Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticorupție.md”


Invitata emisiunii este Anastasia Nani.

„Aflați de pe portalul Anticoruptie.md că Centrul de Investigații Jurnalistice a acționat în judecată Comisia Electorală Centrală pentru că în campania electorală instituția a limitat accesul jurnaliștilor la informații de interes public, cum ar fi listele de subscripție, dar și rapoartele financiare ale candidaților înscriși în cursa pentru prezidențiale. Prima ședință va avea loc pe data de 24 ianuarie 2017, la Judecătoria sectorului Centru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00
Link direct

Citiți pe portalul Anticoruptie.md două anchete privind finanțările în campania electorală a candidaților Igor Dodon și Maia Sandu. Bunăoară, campania electorală a Maiei Sandu a fost finanțată cu un milion și jumătate de lei. Aproape toată suma a fost virată din conturile Partidului Acțiune și Solidaritate. Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut un extras din Registrul donațiilor de la persoanele fizice și juridice făcute către PAS și a analizat datele. Printre finanțatori este compania Moldovian Airlines, dar și reprezentanți ai societății civile.

Pe de altă parte, printre principalii sponsori ai lui Igor Dodon au fost 18 deputați socialiști din 24, zece consilieri municipali din Chișinău din totalul de 19 aleși locali ai PSRM, dar și trei președinți de raioane din partea aceleiași formațiuni.

Deși numele persoanelor vizate în dosarul licitațiilor trucate sunt ținute în taină de anchetatori care pretind că se tem pentru siguranța familiilor celor care aduceau pe mesele copiilor pește infectat și carne alterată, Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit însă să îi identifice pe câțiva dintre businessmanii care apar în interceptări. Autorii anchetei au analizat, de asemenea, care sunt firmele care au câștigat în 2016 licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din Capitală. Cele mai multe dintre aceste companii nu sunt vizate în dosarul licitațiilor trucate în Educație.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG