Linkuri accesibilitate

Pentagonul își reevaluează opțiunile bugetare confruntat cu agresivitatea Rusiei


Pentagonul a finalizat evaluarea pentru președintele-ales Donald Trump.

Rusia lui Vladimir Putin se dovedeste din ce in ce mai agresiva, pe plan extern. Ce reactie are conducerea armatei americane? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Ofiteri superiori din cadrul armatei americane au declarat ca, in fata amenintarilor pe care Rusia le prezinta in ultima vreme, Pentagonul isi reevalueaza optiunile bugetare. In aparitii la posturi de televiziune, citiva ofiteri de rang inalt au exprimat ingrijorare cu privire la comportamentul Moscovei.

„Rusia este cea mai mare amenintare la adresa Statelor Unite” - a spus Deborah Jones, care se afla in fruntea fortelor aeriene americane. Ea a adaugat “Avem o serie de amenintari cu care ne confruntam, dar Rusia poate fi, din cauza aspectului nuclear, o amenintare existentiala la adresa Statelor Unite”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Aceste comentarii survin in conditiile in care Pentagonul a finalizat evaluarea pentru presedintele-ales Trump, care in campanie s-a angajat sa intareasca armata, dar să si aiba relatii mai bune cu Vladimir Putin. Anumiti diplomati europeni cred ca liderul de la Kremlin ar putea lansa atacuri in Siria si in Ucraina pentru a-l obliga pe Barack Obama sa reactioneze, inainte de incheierea mandatului.

Seful serviciilor de achizitii de arme ale armatei americane, Frank Kendall a spus ca actiunile Rusiei au obligat armata Statelor Unite sa-si reevalueze capabilitatile. Oficialitati de la Pentagon cred ca in 2018 accentul trebuie sa cada pe securitatea cibernetica, spatiul cosmic, capabilitatile nucleare si sistemele de aparare antiracheta, toate aceste domenii fiind cele in care Rusia s-a intarit.

Se anticipeaza ca solicitarile bugetare ale Ministerului american al Apararii vor fi revizuite, de indata ce Trump ajunge la Casa Alba. Amiralul John Richardson a spus ca intre actiunile navale ale Rusiei se numara trimiterea de nave de lupta in Marea Mediterana, atacuri declansate de la bordul unor nave aflate in Marea Caspica, prezenta suplimentara a submarinelor in nordul Atlanticului si cresterea prezentei navale la Pacific. Richardson a spus ca o mai buna comunicare cu rusii ar fi de dorit, adaugind ca are contacte regulate cu omologi din China, dar nu cu cei din Rusia si Iran. El si-a exprimat ingrijorare cu privire la declaratiile ministrului norvegian al apararii, Ine Eriksen care a spus ca Rusia are acum capacitatea de a opri aprovizionarea Europei cu combustibil, prin actiuni in zona arctică.

XS
SM
MD
LG