilaterală?

Veaceslav Șaramet: „În centrul atenţiei trebuie să fie cetăţeanul. Şi noi trebuie să lucrăm astfel, încât să ridicăm bunăstarea şi nivelul de trai al oamenilor simpli, al oamenilor de rând. Dacă noi vom reuşi să aducem nivelul de trai sau măcar să apropiem nivelul de trai al oamenilor de aici, din Republica Moldova, faţă de cel din România, din Uniunea Europeană, atunci relaţiile acestea sunt ca şi cum normale, vin de la sine.”

Europa Liberă: Voi, tinerii, care aţi plecat şi aţi făcut studii în România, deseori aţi fost învinuiţi că aţi uitat să treceţi Prutul, să veniţi acasă să ajutaţi Republica Moldova să se dezvolte. Tu ai înfiinţat Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, ulterior, ai creat şi Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România. Vă puteţi voi mobiliza ca să treceţi Prutul, să reveniţi să ocupaţi anumite funcţii importante aici, în Republica Moldova, să ajutaţi statul şi cetăţenii să ajungă să trăiască în bunăstare şi prosperitate?

Veaceslav Șaramet: „Din colegii mei, care am fondat Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni în acel an, unul este vicepreşedinte al raionului Hânceşti, celălalt activează în Ministerul Mediului din Chişinău. Eu candidez în Parlamentul României, dar sunt o prezenţă constantă aici, pentru că am venit de fiecare dată şi am avut contacte cu tineri.”

Europa Liberă: Dar noi vorbim de zeci de mii de studenţi care au făcut carte peste Prut.

Veaceslav Șaramet: „Chiar dacă nu se întorc toţi, dar eu ştiu foarte multe exemple care vin acasă. Şi, în acelaşi timp, eu cred foarte mult că putem să ajutăm Republica Moldova chiar neaflându-ne la Chişinău. Chiar dacă omul a plecat la Bucureşti şi a rămas la Bucureşti, el poate să facă multe pentru Republica Moldova. Chiar dacă omul a plecat în Dublin, Irlanda, el poate face lucruri frumoase. Pentru că ştiu că există şi asociaţii ale băştinaşilor în diferite localităţi, care, prin oamenii plecaţi, fac proiecte foarte-foarte frumoase în Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce nu ai ales să faci politică în Republica Moldova?

Veaceslav Șaramet: „Pentru că am activat în Bucureşti, în asociaţie fiind, mi-am făcut foarte mulţi prieteni acolo şi eu cred că pot ajuta Republica Moldova şi fiind deputat în Parlamentul României. O voce în Parlamentul României care să ducă subiectul Republica Moldova pe agenda publică de acolo eu cred că e destul de importantă şi posibil să facă mai multe lucruri decât ar putea să facă în Parlamentul Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG