Linkuri accesibilitate

„Dodon ar trebui să se îngrijească de evacuarea arsenalului militar rusesc din Transnistria”


Revista presei matinale de la Chișinău.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că în prima jumătate a acestui an, mai multe întreprinderi de stat și societăți cu capital majoritar de stat au beneficiat de scutiri la plata TVA pentru bunuri și servicii în valoare de peste 2,27 miliarde de lei.

Autorii fac referire la datele Ministerului Finanțelor care arată că de înlesniri și facilități fiscale s-a bucurat Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei, Compania aeriană Air Moldova sau Fabrica de Sticlă din Chișinău. În pofida acestor facilități, scriu jurnaliștii, multe întreprinderi de stat nu reușesc să achite toate obligațiile fiscale, având înregistrate datorii privind impozitele și taxele față de bugetul public național în valoare de peste 165 de milioane de lei.

Jurnal.md îl citează pe avocatul diasporei Eduard Digore, după ce Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea Judecătoriei sectorului Centru, care a respins cererea diasporei de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale şi a Ministerului de Externe. Avocatul spune că acest dosar era un test pentru justiţia din Moldova, ca să arate cât valorează drepturile omului în acest stat. Chiar dacă va depune recurs, el susține că judecătorii aveau deja hotărârea adoptată, aveau opinia formată, pentru că de la bun început s-a încercat limitarea drepturilor lor.

Jurnal.md mai publică declarația Platformei Demnitate şi Adevăr cu privire la proiectul de lege aprobat ieri de Guvern, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 62 de ani pentru femei şi până la 65 de ani pentru bărbaţi.

Membrii platformei susțin că în condițiile în care speranța de viață în Moldova este foarte joasă, ridicarea semnificativă a censului de pensionare ar trebui să fie ultimul pas în cadrul reformei sistemului de pensii şi doar în situația în care celelalte acțiuni nu ar aduce rezultatul scontat. Semnatarii declarației notează că principala problemă a crizei din sistemul de pensii ține de situația catastrofală în economia națională. În acest sens, continuă membrii platformei, este nevoie de implementarea unei reforme în economie şi justiție, prin lichidarea tuturor schemelor criminale de sustragere a banilor din buget şi din întreprinderile de stat, deoffshorizarea economiei, introducerea unor stimulente de ordin fiscal pentru businessul legal și lupta intransigentă cu achitarea salariilor în plic.

„Ziarul Național ” preia postarea de pe Facebook a liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu, care i-a răspuns președintelui ales, Igor Dodon, după ce acesta a criticat guvernarea care, în opinia sa promovează în regim de urgență decizii controversate, precum reforma sistemului de pensii sau deschiderea biroului NATO la Chişinău.

În context, Mihai Ghimpu a scris că deschiderea Biroului de legătură NATO la Chișinău este o decizie politică asumată de majoritatea parlamentară și fracțiunea Partidului Liberal va susține acest proiect în Parlament. Liderul liberalilor a mai notat că ,,Dodon ar trebui să se îngrijească de evacuarea arsenalului militar rusesc din Transnistria și a armatei de ocupație, nu de cei 4-5 civili care vor activa în beneficiul Republicii Moldova în cadrul Biroului NATO de la Chișinău.”

La aceeași temă, Dragoș Drăgan scrie în Report.md că liberal-democrații vor susține la nivel parlamentar deschiderea Biroului de legătură al NATO la Chișinău.

În material este citat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu care spune că există o poziție consolidată a fracțiunii în acest sens, care a fost și va fi pentru apropierea Republicii Moldova de NATO. Foștii deputați comuniști, care fac parte din actuala alianță de guvernare, susțin că încă nu au decis dacă vor susține sau nu această inițiativă. Totuși, scrie autorul, chiar dacă foștii comuniști vor decide să boicoteze acordul în Parlament, acesta va putea fi ratificat cu voturile PDM, PL, PLDM plus voturile foștilor deputați liberal-democrați, inclusiv voturile lui Iurie Leancă și Eugen Carpov.

Portalul Noi.md publică un articol semnat de Ion Munteanu, în care autorul scrie că de numele lui Ilan Șor în Moldova este legat nu doar furtul celor trei bănci, darea de mită de milioane și implementarea unui șir de proiecte comerciale dubioase, dar și faptul că firme afiliate lui Șor au devenit deținătoare ale moștenirii sindicatelor sovietice moldovenești, se menționează în articol.

Conducerea Confederației Sindicatelor, scrie Ion Munteanu, a efectuat un șir de tranzacții dubioase privind înstrăinarea averii acestei organizații la prețuri derizorii. Foștii administratori de pensiuni, baze de odihnă, complexe sportive cereau retrocedarea obiectelor în proprietatea sindicatelor. Totuși, numeroasele lor adresări către Guvern și deputați au rămas fără răspuns. Organele de drept au reacționat la demersul sindicatelor și au verificat legalitatea tranzacțiilor, însă procurorii au considerat că încălcările depistate nu sunt suficiente pentru anularea vânzării-cumpărării, notează autorul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG