Linkuri accesibilitate

Guvernarea Cioloș reprezintă, fără îndoială, o anomalie, după standarde românești (Cristian Câmpeanu/22)


Revista presei românești

România se află în campanie electorală pentru parlamentarele din 11 decembrie. O campanie anostă, ba chiar un ”dezastru” de campanie, în care ”regulile par să fie făcute pentru a nu deranja electoratul cu o chestiune atât de trivială cum sunt alegerile” - este descrierea lui Cristian Câmpeanu din revista „22”. Rezultatul ar putea fi o prezență redusă la vot, care avantajează Partidul Social-Democrat și pe aliații săi. Contribuie la această situație și campania proastă a liberalilor, care nu-l mai au la cârmă pe Vasile Blaga, recunoscut cel puțin ca foarte bun organizator, și cea aproape inexistentă a Uniunii Salvați România. Și PNL, dar mai ales USR ar fi trebuit, scrie Câmpeanu, să facă limpede în campanie”ce a adus nou Cioloș și ce riscăm să pierdem, dacă PSD revine la guvernare după numai un an”. Or, în continuare se poate auzi, și de stânga, dar și de la dreapta, că guvernul tehnocrat ar fi o anomalie care trebuie repede corectată prin instalarea unui guvern politic, deși e limpede că Cioloș ar fi fost infinit mai legat de mâini și de picioare la cârma unui guvern politic. ”Ceea ce a încercat și a reușit în parte Cioloș în acest an, scrie Câmpeanu, a fost să demonstreze că statul poate fi un izvor de bine public, nu numai de corupție și abuzuri. Guvernarea Cioloș reprezintă, fără îndoială, o anomalie, după standarde românești. După standarde europene, reprezintă însă normalitatea sau, măcar, un început de normalitate, ceea ce e oricum mai mult decât am avut până acum”.

Comentând de asemenea campania electorală pentru legislative, Alexandru Gussi se ocupă, în aceeași publicație, de tendința tot mai marcată de a reduce mesajele electorale la poziții pro-investiții străine sau pro-capital românesc, și anume ori una, ori alta. Discursuri naționaliste și hipernaționaliste se pot percepe în pozițiile mai multor formațiuni politice, de stânga sau de dreapta. E posibil, ca la aceste alegeri legislative adevărata miză să nu fie cine va câștiga, ci una cu bătaie mult mai lungă: ”cine intră și se instalează mai bine în mințile românilor? Aici poate fi marea reușită a PSD, care nu ar fi fost posibilă fără multiplicarea partidelor care țin cam același discurs naționalist, anti-sorosist, antioccidental. (...) Victimele predilecte sunt generațiile care ”nu au memoria comunismului, nu au memoria regimului Iliescu și pot fi mai ușor păcălite de discursul nostalgic-naționalist”, scrie Alexandru Gussi.

Pe plan european, o analiză semnată de Valentin Naumescu pe Contributors.ro discută rolul cancelarului german Angela Merkel în viitorul continentului. În opinia lui Naumescu, Merkel este ultimul lider european care ”îşi propune să ţină aprinsă flacăra ordinii politice liberale a Europei”. ”Era Merkel” (adică cele trei mandate pe care le va încheia anul viitor) a fost marcată de crize profunde. Comentatorul de la Contributors crede că, fără lidera Germaniei, Uniunea Europeană n-ar mai fi existat în acest moment.

XS
SM
MD
LG