Linkuri accesibilitate

Eugen Tomac: „România este partenerul care sare întotdeauna atunci când i se cere sprijinul”


Parlamentarul Eugen Tomac
Parlamentarul Eugen Tomac

Opinii ale președintelui Partidului Mișcarea Populară, aflat la Chișinău.

Au fost patru ani în slujba românilor din Republica Moldova în Parlamentul de la Bucureşti, spune despre mandatul său deputatul român Eugen Tomac, președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară. El şi-a prezentat la Chişinău raportul de activitate în calitate de parlamentar.

Eugen Tomac: „Eu sunt mulţumit de situaţia în care ne aflăm, chiar dacă e loc de mult mai bine. Sunt mulţumit în sensul că orice lucru forţat, orice lucru care nu este înţeles de populaţie, dar îl împingi într-o societate înainte poate risca să aibă efecte mult mai dure, cu efecte pe termen mediu şi lung mult mai pronunţate. Deci, noi suntem în situaţia în care, pe de o parte şi alta a Prutului, luptăm pentru a aprinde mai multă încredere unii în ceilalţi. În aceşti patru ani de zile au existat perioade cu urcuşuri bune, indiferent de guvernarea de la Bucureşti, în sensul că guvernele au înţeles că prioritatea este să trecem în revistă acţiuni concrete, nu numai vorbe frumoase spuse cu multă duioşie, că, vezi Doamne, suntem aceiaşi. Aceasta ştie toată lumea, totul trebuie cimentat cu acţiune concretă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:16 0:00
Link direct

Aici mă bucur că a existat o continuitate din perioada guvernării lui Emil Boc, când s-au început o serie de proiecte şi ele au fost continuate inclusiv de fostul guvern PSD, că ne referim la grădiniţe, că ne referim la ajutoare concrete. Avem nevoie de asemenea exemple tocmai pentru a convinge populaţia Republicii Moldova că mesajele acestea „România, ţările din vestul Europei reprezintă o ameninţare pentru statalitatea Republicii Moldova” trebuie spulberate din mintea omului. Aceasta este convingerea mea.

Am avut perioade în care s-a putut face mult mai mult şi nu s-a făcut, însă ceea ce mi se pare cel mai important şi nu trebuie renunţat, şi anume guvernul de la Chişinău, indiferent de culoarea lui, trebuie să se obişnuiască cu gândul că cel mai loial şi cel mai de încredere partener pentru Republica Moldova este România.”

Europa Liberă: Când ziceţi că cel mai loial partener al Republicii Moldova este România, la ce vă referiţi?

Eugen Tomac: „Mă refer la faptul că de multe ori asistăm la această abordare destul de nepotrivită şi neconformă cu realitatea, prin care politicieni de la Chişinău încearcă să transforme România în vinovata de serviciu pentru eşecul Republicii Moldova şi urcă pe piedestal Federaţia Rusă, în condiţiile în care lucrurile stau invers: România este partenerul care întotdeauna sare atunci când i se cere sprijinul. Şi doi, Federaţia Rusă este cea care menţine ilegal pe teritoriul Republicii Moldova o armată.”

Europa Liberă: Un preşedinte cu viziuni de stânga în fruntea Republicii Moldova va putea să continue să administreze dosarul relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti aşa cum s-a făcut până acum?

Eugen Tomac: „Preşedintele ales şi aşteptăm rezultatul, până la urmă, decizia Curţii Constituţionale, dar ales în urma voturilor care există în clipa de faţă, trebuie să înţeleagă că Federaţia Rusă, aşa cum l-a folosit pe Smirnov, aşa cum l-a folosit pe Şevciuk, aşa cum a folosit multă lume politică din această parte a lumii, va încerca să-l utilizeze şi pe Igor Dodon. Rusia nu crede nici în lacrimi, nu crede nici în sentimentalisme. Rusia vrea acţiune concretă. Şi Rusia, în mod sigur, îi va pune în braţe un dosar destul de fierbinte, pentru că a şi dansat în această campanie electorală, demonstrând că este dispus să facă orice.”

Europa Liberă: Vă referiţi la dosarul transnistrean?

Eugen Tomac: „Cu efecte în ceea ce priveşte dosarul transnistrean. Şi Federaţia Rusă îi va pune în braţe lui Dodon o soluţie inacceptabilă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Federalizarea e ideea pe care a promovat-o domnul Dodon. Ce e drept, după aceasta a făcut un pas înapoi şi a spus că nu mai contează cum se va numi, federalizare sau altfel, contează să fie soluţionată problema transnistreană.

Eugen Tomac: „Când spui federalizare, pui semnul egal în dreptul federalizării cu transnistrizarea Republicii Moldova. Atât timp cât nu se respectă legile Republicii Moldova, angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte securitatea Republicii Moldova, îmi este greu să cred că această modalitate propusă pentru rezolvarea conflictului transnistrean va debloca situaţia. Tocmai de aceea cred cu tărie că nu trebuie renunţat la ceea ce s-a început şi în mod sigur, dacă se va pune problema federalizării, oamenii trebuie să aibă atitudine şi să nu rămână indiferenţi.”

Europa Liberă: Dar această eventuală apropiere a Chişinăului de Federaţia Rusă ar putea să afecteze relaţia care există între Republica Moldova şi România?

Eugen Tomac: „În mod sigur va afecta. Eu văd deja scenariul.”

Europa Liberă: Cum? Şi spuneţi ce scenariu vedeţi?

Eugen Tomac: „Igor Dodon şi-a construit toată retorica politică din ultimii ani pe aceeaşi logică pe care au avut-o şi predecesorii săi, care au încercat să demonstreze Moscovei că pot fi utili aici, în Republica Moldova, şi cea mai comodă armă de luptă este cea a luptătorului pentru a apăra Republica Moldova de „pericolul” românesc. „Pericolul” românesc va deveni iarăşi un element prin care se încearcă băgarea spaimei în populaţie. Ea nu mai ţine, din fericire, pentru că lumea s-a deschis, între timp, lucrurile s-au schimbat şi în România.

Cetăţenia română, pe care a acordat-o statul român în ultimii ani, le-a oferit posibilitate oamenilor să vadă şi altfel lucrurile. Deci, nu va mai fi ceea ce s-a întâmplat. Dar eu presimt că se va produce o răcire a relaţiilor între România şi Republica Moldova, răcire care nu va avea efecte decât aici, la Chişinău, pentru că principalul partener economic în clipa de faţă pentru Republica Moldova este România.

Toate contactele importante economice şi nu numai, pe care Republica Moldova le poate dezvolta cu Vestul, le poate face doar prin România. Ar trebui să se renunţe la această retorică. Eu înţeleg că nu poate şi nu-i cere nimeni să se trezească cu „Deşteaptă-te, române” lui Dodon la Chişinău, dar poate accepta ideea că există proiecte de infrastructură, proiecte economice care sunt în interesul ambelor state pe care trebuie să le dezvolte.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun că politica externă a Republicii Moldova ar putea să reintre într-o zonă gri, aşa cum a fost pe timpul guvernării comuniste, atunci când exista o dublă retorică cu mesaje diferite pentru Occident şi pentru Răsărit, pentru Federaţia Rusă, în principal, şi când Moldova va avea reputaţia unui partener nesigur. La aceasta vă referiţi şi dumneavoastră?

Eugen Tomac
Eugen Tomac

Eugen Tomac: „La Bruxelles sau la Washington, atunci când spui ce vor să audă partenerii occidentali, dar în realitate acţionezi în sens invers, nu te ia nimeni în seamă, nu dă nimeni pe tine nici cât costă o roşie. Din punctul acesta de vedere lucrurile sunt destul de clare. Şi în politica externă nu te joci cu jumătăţi de măsură, să ai sentimentul că, atunci când pleci în Vest şi îţi iei angajamente ferme că poţi respecta Acordul de Asociere, că poţi implementa o serie de reforme pentru a moderniza statul, că poţi apăra valorile democratice, iar în Rusia te duci cu agenda încărcată prin care calci în picioare toate aceste angajamente, pentru că sunt două seturi de valori diferite. Şi aici vreau să intru mai mult în detalii decât este cazul, pentru că cetăţenii Republicii Moldova au trecut prin prea multe încercări în ultimii 25 de ani şi pot singuri discerne ce înseamnă valoare şi respect faţă de cetăţean, valori pe care le întâlneşti în lumea occidentală şi ce înseamnă această metodă destul de agresivă şi de a impune, pe care o practică Federaţia Rusă în clipa de faţă.”

Europa Liberă: Dar atunci când dumneavoastră aţi spus că România ar trebui să regândească politica de acţiuni în relaţia cu Republica Moldova după victoria socialistului Igor Dodon, ce aţi luat în calcul?

Eugen Tomac: „Statul român trebuie să-şi schimbe fundamental abordarea în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova. Nu mai trebuie să fim timizi pe ideea că ne acuză cineva. Eu văd Republica Moldova, din punct de vedere al României, şi ca pe o problemă de securitate. Când ai un stat fragil, când ai un stat în care cetăţenii nu mai cred deloc în nimic şi sunt disperaţi, când ai atât de multe interese, când ai armata Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, nu poţi rămâne ca un simplu spectator care ia note, ci, pur şi simplu, îţi spui punctul de vedere şi te implici ca actor activ, pentru că aceasta aşteaptă cetăţenii Republicii Moldova din partea autorităţilor române, mai multă fermitate în acţiune, mai multă implicare, mai multă susţinere concretă. Ori, aceasta nu s-a simţit în ultimii ani aici, în Republica Moldova, din păcate.”

Europa Liberă: Când veniţi de la Bucureşti spre Chişinău, nu vi se pare că se adânceşte şi mai mult prăpastia între cele două tabere care s-au format în societatea moldavă, cei care văd viitorul Moldovei mai aproape de Rusia şi cei care văd ziua de mâine a statului în Uniunea Europeană, într-o relaţie bună cu România?

Eugen Tomac: „Oamenii sunt disperaţi, iar aici este vina autorităţilor de la Chişinău. În ultimii 20 de ani nimeni nu a făcut nimic pentru a păstra cât mai curat spaţiul audiovizual din Republica Moldova. Un stat puternic, un stat curajos ia măsuri radicale, atunci când este nevoie. Or, când ai atâta poluare mediatică pe spaţiul media din Republica Moldova, cu o agresivitate ieşită din comun, când autorităţile statului sunt denigrate la cel mai înalt nivel...”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi mai spus într-un interviu cu Europa Liberă că informaţia este ca o armă de război şi că Rusia ar ţine în şah Republica Moldova.

Eugen Tomac: „Aceasta face. În ultimii ani Rusia a investit sute de milioane de euro în tot ceea ce înseamnă crearea de reţele externe pentru a-şi promova interesele în toată Europa, nu numai în Republica Moldova. Din punctul acesta de vedere, Republica Moldova se află într-un continuu risc, pentru că nu se poate ca statul să fie atât de fragil. Dacă atât de mult îi pasă domnului Dodon de statalitatea Republicii Moldova, prima măsură pe care trebuie să o ia este să interzică unor televiziuni din Federaţia Rusă să mai emită pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a-i proteja pe cetăţenii Republicii Moldova de tot ceea ce înseamnă propagandă şi manipulare. Aceasta ar fi o soluţie îndrăzneaţă, dacă este un statalist adevărat.

Dacă mergem pe această logică că noi trebuie să devenim, respectiv, Republica Moldova un stat care execută doar voinţa Moscovei, Republica Moldova în acest format nu va avea niciun viitor. Şi aici este bătălia. Eu mă bucur însă de altceva, că în Republica Moldova în ceasul al 12-lea, totuşi, 48% dintre cetăţeni, cu fraudă, fără fraudă, rămâne să se demonstreze toate aceste aspecte în timp, au ieşit fermi şi şi-au exprimat opţiunea. Această majoritate sigură care îşi înţelege menirea creşte încet, dar sigur. Ea va fi cea care va putea salva Republica Moldova de la un colaps total, pentru că oricum în clipa de faţă oamenii nu mai au încredere în nimic.”

Europa Liberă: Peste 500.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova deţin şi cetăţenia română şi sunt puternic conectaţi la statul român. Contaţi pe votul lor la aceste alegeri parlamentare din 11 decembrie din România?

Eugen Tomac: „Contăm foarte mult pe implicarea cetăţenilor români din Republica Moldova în tot ceea ce înseamnă viaţă politică şi nu numai din România. Eu mi-aş dori foarte mult ca pe 11 decembrie în cele 35 de secţii de votare pe care le avem în Republica Moldova, un număr foarte mare, nu au mai existat atât de multe secţii de votare, secţii pe care le-a înfiinţat guvernul la solicitarea noastră. Eu i-am propus premierului Cioloş în luna august să înfiinţeze atâtea secţii şi mă bucur că a ţinut cont de această solicitare. Şi mi-aş dori foarte mult ca cetăţenii să participe, pentru că, din nefericire, există acest curent care e menţinut în societatea românească, şi anume, că moldovenii şi-au luat cetăţenie doar pentru a se plimba şi a primi pensii mai mari. Or, aici este momentul adevărului, dacă cetăţenii români din Republica Moldova se vor implica şi vor ieşi într-un număr mare la vot, atunci acest argument spus cu rea-credinţă va fi spulberat. În caz contrar, va fi destul de dificil şi pentru noi, cei care luptăm zi de zi pentru ca Republica Moldova să fie cât mai aproape de România, să spargem, practic, acest mesaj care este rostit cu rea-credinţă de multe ori.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca lider al Partidului Mişcarea Populară din România, sunteţi deputat de diasporă. Cât de puternică este vocea diasporei? Şi nu în zadar vă adresez această întrebare pentru că după alegerile prezidenţiale din Republica Moldova despre acest segment important al populaţiei se discută din ce în ce mai mult. Cum ar trebui autorităţile statului să trateze oamenii din afară, oamenii care au plecat să-şi câştige bucata de pâine în străinătate?

Eugen Tomac: „În primul rând, e nevoie de un minister care să se ocupe de această relaţie, pentru că e o relaţie vitală, sunt cei mai importaţi investitori.”

Europa Liberă: La Bucureşti sau la Chişinău?

Eugen Tomac: „Şi aici, şi la Bucureşti, pentru că aceasta este abordarea noastră. De exemplu, noi, trecând de la acest subiect legat de diasporă, susţinem că vom face o majoritate. Noi, Partidul Mişcarea Populară, vom merge cu soluţia prim-ministru, preşedintele Băsescu. Şi vom face parte dintr-o majoritate guvernamentală doar în cazul în care vor fi de acord să înfiinţăm în cadrul guvernului un minister al reunificării pe modelul german. E nevoie de acţiune. Or, acest minister trebuie să aibă un buget cu care să susţină acţiuni concrete, prin care să sprijinim dezvoltarea Republicii Moldova şi apropierea ei de România.”

Europa Liberă: Domnul Băsescu va veni la sfârşitul acestei săptămâni la Chişinău. A venit cu mai multe ocazii, acum a zis că ar putea încă o dată să demonstreze că nu-i este frică, chiar dacă domnul Dodon a promis să-i retragă cetăţenia. Ce e drept, ulterior, domnul Dodon a zis că va analiza ce-i permite legea la capitolul retragerea cetăţeniei familiei Băsescu. În ce scop vine domnul Băsescu la Chişinău?

Eugen Tomac: „Preşedintele Băsescu va trece prima dată Prutul în calitate de cetăţean al Republicii Moldova. Vine sâmbătă la Filarmonica din Chişinău pentru a se întâlni cu toţi simpatizanţii şi susţinătorii domniei sale. Şi este extrem de bucuros că se întâmplă acest lucru.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că se gândeşte la un proiect politic, pe care ar putea să-l dezvolte aici, în Republica Moldova?

Eugen Tomac: „Nu s-a pus problema să se implice în politica din Republica Moldova. În schimb, vrea să-i implice pe cetăţenii Republicii Moldova în politica din România, ceea ce este un lucru extraordinar. Avem perspective şi proiecte ambiţioase legate de Republica Moldova, pentru că acesta este proiectul de ţară în care noi credem – unirea României cu Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG