Linkuri accesibilitate

Austria ar putea deveni prima țară din UE cu un președinte de extrema dreaptă


Afișe electorale austriece: Alexander Van der Bellen (stînga): „Votați, nu vă mirați!”, și Norbert Hofer: „Pentru Austria, cu inimă și suflet”.
Afișe electorale austriece: Alexander Van der Bellen (stînga): „Votați, nu vă mirați!”, și Norbert Hofer: „Pentru Austria, cu inimă și suflet”.

În al doilea tur al alegerilor prezidențiale care se repetă astăzi, candidatul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertății) Norbert Hofer se opune celui independent, fost lider ecologist, Alexandre Van der Bellen, care câștigase alegerile din aprilie, înainte de contestațiea care a dus la reluarea astăzi a celei de-a doua runde.

Sondajele îi dau pe cei doi practic la egalitate.

Hofer, în vîrstă de 45 de ani le cere alegătorilor să se asigure prin votul lor că Austria va deveni „sigură” pentru „copiii și nepoții lor”. El a adoptat un ton de campanie foarte agresiv, tratându-l sistematic pe Van der Bellen de comunist și spion. Născut în Viena, Van der Bellen este de origine ruso-estonă, din părinți emigrați din URSS,

Alexander Van der Bellen, de 72 de ani, candidează ca independent, dar e susținut de Partidul Verzilor. A fost profesor de economie, și a spus deseori despre sine că este copil de refugiați.

El sprijină puternic Uniunea Europeană și politicile liberale față de migranți.

Norbert Hofer, care are studii de aeronautică, a promis să pună „Austria pe primul loc” prin introducerea unor controale stricte la frontieră, și interdicția impusă femeilor de a purta burqa în public.

El le-a mai spus alegătorilor că nu e loc de islam în Austria, și a amenințat că va concedia guvernul dacă acesta nu ia măsuri mai ferme împotriva migranților din Orientul Milociu.

Funcția de președinte este simbolică în Austria, fără atribuții concrete. Partidul FPÖ ar putea însă profita de asta pentru a încerca să ocupe în viitor funcția importantă de cancelar.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG