Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Ciona.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct

„Migrația din Moldova își lasă amprenta asupra tuturor domeniilor, iar medicina nu face o excepție. Potrivit statisticilor, numărul vizitelor la medici scade de la an la an, așa cum se micșorează și numărul pacienților care se tratează în spitalele din țară. Ultimele date ale Centrului Național de Management în Sănătate (CNMS) arată că moldovenii merg cel mai des la consultații la Institutul Oncologic, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Republican. Mai exact, datele ultimului raport privind Sănătatea Publică prezentat de Centrul Național de Management în Sănătate arată că anul trecut cele mai multe vizite ale pacienților au fost efectuate la Institutul Oncologic. Medicii au acordat aproximativ 231.000 de consultații pacienților care suferă de maladii oncologice, cu peste 3.000 mai multe decât în 2014.

Doctorii din Moldova ar putea fi obligați să nu mai fie aroganți și apatici cu pacienții și să nu condiționeze actul medical. Un Cod Deontologic pregătit de Ministerul Sănătății încearcă să întărească aceste reguli ale moralei pentru doctori. În cazul în care ele nu se vor respecta, medicii riscă și sancțiuni. Nu este clar însă cine va monitoriza încălcările și nici cum vor fi convinși doctorii să devină mai umani. Documentul cu care Ministerul Sănătății vrea să schimbe încordarea și, pe alocuri, ura dintre doctori și pacienți ar urma să ajungă pe masa Guvernului în timpul apropiat. Este primul document care prevede aceste, dar și alte norme etice pentru doctori.

„Nu puneți bariere viselor. Luptați!”, este îndemnul unei adolescente care suferă de o maladie ce nu poate fi tratată niciodată. Jasmina a aflat că este diferită față de alți copii la vârsta de 10 ani. Chiar dacă mergea cu mama foarte des pe la medici, credea că e ceva normal, doar copiii se îmbolnăvesc mai des. Credea că ea pur și simplu atrage ușor infecțiile, ascultând frânturi de discuții între părinți. Tânăra a aflat că suferă de fibroză chistică în adolescență, după ce a auzit-o pe mama sa vorbind la telefon despre această boală incurabilă.

Fibroza chistică este o maladie gravă și rară, iar cei care s-au născut cu ea trebuie să respecte un regim zilnic strict - să facă exerciții și proceduri, să bea antibiotice și vitamine ca să poată respira normal. Jasmina povestește cum s-a schimbat viața ei după ce la Chișinău a fost deschis un centru ambulatoriu de fibroză chistică și alte maladii rare. Povestea ei face parte dintr-o campanie mai amplă de informare a publicului despre ceea ce este fibroza chistică, la care Platforma E-Sănătate este partener media.

Tot pe Sănătate INFO citiți un interviu cu Alexander Vladychenko, expert în drepturile omului la Consiliul Europei, care face o analiză a domeniului transplantului în Republica Moldova. Principala piedică pe care o vede expertul în dezvoltarea acestuia este conservatismul oamenilor și neîncrederea lor față de donarea de organe.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG