Linkuri accesibilitate

Georgia și Statele Unite denunță noua cooperare militară dintre Rusia și regiunea separatistă Abhazia


Georgia s-a alăturat criticilor exprimate de Statele Unite la adresa noi forțe militare creată de Rusia cu regiunea separatistă Abhazia , din Georgia.

Ministerul de externe de la Tibili a declarat că decretul semnat de președintele rus Vladimir Putin pe 21 noiembrie este „o provocare” , „un pas înainte spre anexarea definitivă a regiunilor ocupate din Georgia”.

Acordul prevede crearea unei baze militare rusești în Abhazia precum și batalioane comune de infanterie, artilerie și grupuri de aviație.

În caz de război, trupele comune vor fi sub comanda Rusiei.

Georgia a cerut Rusiei să respecte armistițiul din august 2008, să-și retragă trupele din Georgia și să accepte crearea unui mecanism internațional de menținere a păcii în Abhazia și regiunea Ținvali.

Marți, Departamentul de stat american a declarat că acordul semnat de Rusia cu regiunea separatistă Abhazia nu este valabil, în baza legislației internaționale. Rusia a recunoscut independența Abhaziei după scurtul război cu Georgia din 2008, independență care nu este însă recunoscută de majoritatea țărilor membre ONU.

XS
SM
MD
LG