Linkuri accesibilitate

Trump, Rusia si hackerii


Donald Trump, onul anului 2016 pe coperta revistei TIME, fotografie de Nadav Kander , 7 decembrie 2016
Donald Trump, onul anului 2016 pe coperta revistei TIME, fotografie de Nadav Kander , 7 decembrie 2016

„Ar putea fi Rusia. Ar putea fi China, ar putea fi un tip din casa lui din New Jersey” (Donald Trump).

Președintele ales al Statelor Unite Donald Trump nu este convins că Rusia a încercat să influențeze direct alegerile prezidențiale americane pe care le-a câștigat cu o lună în urmă. În opinia lui Trump, și alte state, organizații sau indivizi ar fi putut lansa atacurile cibernetice care au lovit mai ales partidul democrat advers și pe candidata acestuia, Hillary Clinton.

Donald Trump a făcut aceste declarații într-un interviu cu săptămânalul „Time” la 7 decembrie, imediat după ce revsita l-a ales omul anului 2016.

În ultima fază a campaniei electorale, agențiile de informații americane declarau că sunt „sigure” că guvernul Rusiei este cel care a „ghidat” atacuri cibernetice într-o încercare „de a influența procesul electoral din Statele Unite”.

„Nu cred că s-au amestecat. Toata povestea a devenit o glumă proasta, nu subiect de discuție. Oricând făceam ceva se spunea, Rusia a intervenit!” - a declarat Trump în interviul cu „Time”.

În același interviu, mai târziu, Trump a admis totuși că și Rusia ar fi putut juca un rol în campanie dar și alte țări sau persoane.

„Ar putea fi Rusia. Ar putea fi China, ar putea fi un tip dn casa lui din New Jersey”. Sunt dubii pe care le-a exprimat constant în cursul campaniei electorale, când se vorbea despre atacurile cibernetice împotriva partidului democrat. Chiar și într-una din dezbaterile cu Hillary Clinton.

Se știe puțin despre strategia pe care Trump o va adopta în politica externă, dar în cursul campaniei electorale a declarat de mai multe ori că vrea să normalizeze relațiile cu Rusia pentru că Statele Unite au nevoie de colaborarea Moscovei în lupta împotriva terorismului: „Sunt eficienți și sunt deștepți”, a comentat Trump în interviul cu „Time” și „ne pot ajuta să luptăm cu Statul Islamic, într-o confruntare care costă vieți, dar și mulți bani”.

În ultimii ani, relațiile dintre Occident și Rusia s-au răcit extrem de mult, unii apreciază că s-au degradat până la nivelul relațiilor din perioada Războiului Rece. Motorul a fost anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, dar și sprijinul acordat de Rusia separatiștilor ucraineni din estul țării. După care a urmat implicarea directă a Rusiei în războiul din Siria, alături de forțele președintelui Bashar al-Assad.

În ziua când „Time” publica interviul cu Donald Trump, Statele Unite și alte cinci țări occidentale criticau regimul sirian și Rusia pentru faptul că blochează orice ajutor umanitar pentru locuitorii din Alep, oraș aflat în centrul celor mai sângeroase lupte dintre armata siriană și forțele rebele, inclusiv milițiile organizației teroriste a Statului Islamic.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG