Linkuri accesibilitate

„Vreau, cu orice risc, chipuri nemaiîntâlnite, voci nemaiauzite, moravuri decente” (Andrei Pleșu/Adevărul)


„Cumințenia pămîntului” și îndoielile asupra achiziției ei de către stat (Raluca Ion/republica.ro)

Titlul unui comentariu semnat de Andrei Pleșu în Adevărul combină și parafrazează două sintagme celebre: Noi suntem români. Nu știm cu cine votăm. De fapt, scrie comentatorul, mulți alegători se pregătesc să voteze peste două săptămâni, la alegerile parlamentare, aceleași partide pe care le-au mai votat. În ciuda incertitudinilor inevitabile, Andrei Pleșu mărturisește: „Vreau, cu orice risc, chipuri nemaiîntâlnite, voci nemaiauzite, moravuri decente”. E chiar mai sincer decât atât și își deconspiră alegerea: Uniunea Salvați România, partidul fondat de Nicușor Dan, deși admite că, „ideologic, USR nu e scutit de o anumită nebulozitate”. Nu cunoaște mai mult de câteva nume/biografii ale candidaților și admite că a fost nevoit să se acomodeze „mental şi la o sumedenie de stângăcii tactice şi strategice ale USR, la unele declaraţii neinspirate (mai ales în campanie electorală), la o anumită lipsă de profil expresiv, la o anumită paloare a prezenţei, atât de necesare, totuşi, în lupta politică”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Pe site-ul ziare.com, Emilian Isăilă scrie că „Partidul Social-Democrat are cele mai multe șanse sa câștige alegerile în acest moment, dar și cele mai puține șanse să guverneze”. La acest scrutin, concurenții social-democraților, liberalii și respectiv cei de la USR, aspiră la un scor bun, undeva spre 38%, situație în care, consideră analistul, i se vor alătura și alte formațiuni mici care vor la guvernare, dar așteaptă să vadă cu cine: e vorba de ALDE, condus de Călin Popescu-Tăriceanu, de Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu, și de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Ca atare, deși clasat pe primul loc în sondaje, PSD nu e deloc sigur că va avea și majoritatea ca să guverneze.

Și Ioana Ene-Dogioiu constată cam același lucru, și tot la ziare.com. Declarațiile președintelui social-democrat Liviu Dragnea, că partidul se pregătește de guvernare, nu iau în calcul și funcția de premier pentru domnia sa. Dragnea știe bine că există o lege care nu-i permite să ocupe postul pentru că are o condamnare penală pentru fraudarea ultimului referendum. Ține însă steagul sus, ca să nu-și demobilizeze electoratul.

La televiziuni, mai ales, s-a comentat mult pe seama faptului că sculptura lui Constantin Brâncuși, „Cumințenia pământului”, nu poate fi cumpărată încă. Din subscripție publică s-a strâns în termenul prevăzut un pic peste 1 milion de euro, din 11 milioane cât costă lucrarea, iar rectificarea bugetară nu a prevăzut alocarea diferenței de bani. Ministrul culturii, Corina Șuteu, acordă un interviu site-ului republica.ro și insistă că subscripția a avut un foarte bun rezultat, ținând cont că banii s-au strâns în cam două luni normale, alte două fiind cele de vară, de vacanță. În plus, arată ministrul culturii, România nu are exercițiul acestui tip de donație, mai ales în scop cultural. Marele câștig e însă că s-a adus în dezbatere ideea de solidaritate într-un scop cultural. Până la urmă, printre întrebările reporterei Raluca Ion, Corina Șuteu lasă să se înțeleagă că mingea se află la Ministerul de finanțe. Achiziția sculpturii este o inițiativă asumată de guvern, iar Finanțele trebuie să pună la dispoziție suma necesară. Chestiunea ar fi deci în continuare pe tapet.

XS
SM
MD
LG