Linkuri accesibilitate

Reforma sistemului de pensii e cea mai necesară reformă de care are nevoie Republica Moldova (Igor Volnițchi/tribuna.md)


Cum pot fi majorate veniturile la buget (Mold-street.com).

Portalul jurnal.md citează publicația americană Financial Times. Expertul pe spaţiul est-european Thomas de Waal publică o analiză despre Europa de Est, în care constată că Moldova, Ucraina și Georgia sunt obișnuite cu oameni de afaceri miliardari la putere. Viziunea expertului asupra regiunii este că estul Europei este un loc unde politica este mai mult despre cum să închei afaceri decât despre cum să construiești instituții. În Moldova, cel care controlează puterea este Vladimir Plahotniuc, scrie Thomas de Waal. În Georgia, de exemplu, partidul aflat la putere este controlat de businessmanul Bidzina Ivanişvili, fost premier, și care ar avea o avere estimată la aproxiamtiv cinci miliarde de dolari. Iar în Ucraina, acest rol îi revine președintelui Poroșenko, la fel unul dintre cei mai bogați oameni din țara sa. Thomas de Waal constată că astfel de lideri nu sunt interesați să reformeze instituții, respectiv corupția rămâne una dintre principalele cauze a scăderii încrederii oamenilor față de guvernare. Astfel explică expertul și avântul populiștilor sau partidelor proruse în alegerile din aceste țări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Analistul Igor Volnițchi, unul dintre autorii portalului tribuna.md, spune că este „ferm convins că reforma sistemului de pensii e cea mai necesară reformă de care are nevoie Republica Moldova. După părerea lui, dacă sistemul de pensii nu va fi reformat, atunci nu mai este mult timp până statul nu va mai avea bani să achite pensiile. Sistemul de protecție socială este pe brânci, și asta pentru că Moldova a ajuns pe unul din ultimele locuri în Europa la capitolul fertilitate, din cauza migrației, dar și a salariilor în plic, mai consideră Igor Volnițchi. El este convins că Republica Moldova este în pragul „unei catastrofe sociale”, de aceea, guvernul trebuie lăsat să-și facă treaba la acest capitol.

Despre cum pot fi majorate veniturile la buget, scrie mold-street.com. Mai exact, autorii citează o analiză realizată de un economist german Jorg Radeke, de la German Economic Team Moldova. Potrivit expertului, Moldova ar trebui să treacă de la cota de 8% a TVA-ului pentru produsele agricole și alimentare la una de 20%. Deși o astfel de idee a fost criticată anterior inclusiv de producătorii agricoli, Jorg Radeke consideră că o asemenea modificare ar avea efecte limitate asupra consumatorilor și întreprinderilor, dar benefice pentru bugetul țării. Povara fiscală ar putea fi rezolvată prin instrumente de politici sociale, iar veniturile la buget ar putea crește cu un miliard de lei, se mai arată în articolul publicate de mold-street.com.

Ambasadorul Republicii Slovace la Chișinău, Robert Kirnag, într-un interviu publicat pe portalul report.md, îndeamnă politicienii să evite retorica geopolitică. Federalizarea promovată de Igor Dodon, după părerea ambasadorului, nu va fi o inițiativă productivă pentru soluționarea conflictului transnistrean. Robert Kirnag spune că cea mai bună cale este ca malul drept al Nistrului să arate oamenilor care locuiesc în regiunea transnistreană că există progrese, prosperitate, iar drepturile minorităților sunt respectate. La părerea ambasadorului, reunificare celor două maluri trebuie să meargă mână în mână cu procesul de democratizare și dezvoltare economică.

Și portalul curentul.md publică un articol, citând surse anonime din cadrul Guvernului, despre cum va arăta executivul după reformare. Mai exact, este vorba de comasarea mai multor ministere și instituții, astfel încât din cele 16 ministere să rămână nouă. De exemplu, prin fuziunea a patru ministere, printre care al Economiei, Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, va fi creat Ministerul Economiei și Infrastructurii. De asemenea, va fi creat și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, după comasarea mai multor agenții și ministere. Potrivit Curentul.md, reforma Administrației Publice Centrale urmează a fi aprobată în cel mai scurt timp de Guvern.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG