Linkuri accesibilitate

Premierul Pavel Filip la Bruxelles, președintele ales Igor Dodon la Moscova


©Shutterstock
©Shutterstock

Interviul matinal cu directorul Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, despre aceste vizite, una oficială, alta privată.

Vizite după scrutinul prezidențial din 13 noiembrie: premierul Pavel Filip la Bruxelles, președintele ales Igor Dodon la Moscova. Ce înseamnă aceste contacte, unul oficial, altul în regim privat, îl întrebăm astăzi pe Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce, dle Chirilă, a plecat Pavel Filip la Bruxelles? Comunicatul de la Guvern spune că pentru a-i asigura pe oficialii Uniunii Europene că Moldova va continua „parcursul european”, „țara având o majoritate parlamentară dedicată interesului național și promisiunilor asumate”.

Victor Chirilă: „Vizita domniei sale la Bruxelles cred că face parte din dialogul nostru cu Uniunea Europeană, care nu a încetat din cauza alegerilor, dimpotrivă cred că va fi dinamizat, pentru că Bruxelles-ul dorește să afle mai multe despre ce ne așteaptă în viitor. Victoria dlui Dodon, deși a fost previzibilă totuși, ridică mai multe semne de întrebare în diverse capitale și sigur că dl Filip, guvernarea în general trebuie să explice partenerilor noștri din Uniunea Europeană că direcţia spre Uniunea Europeană, politica de implementare a Acordului de Asociere nu va suferi.”

Europa Liberă: Cu ce argumente, dle Chirilă, ar putea merge dl Filip în sprijinul acestor asigurări că parcursul european va continua? Doar cel că președintele nu are suficiente pârghii ca să schimbe cursul geopolitic al Moldovei?

Victor Chirilă: „Și acest argument, dar și desigur argumentul de bază este faptul că guvernarea, totuși, controlează instituțiile cheie ale statului, cum ar fi Parlamentul, ministerele, deci au toate posibilitățile și pârghiile pentru a continua politica de apropiere de Uniunea Europeană și de implementare a reformelor desigur - acesta este argumentul de bază. Sigur, noi știm că instituțiile actuale nu sunt independente, autonome în luarea deciziilor, că, de fapt, deciziile se iau în afara sistemului instituțional de un grup restrâns de oameni. Uniunea Europeană înțelege acest lucru, dar din păcate în actualul context nu prea are ce face.”

Europa Liberă: Am să vă cer acum o perspectivă personală asupra viitorului acestui mandat a dlui Dodon, dacă îi va fi validată victoria sa în scrutin. Ce credeți Dvs. că se va întâmpla? Cum și cât timp poate continua o guvernare șubredă, trebuie să recunoaștem, dar pro-europeană, cu o președinție orientată în altă direcție? Sau poate credeți că întrebarea trebuie inversată?

Victor Chirilă: „Eu cred că această guvernare are cea mai solidă majoritate parlamentară și noi știm de ce: nu avem o competiție în politica reală în Parlament și nici în afara Parlamentului. Această coaliție este consolidată prin frică desigur și prin șantaj, și prin alte instrumente pe care noi doar le bănuim. De aceea cred că această guvernare are un puternic suport politic în Parlament care nu se va schimba până în anul 2018 sau cel puțin până atunci când cel care decide soarta Republicii Moldova acum nu va alege să meargă la alegeri parlamentare pe parcursul acestui an, de exemplu. Eu cred că actuala alianța se simte foarte bine, guvernarea se simte foarte bine, nu se teme de dl Dodon. Dl Dodon sigur că până la următoarele alegeri parlamentare va face politica Partidului Socialiștilor, va încerca să-și consolideze pozițiile, astfel încât să poată să-și întărească situația în viitorul Parlament al Republicii Moldova. Deci, aceasta cred: va balansa între est și vest, va face promisiuni tuturor, astfel încât să ducă pe toată lumea în eroare și să creeze instabilitate și desigur să profite de acest lucru.”

Europa Liberă: Democrații spun că nu l-au ajutat pe Igor Dodon, ci au sprijinit-o pe Maia Sandu, dar în Moldova practic nimeni nu crede acest lucru. Și la Bruxelles cum credeți că stau lucrurile? Ce se crede la Bruxelles despre rolul democraților, a oligarhului Vlad Plahotniuc în instalarea lui Igor Dodon la președinție?

Victor Chirilă: „Probabil că o parte din susținătorii Partidului Democrat totuși au votat pentru dna Maia Sandu, dar majoritatea cu siguranță că l-au susținut pe dl Dodon. A fost evidentă susținerea democraților pentru Dodon, doar uitându-te la televiziunile care sunt asociate cu Partidul Democrat, acele televiziuni, mass-media în general controlată de dl Plahotniuc au contribuit la denigrarea masivă a dnei Sandu și prin aceasta sigur că l-au favorizat pe dl Dodon. Acest lucru nu este tăgăduit nici de partenerii noștri din Uniunea Europeană care sunt nemulțumiți. Dar ce pot să facă ei?”

Europa Liberă: Ce mai înseamnă, dle Chirilă, acum Republica Moldova pentru Uniunea Europeană, după victoria unui președinte socialist care critică Acordul de Asociere și spune că va lupta ca să-l anuleze?

Victor Chirilă: „Eu cred că Uniunea Europeană va continua să colaboreze, inclusiv cu dl Dodon, va arăta deschidere pentru el în speranța că se va comporta rațional și nu va întreprinde acțiuni negândite – aceasta este cred eu atitudinea pe care vor avea-o partenerii noștri din Uniunea Europeană. Dar vom vedea ce se va întâmpla totuşi. Totul depinde de dl Dodon, de ce vrea să obțină. Vrea să unească țara? ? Vrea să fie un președinte care contribuie la prosperarea țării? Sau pur și simplu va adânci acele dezbinări care există și politice și sociale?”

Europa Liberă: Și începutul cum vi se pare?

Victor Chirilă: „Începutul nu este încurajator, pentru că dânsul face o mulțime de declarații care se bat cap în cap, declarații prin care dorește să împace și capra, și varza. Dar mă tem că acest lucru este imposibil de realizat şi în cele din urmă va suferi nu doar dl Dodon personal, dar țara în întregime.”

Europa Liberă: Dle Chirilă, dacă ne uităm la politica externă a Republicii Moldova din ultimii 25 de ani, mereu ea dă impresia că e un fel giruetă stricată: ba ne mișcăm spre vest, ba ne mișcăm spre est, ba ne mișcăm în ambele direcții concomitent, deci suntem un fel de punte de legătură. Noi, de fapt, unde ne-am mișcat tot timpul acesta și unde suntem în clipa asta?

Victor Chirilă: „Din păcate trebuie să spun că în mare parte am bătut pasul pe loc, chiar dacă am semnat Acord de Asociere, Acordul de Liber Schimb, avem regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, dar din păcate calitatea vieții, calitatea instituțiilor în țara noastră, calitatea democrației în țara noastră nu s-a îmbunătățit prea mult. De aceea cred că partidele politice care într-adevăr vor să facă schimbarea ar trebui să pună accent pe transformări calitative în interiorul țării, să consolideze instituțiile statului, astfel încât ele să decidă, dar nu altcineva să decidă pentru ele, să consolideze democrația, statul de drept în țara noastră care să nu fie manipulată de un grup de oameni în interesul lor și să contribuie la dezvoltarea economică, la distrugerea celor monopoluri, unele evidente, altele tenebre, liberalizarea economiei, astfel încât să existe o competiție reală în țara noastră – aceste sunt lucrurile pe care trebuie să se axeze partidele care într-adevăr se declară pro-europene.”

Europa Liberă: Și care sunt sarcini asumate în Acordul de Asociere, aș adăuga eu.

Victor Chirilă: „Trebuie să înțelegem un lucru important suntem o societate dezbinată și cred că toată lumea, indiferent că are opțiuni estice sau vestice vrea să trăiască într-o țară unde să li se respecte drepturile și unde li se oferă o viața decentă. Această viață decentă fără instituții eficiente, fără stat de drept, fără democrație unde li se respectă drepturile tuturor nu poate avea loc și de aceea accentul trebuie să fie pus pe acest lucru.”

Europa Liberă: Dl Filip se va întâlni la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Aș reține atenția asupra unei declarații recente a demnitarului european: Europa nu-şi poate asigura securitatea fără Rusia, a spus dumnealui l-a contrazis și pe președintele Obama care zicea cândva că Rusia este doar o putere regională. Cum citiți Dvs. această declarație?

Victor Chirilă: „Acest lucru este evident pentru toată lumea, nu doar pentru dl Juncker. Întrebarea ceea pe care ar trebui să și-o pună și dl Juncker este dacă această Rusie, Rusia actuală, e capabilă să contribuie la consolidarea securității Uniunii Europene, o Rusie care, de fapt, nu recunoaște sau încalcă dreptul internațional, respinge valorile și principiile pe care le promovează Uniunea Europeană? Și, mă tem că răspunsul este foarte descurajant pentru toată lumea. Actuala Rusie, Rusia lui Putin, nu este capabilă să asigure securitatea pe continentul European și securitatea Europei în general. Ceea ce trebuie să facem e să înțelegem că trebuie să ne consolidăm securitatea, dacă mă refer la Republica Moldova aici în interior, prin asigurarea stabilității politice, prin consolidarea instituțiilor și la fel și Uniunea Europeană trebuie să facă, pentru că trece prin timpuri deloc ușoare. Și, așteptând un moment strategic mult mai favorabil, atunci când în Rusia vor veni politicieni raționali, politicieni care vor dori să se așeze la masa dialogului și să facă compromise - Rusia lui Putin nu este interesată în compromisuri.”

XS
SM
MD
LG