Linkuri accesibilitate

Un club mic, iubit și tragic


La locul accidentului aviatic lîngă Medellin, în Columbia
La locul accidentului aviatic lîngă Medellin, în Columbia

Atletico Nacional a cerut Confedrației Sud Americane de Fotbal să acorde titlul și trofeul clubului Chapecoense.

Dezastrul de la Medellin a scos din actualitate actualitatea sportivă: scoruri, clasamente și marcatori. Fotbaliștii lui Chapecoense, un mic și admirabil club brazilian, au murit într-un accident aviatic încă neexplicat, în apropiere de Medellin, în Colmbia. Chapecoense urma să joace, alături de clubul columbian Atletico Nacional, prima manșă a Cupei Sud-americane, a doua competiție de club a continentului sau, pentru cine urmărește fotbalul european, un fel de Europa League.

Jurnal de corespondent: Traian Ungureanu (Londra)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Chapecoense nu e un club de tradiție. Înființat în 1973, Chapecoense a zăcut timp de 36 de ani, în ligule de amatori ale fotbalului brazilian. Apoi, în 2009, a început ascensiunea. În cinci ani miraculoși, clubul a promovat, divizie cu divizie, pînă sus, în primul campionat al Braziliei. Spre surpriza generală, Chapecoense a rezistat și n-a făcut drumul înapoi. Echipa s-a menținut în primul campionat și a cîștigat un număr uriaș de suporteri. Nu pentru că ar fi jucat un fotbal de mare spectacol. Chapecoense e tot ce poate fi mai diferit de tradiția braziliană. Echipa se sprijină pe muncă și disciplină. Jocul nu e plăcut la vedere. Toată lumea aleargă și face muncă de cărăușie. Un singur jucător are calitate indiscutabilă: veteranul Cleber Santana - la 35 de ani, un mijlocaș elegant și la zi cu tehnica braziliană. Cealaltă valoare certă a echipei era portraul Danilo, omul care a dus echipa, prin intervenții excepționale, pînă în finala Cupei Sud-americane. În rest, jucători cu rată excepțională de efort și, mai ales, cu o mentalitate pozitivă, din nou foarte rar de găsit în Brazilia.

Tragedia de la Medellin are nenumărate detalii uluitoare: de la semifinala cu echipa argentiniană San Lorenzo, în care portarul Danilo a apărat ca un posedat și a smuls dreptul de pleca spre Medellin, la cei scăpați pentru că au rămas, neconsolați acasă. Unii erau ieșiți din formă, alții prea tineri, alții accidentali. Una din rezervele de portar a primit aprobarea să rămînă acasă pentru a-și serba ziua de naștere. Fiul antrenorului lui Chapecoense, la 21 de ani titulat al echipei, a ratat plecarea pentru că și-a uitat sau pierdut pașaportul. Un lucru e clar: finala programată în Columbia nu se va mai juca. Atletico Nacional a cerut Confedrației Sud Americane de Fotbal să acorde titlul și trofeul clubului Chapecoense.

Exact ca Europa League, Cupa Sud-americană e competiția cluburilor de rangul doi. Dar Chapecoense nu era un simplu club de rangul doi. Cine i-a văzut jucînd a înțeles că are în față o echipă mereu în stare să își depășească resursele. Asta a făcut din acest club mic, favoritul tuturor. Suporterii marilor cluburi brazilene ca Botafogo, Corinthians, Santos sau Vasco da Gama, au adoptat Chapecoense ca al doilea favorit.

Ce va fi mai departe e greu de imaginat. Clubul e înconjurat de simpatia generală și va primi, desigur, ajutor în fonduri și jucători, dar e greu de crezut că se va putea menține pe prima scenă. Pierderile și șocul au fost prea mari. În 1958, Manchester United a pierdut opt jucători într-un accident aviatic la Belgrad. După un an, United a cîștigat titlul dar asta numai pentru că vorba de un mare club european, cu un lot de adîncime considerabilă. Chapecoense vine dintr-un oraș mic de 20.0000 locuitori, din provincia Santa Catarina, în sud-estul nedezvoltat al Braziliei. Pentru un timp, Chapecoense se va întoarce, probabil, în fotbalul diviziilor de jos. Însă clubul va fi la fel de iubit și lumea îi va aștepta reîntoarcerea. Cît va fi nevoie.

XS
SM
MD
LG