Linkuri accesibilitate

„Va apărea în Moldova al doilea pol de putere?” (Tribuna.md)


Regrupări de forțe în perspectiva unor alegeri parlamentare anticipate (revista 22)

„Va apărea în Moldova al doilea pol de putere?” Este întrebarea la care încearcă să răspundă Igor Volnițchi în editorialul său publicat pe Tribuna.md. El susține că din 2009 și până în prezent, președinția nu a putut juca rolul de putere. Acum însă, când există un preşedinte ales direct de cetăţeni, putem presupune că un asemenea pol ar putea apărea, scrie autorul. El notează că Igor Dodon, chiar dacă oficial nu mai este lider al PSRM, totuşi, are în spatele său cel mai puternic partid din Moldova, reprezintă peste 52% din alegătorii ce au participat la scrutinul prezidenţial, are promisiuni făcute oamenilor și, prin urmare, spre deosebire de Nicolae Timofti, nu prea-şi poate permite luxul de a sta pasiv într-o parte în anii de mandat în fruntea ţării, căci aceasta îl poate distruge în perspectivă şi pe el, şi partidul pe care l-a condus până nu demult, este de părere editorialistul.

Jurnaliștii de la același portal, Tribuna.md scriu că pe data de 11 decembrie în regiunea transnistreană ar urma să aibă loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, în cursă fiind înscrişi șapte candidaţi. Autorii materialului notează că cele mai mari şanse le are actualul „președinte” al „legislativului” de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care e perceput ca unica alternativă reală actualului lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Chiar dacă a pierdut mult din 2011 şi până în prezent la capitolul popularitate, continuă jurnaliștii, Evgheni Şevciuk e cotat cu şansa a doua la un nou mandat.

Revista 22 publică o analiză semnată de Armand Goșu, în care acesta constată că doar consolidarea unor noi partide politice proeuropene și democratice capabile să genereze o nouă elită politică la Chișinău ar putea să scoată Republica Moldova din fundătura în care a adus-o actuala clasă politică. Dacă Igor Dodon va fi declarat învingător de Curtea Constituțională și devine președinte al Moldovei, în acest caz, crede autorul, acesta va încerca să declanșeze alegeri parlamentare anticipate, în prima parte a anului viitor, pentru a înlocui o majoritate confecționată prin șantaj și corupție de către Plahotniuc, dar care se recomandă drept proeuropeană și pro reformistă, cu o alta, compusă din forțe politice care-și afișează simpatii rusești și un program anti­european. În același timp, scrie Armand Goșu, Igor Dodon va încerca să-și conserve cota de simpatie populară și să consolideze pozițiile Partidului Socialiștilor pentru alegerile la termen din toamna 2018.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG