Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: „Îi vom sprijini pe partenerii noștri Georgia, Moldova și Ucraina”


Reuniunea miniștrilor de externe NATO, Bruxelles, 5-7 decembrie 2016.

Cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană, securitatea din estul și sudul Europei, și terorismul au fost câteva dintre subiectele de pe agenda reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO ce a avut loc în perioada 5-7 decembrie la Bruxelles.

Securitatea la frontiera de est a statelor NATO presupune o intensificare a colaborării inclusiv cu Republica Moldova. „Îi vom sprijini pe partenerii noștri Georgia, Moldova și Ucraina, atât timp cât vor continua să pună în practică reforme importante”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Potrivit lui Stoltenberg, „NATO a decis să-și intensifice eforturile pentru a ajuta statele vecine să-și construiască instituții puternice și să instruiască trupele locale”.

Ambasadorul Statelor Unite la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Douglas Lute, a spus că „a sosit timpul ca NATO și UE să-și sincronizeze mai bine acțiunile în estul Europei, astfel încât mai multe state, printre care Ucraina și Moldova, să poată beneficia de asistență”.

Diplomatul american a subliniat că estul Europei merită o mai mare atenție din partea aliaților, în contextul noilor provocări de securitate, și care urmează a fi depășite printr-un set de măsuri concrete, stabilite la summit-ul de la Varșovia din această vară și incluse într-un acord de colaborare semnat de NATO și UE în aceste zile la Bruxelles.

Documentul prevede 42 de măsuri, între care acțiuni de contracarare a amenințărilor hibride, îmbunătățire a capacităților de apărare, inclusiv împotriva atacurilor cibernetice, dar și exerciții militare în teren.

O atenție sporită este acordată și dialogului dintre NATO și Rusia. Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că „este nevoie de dialog și apărare, nu dialog sau apărare”.

În opinia lui Stoltenberg, „e nevoie de comunicare în special atunci când cresc tensiunile cresc, nimeni nu dorește un nou război rece”. „NATO nu dorește confruntări cu Rusia”, a adăugat șeful Alianței.

În ceea ce privește alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, Jens Stoltenberg a afirmat că „Statele Unite vor continua să respecte angajamentele față de NATO și garanțiile de securitate față de Europa”.

Subiectul a fost abordat și de ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, care a preferat însă să nu facă previziuni în legătură cu o administrație în formare.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG