Linkuri accesibilitate

Declarațiile lui Igor Dodon în vizorul comentatorilor scenei politice moldovene


Dorite împăciuitoare, spusele președintelui ales stîrnesc critici unanime.

Președintele ales Igor Dodon se află într-o vizită privată la Moscova, gest care a provocat reacții în rândul unor analiști politici. Politologul Iulian Chifu, de exemplu, i-a reproşat fostului lider socialist că „a uitat uzanțele diplomatice” și asta pentru că s-a grăbit să anunțe o vizită oficială în capitala Federației Ruse imediat ce va fi învestit în funcție. Între timp, premierul Pavel Filip se află la Bruxelles, așa cum anunță un comunicat al Guvernului, pentru a asigura oficialii europeni că Republica Moldova va continua „parcursul european”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct

În aşteptarea validării scrutinului din 13 noiembrie şi învestirea în funcţia de preşedinte, declaraţiile post-electorale făcute de Igor Dodon au atras mai multe critici din partea unor politicieni şi observatori ai vieţii politice moldoveneşti.

După un mandat aparent lipsit de intensitate a predecesorului său Nicolae Timofti, activitatea lui Igor Dodon promite să fie tumultoasă. O confirmă recentele interviuri oferite de fostul lider socialist presei moscovite şi celei de peste Prut.

Săptămâna trecută, într-o discuţie cu agenţia rusă Interfax despre orientarea politicii externe pe care o are în vedere, Igor Dodon a reproşat guvernării din ultimii ani că a dus o politică „vădit anti-rusească”. Fostul lider socialist a dat asigurări că va îndrepta lucrurile, insistând că Republica Moldova are nevoie de relaţii bune atât cu Vestul, cât şi cu Estul. În acelaşi interviu, Igor Dodon şi-a revăzut poziţia în privinţa Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. În campania electorală, el a promis să denunţe documentul, însă pentru Interfax a declarat că „Acordul de Asociere înseamnă nevoia de a implementa reforme în ţară: în sistemul judiciar, Procuratură, în sfera socială”.

În pofida acestor declarații împăciuitoare, Igor Dodon şi-a atras critici pentru afirmația din cadrul aceluiași interviu că „dacă se dorește păstrarea Republicii Moldova ca stat, nu ar trebui grăbită aderarea la Uniunea Europeană care eventual, ar fi posibilă fără Transnistria şi Găgăuzia”.

Fostul Ambasador în Statele Unite, Igor Munteanu, director executiv al Institutului „Viitorul” de la Chișinău, a calificat declaraţia lui Igor Dodon „iresponsabilă şi care nu-i face bine unui candidat care a participat într-o campanie prezidenţială”. În ce priveşte călătoria din aceste zile de la Moscova, Igor Dodon, a ţinut să precizeze pe pagina sa de Facebook că e plecat „în vizită privată împreună cu soţia”, anunţând totodată că vizita oficială în capitala Federaţiei Ruse o va efectua după învestire.

Într-un proaspăt comentariu pentru agenţia IPN, politologul Dionis Cenuşă sugerează că odată cu victoria candidatului pro-rus, politica externă a Moldovei riscă să aibă o traiectorie plină de zigzaguri. L-am rugat să dezvolte această idee pentru Radio Europa Liberă:

„Atunci când un preşedinte ales face declaraţii prin care, pe de o parte, încearcă să împace varza cu capra, iar declaraţiile diferă de cele oferite pentru presa rusă şi pentru presa occidentală, atunci, bineînţeles, apare o discordanţă. Acest decalaj de mesaje şi interviuri împăciuitoare şi altele mai războinice vizavi de integrarea Europeană şi relaţia pe care trebuie să o aibă Chişinăul cu Bruxellesul, crează această confuzie şi crează un gen de impresie că politica externă a Republicii Moldova va fi una care se va plia foarte mult pe conjuncturi şi pe circumstanţe şi nu va fi una strategică şi coerentă.”

Politologul Dionis Cenuşă face parte din tabăra experţilor care cred că victoria lui Igor Dodon este un produs al calculelor strategice ale actualei guvernări, or, prin folosirea unui preşedinte pro-rus extrem de activ ca antipod geopolitic, guvernarea îşi poate contura imaginea de apărător al vectorului european în Moldova. Miză ar fi cu bătaie lungă, crede Dionis Cenuşă, şi anume parlamentarele din 2018:

„Trebuie să ţinem cont că la alegerile din 2018 cel mai degrabă vom avea o altă componenţă a Parlamentului, prin urmare, cu cât mai dură va fi contradicţia cu vectorul estic reprezentat de preşedintele ales Dodon, cu atât se ridică şansele democraţilor de a nimeri în viitorul Parlament”.

Europa Liberă: Dionis, pe de altă parte, cum pot fi interpretate replicile, de exemplu, între speakerul Andrian Candu şi Dl Dodon săptămâna trecută, în Parlament, pe subiectul alegerii Procurorului general, anumite replici venite din partea Dlui Marian Lupu pe subiectul federalizării? Sunt replici de ochii lumii? Sunt replici pe bune? Cum să le interpretăm?

Dionis Cenuşă: „Sunt exact replici care caracterizează scenariul pe care, cel mai degrabă, l-a proiectat partidul de la guvernare în care Partidul Democraților va ieşi drept un partid reformator, iar preşedintele ales este prezentat ca opoziţia care nu merge la dialog constructiv, care este un element de obstacol în desfăşurarea reformelor.”

Într-un recent interviu oferit pentru Televiziunea publică de la Bucureşti, TVR, Igor Dodon a precizat că imediat după învestitura în funcţia de preşedinte, va întreprinde vizite acolo unde Republica Moldova are probleme de rezolvat. Aşa că prima vizită o va face la Moscova, a doua la Bruxelles, iar a treia la Bucureşti. În opinia analistului Iulian Chifu, un observator al politicii moldoveneşti, această afirmaţie ar fi excesivă, or, în vizite oficiale de stat, un preşedinte merge când e invitat. În plus, precizează analistul pentru Deschide.md, la atribuţiile pe care le are în calitate de preşedinte, Igor Dodon nu se poate aştepta decât la „vizite de curtoazie, pentru că afacerile guvernării se discută cu Guvernul Republicii Moldova”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG