Linkuri accesibilitate

Compania aeriană implicată în tragedia echipei de fotbal braziliene, suspendată


Echipele de salvare la locul prăbușirii avionului cu fotbaliștii brazilieni
Echipele de salvare la locul prăbușirii avionului cu fotbaliștii brazilieni

După bănuieli că avionul companiei boliviene LAMIA s-ar fi prăbușit cu rezervorul gol.

Autoritățile din Bolivia au suspendat licența unei mici companii aeriene al cărei avion s-a prăbușit săptămâna aceasta în Columbia, odată cu întărirea bănuielii că lipsa combustibilului a fost cauza prăbușirii aeronavei, soldată cu moartea a 71 de oameni și dispariția unei echipe de fotbal braziliene.

Primele bănuieli că avionul companiei boliviene LAMIA s-ar fi prăbușit cu rezervorul gol au apărut când echipele de salvare nu au găsit urme de combustibil printre rămășițele aeronavei, pe o coastă muntoasă abruptă, la 40 km distanță de orașul columbian Medellin, destinația zborului.

Regulamentele internaționale spun că orice avion trebuie să aibă o rezervă de combustibil suficientă pentru 30 minute de zbor după atingerea destinației. „În acest caz, din păcate, avionul nu a avut rezerve de combustibil”, a spus Freddy Bonilla, șeful departamentului pentru securitatea zborurilor la autoritatea columbiană de aviație, citat de Reuters.

Autoritățile din Bolivia au anunțat că suspendă licența companiei LAMIA și înlocuiesc toată conducerea propriei agenții aviatice pentru asigurarea imparțialității anchetei.

Presa locală din Brazilia, citând un document intern, a relatat că un oficial de la agenția aviatică boliviană pe nume Celia Castedo ar fi ridicat obiecții față de planul de zbor al aeronavei LAMIA, cerându-i să găsească o rută alternativă, pentru că zborul plănuit, de 4 ore și 22 de minute, era aproape egal cu distanța maximă pe care o putea parcurge aeronava. Presa a scris că oficialul nu a avut însă puterea de decizie pentru a opri decolarea aeronavei.

Alt aspect aflat în atenția presei și anchetatorilor este comunicarea dintre avion și turnul de control al aeroportului din Medellin, unde urma să aterizeze. Se știe că turnul i-a cerut pilotului cursei LAMIA să aștepte șapte minute, până ce aterizează de urgență alt avion cu probleme, al unei companii columbiene. Controloarea de trafic Yaneth Molina, care s-a ocupat în seara fatidică de aeronava LAMIA, a spus într-o scrisoare trimisă colegilor că după prăbușirea primit amenințări cu moartea. „Eu am făcut tot ce a fost omenește și tehnic posibil să salvez viețile pasagerilor, dar din păcate eforturile mele nu au fost de ajuns”, a scris Molina.

O înregistrare audio obținută de presa columbiană arată că ultimele cuvinte ale pilotului bolivian Miguel Quiroga către turnul de control au fost că avionul rămăsese fără electricitate și fără combustibil. A cerut permisiunea de a ateriza de urgență, după care comunicarea audio s-a întrerupt. Un șef al companiei LAMIA, Gustavo Vargas, a spus că avionul fusese inspectat corect înaintea decolării și că ar fi avut destul combustibil pentru 4 ore și jumătate. În asemenea situații, este la latitudinea pilotului dacă să mai alimenteze sau nu.

Potrivit datelor Fundației pentru Siguranța Zborurilor, cu sediul în Statele Unite, epuizarea combustibililor a fost cauza a doar 0,5% din accidentele aviatice de până acum.

Anchetatorii spun că va dura o jumătate de an până să poată spune cu precizie care a fost cauza tragediei.

Compania acum suspendată LAMIA se specializase în transportul echipelor de fotbal din America Latină. Nu de mult, la serviciile ei apelase de exemplu naționala Argentinei, avându-l printre selecționați pe Lionel Messi, considerat de mulți cel mai bun jucător de fotbal din lume.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG