Linkuri accesibilitate

Solicitările rusești de azil în Statele Unite, din nou în urcare în 2016


Cererile de azil ale rușilor în Statele Unite
Cererile de azil ale rușilor în Statele Unite

Creșterea numărului de solicitări rusești din ultimii ani se datorează politicilor rusești discriminatorii față de minoritățile sexuale, a reprimării disidenților în al treilea mandat al lui Putin și a corupției larg-răspândite.

Numărul cererilor de azil depuse de cetățeni ruși în Statele Unite a crescut pentru al patrulea an consecutiv în 2016, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii, dublu față de numărul înregistrat când președintele Vladimir Putin a revenit la Kremlin pentru al treilea mandat. O relatare de Carl Schreck (RFE/RL).

Statistici noi arată că cetățenii ruși au depus 1912 noi cereri de azil în Statele Unite în anul fiscal american, care se termină la 30 septembrie, cu 31% mai multe decât în 2015 și cu 165% mai multe decât în 2012, când Putin a fost ales președinte după ce petrecuse patru ani în postul de premier.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea a obținut date noi de la Departamentul Securității Interne după ce a făcut o cerere în baza Legii Libertății Informației.

Numărul cererilor de azil ale rușilor în Statele Unite în creștere...
Numărul cererilor de azil ale rușilor în Statele Unite în creștere...

Deși datele nu cuprind și motivele cererilor de azil, avocați specializați în imigrație pun creșterea numărului de solicitări rusești din ultimii ani pe seama politicilor rusești discriminatorii față de minoritățile sexuale, a reprimării disidenților în al treilea mandat al lui Putin și a corupției larg-răspândite.

Dovezi empirice și documente interne ale avocaților reprezentând minorități sexuale sugerează o creșterea puternică a numărului persoanelor LGBT din Rusia care au cerut azil în Statele Unite de când Putin a semnat în 2013 o lege care interzice „propaganda relațiilor sexual netradiționale” în rândul minorilor.

Legea așa-numitei „propagande gay” a fost criticată pe scară largă de guverne occidentale și grupări internaționale drept homofobie ridicată la rang de politică de stat – o acuzație pe care Kremlinul o respinge. Activiștii pentru drepturile omului au avertizat și în legătură cu creșterea puternică a numărului de delicte împotriva persoanelor LGBT în ultimii ani.

„Immigration Equality”, cea mai mare grupare de avocatură din Statele Unite specializată în consilierea persoanelor LGBT care au probleme de imigrație, spune că a primit anul acesta 245 de cereri de asistență de la ruși care doresc azil, față de 199 de cereri în tot anul trecut.

„Clienții vorbesc despre violență în creștere. Avem o mulțime de clienți care vin la noi pentru că au fost țintele (violenței) și au suferit din cauza unui atac fizic în Rusia”, a declarat EL Pamela Denzer, directoare de program la organizația cu sediul la New York.

Solicitanții de azil din Rusia sunt de asemenea „îngrijorați de soarta și siguranța partenerilor și copiilor lor” și de intenția autorităților ruse de a le transforma familiile în „ținte”, a mai spus Denzer.

Denzer a spus că „Immigration Equality” a constatat creșterea numărului de cereri de asistență și din partea cetățenilor altor foste republici sovietice, ca Ucraina, Uzbekistan sau Georgia.

Avocata specializată în imigrație Alena Șauțova a spus că ea personal a avut anul acesta cam același număr de cazuri rusești ca și anul trecut, dar nu se miră că în total cifra este în creștere.

Ea a spus Europei Libere că printre căutătorii de azil din Rusia de anul acesta s-au aflat persoane LGBT, dar și întreprinzători care se plâng de hărțuire din partea oficialităților corupte. Într-un caz, mama clientului a lucrat la o companie aerospațială și a fost șicanată din cauză că reclamantul și-a făcut studii în Statele Unite, a spus Șauțova.

„Mama clientului a fost luată la întrebări în legătură cu activitățile clientului în Statele Unite”, a spus avocata. „De fapt, i-au spus să-și dea demisia, dacă copilul nu revine din America”.

Uniunea Europeană este și ea o destinație populară pentru căutătorii de azil din Rusia. Numărul celor care au solicitat azil în premieră în blocul cu 28 de țări a crescut de la un an la altul cu 30% în 2015, depășind cifra de 18.000, potrivit statisticilor oficiale ale UE. Cifra urma să crească și anul acesta, când numai în primele șase luni au depus cereri de azil 11.465 de persoane.

Germania și Polonia, țări în care rușii ajung ușor cu trenul, sunt destinațiile preferate ale căutătorilor de azil ruși în UE, mulți solicitanți provenind din regiunea marcată de conflicte a Caucazului de Nord.

Tendințele crescătoare înregistrate în Statele Unite și UE vin pe fondul a ceea ce sociologii consideră a fi o hemoragie îngrijorătoare de capital uman din Rusia, inclusiv persoane cu educație înaltă, de vârstă productivă – un fenomen care nu este cuprins în documentele oficiale.

Aleksandr Grebeniuk, autorul unui studiu recent despre tendințele imigraționiste în Rusia, a spus că între 500.000 și 600.000 de ruși s-au stabilit permanent în străinătate în ultimii cinci ani.

„Asta este de câteva ori mai mult decât cifrele oficiale ale autorităților ruse”, a spus Grebeniuk Europei Libere. El a precizat că majoritatea celor plecați au motivații economice, iar „motivele politice sunt de importanță secundară”.

[Traducere și adaptare de Mircea Țicudean]

XS
SM
MD
LG