Linkuri accesibilitate

Angela Merkel în campanie electorală la Congresul CDU în Germania


Cancelarul Angela Merkel
Cancelarul Angela Merkel

După alegeri, sunt excluse două alianțe „cu Alternativa pentru Germania și partidul stângii”.

La Essen, în Germania, se deschide congresul de două zile al Uniunii Creștin Democrate, o reuniune care, titrează multe ziare din germane, ar trebui să fie „încoronarea lui Angela Merkel”: este de așteptat ca cei peste o mie de delegați să o realeagă, cu o mare majoritate, în fruntea partidului pentru ca în câteva luni, Merkel să candideze pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei.

Publicația „Spiegel online” se întreabă dacă Merkel va reuși performanța din 2012 de a fi realeasă cu aproape 98% din voturi sau va fi obligată să se mulțumească cu un rezultat „mai modest”, ca acum doi ani când pentru cancelară au votat numai 96% din delegați ? Sunt desigur mofturi, comparate cu problemele serioase cu care se vor confrunta Merkel și partidele tradiționale în cursul campaniei pentru alegeri generale: creșterea vertiginoasă în popularitate a populiștilor din „Alternativa pentru Germania” combinată cu încercările, mai modeste, ale stângii extremiste de a câștiga suficiente voturi pentru a deveni eventual partener într-un viitor guvern de coaliție, condusă de social-democrați.

Prima reacție la propaganda xenofobă a „Alternativei pentru Germania” vine deja în proiectul de program al Uniunii Creștin Democrate, care va fi adoptat la congresul de la Essen și care prevede o înăsprire a condițiilor de acordare a azilului: „nu vrem să închidem porțile, dar nici să se creadă că închidem ochii la orice abuz” este scris în proiectul de program.

În ajunul congresului, cancelara Angela Merkel a declarat la televiziunea publică germană că Uniunea Creștin Democrată intră în campania electorală singură, fără promisiunea unei anumite coaliții de guvernare. Dar după alegeri, sunt excluse două alianțe „cu Alternativa pentru Germania și partidul stângii” a precizat cancelara.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG