Linkuri accesibilitate

Serviciul german de securitate avertizează


A fost observată o creștere în atacuri cibernetice atribuite unui grup de hackeri ruși în Germania.

Șeful serviciului federal de securitate german, Hans-Georg Maassen spune că a fost detectată „utilizarea de resurse financiare enorme” pentru campanii de dezinformare având ca țintă comunitatea rusofonă din Germania, mișcări politice, partide și persoane aflate în funcții de decizie.

Agenția Reuter îl citează Maassen cu declarația că obiectivul acestor campanoi este de a răspândi incertitudine în societate, „pentru a slăbi și destabiliza Republica Federală Germană”, dar și de a întări grupările și partidele extremiste, a complica serviciile guvernului federal și mai ales de a influența dialogul politic.

„Propaganda, dezinformarea, atacurile cirbernetice, sabotajul cibernetic sunt o parte din amenințările pe care le-ar putea întâlni democrațiile occidentale”, avertizează Maassen.

El spune că a fost observată o creștere în atacuri cibernetice atribuite unui grup de hackeri ruși, același grup care este învinuit de atacurile împotriva Convenției Partidului Democrat din Statele Unite.

Atunci, în urma unor atacuri cibernetice, despre care serviciile de securitate americane spuns că ar fi fost lansate de către Federația Rusă, câteva mii de de e-mail-uri ale Partidului Democrat și șefului campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, au fost publicate pe platforma Wikileaks.

Kremlinul a negat acuzațiile oficialilor americani cu privire la alegerile din Statele Unite, prin intermediul purtătorului de cuvânt a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov care spunea că și autoritățile ruse se confruntă cu atacuri cibernetice la fiecare scrutin electoral.

„Aceste atacuri au loc, și credeți-mă, în spatele miilor de atacuri cibernetice stau oameni care lucrează în Germania sau altă țară europeană”, declara Peskov.

Serviciul federal german afirmă însă că atacurile a căror țintă au fost partide și parlamentari din Germania ar fi fost lansate de organisme guvernamentale rusești, care și-au luat roluri de hackeri „activiști”.

Autoritățile germane mai acuză Moscova de încercarea de a manipula mass-media germană, pe subiecte precum criza migranților, a discredita procesul electoral și a propaga o reticență față de principiile Uniunii Europene, scopul final fiind abolirea la sancțiunilor economice împotriva Moscovei.

„Vedem o creștere agresivă a spionajului și a operațiunilor cibernetice care ar pune în pericol oficialii guvernamentali germani, parlamentari dar și angajați ai partidelor”, mai specifică Maassen.

Responsabili din serviciile de informații și-au intensificat astfel de avertismente în ultimele săptămâni, alarmați de numărul atacurilor. În același timp, cancelarul german Angela Merkel a declarat luna trecută că nu exclude o intervenție a Rusiei în alegerile parlamentare din 2017, prin atacuri online și campanii de dezinformare.

XS
SM
MD
LG