Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, un președinte înțepenit în obsesii politice și ideologice? (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Ar putea fi alegerile invalidate de CC? (Alexandru Arseni/Moldnova.eu).

Analistul Nicolae Negru lansează în editorialul său din „Ziarul Naţional” întrebarea dacă poate un candidat imoral sa devina un presedinte moral? Greu de crezut, crede el. Declarațiile postelectorale ale lui Igor Dodon ar demonstra, după părerea lui Negru, contrariul, că „va fi un președinte răzbunător, înțepenit în frustrările, resentimentele, obsesiile sale politice și ideologice, în slugărnicia sa față de Putin”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Nicolae Negru îl crede imoral pe Igor Dodon pentru că s-ar fi manifestat ca un posedat în această campanie electorală, ar fi călcat orice limite morale pentru a-și atinge scopul, i-ar fi atribuit Maiei Sandu 400 de sinucideri false printre adolescenții care au picat BAC-ul, ar fi lansat istoria, la fel de falsă, cu cei 30 000 de imigranți sirieni, cărora s-ar fi înțeles cu Merkel să le deschidă ușa liderul PAS, nu s-ar fi sinchisit să facă paradă, la televizor, de capacitatea sa de reproducere, de parcă era vorba de alegerea unui taur sătesc şi ar fi repus în circulație sperietoarea fantomatică a „jandarmului român”, fabricată de propaganda sovietică, de asemenea ar fi justificat nu numai ocuparea Crimeii și vărsările de sânge din Donbas, ci și ocuparea unei părți a teritoriului Republicii Moldovei.

Legitimitatea următorului președinte va fi viciată și de faptul că o parte din cetățenii Republicii Moldova nu a avut posibilitatea să voteze, mai crede Nicolae Negru. Întrebarea de final a sa este cum va proceda Curtea Constituțională: va cere eliminarea lacunelor și organizarea de noi alegeri sau îl va valida pe Dodon președinte? Răspunsul lui e că va depinde probabil iarăși de planurile „coordonatorului general”, adică Vlad Plahotniuc, pe care de altfel analistul îl crede responsabil de victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie.

Moldnova.eu citează un expert în drept constitutional, Alexandru Arseni, ferm convins că alegerile ar putea fi invalidate. Acesta consideră că, în scrutinul prezidențial au fost încălcate drepturile oamenilor, atât a celor plecați peste hotare, cât și a cetățenilor din stânga Nistrului de a vota liber și că autoritățile nu au putut asigura buna desfășurare a procesului electoral. Arseni trage linie şi spune: magistrații Curții Constituționale au suficiente argumente pentru a invalida alegerile prezidențiale în cazul în care rezultatele acestui scrutin vor fi contestate în instanțele de judecată și vor ajunge în vizorul Înaltei Curți.

„Statul este obligat să-mi creeze mie condiții și dacă nu le-a creat mi-a lezat dreptul meu și asta este un argument forte pentru CC ca să nu valideze alegerile. Eu vorbesc în fond…”, a precizat Arseni. El aminteşte şi de decizia Curții Constituționale din Austria, din 1 iulie 2016, care a invalidat rezultatele alegerilor pentru că în jur de 100 de plicuri, cu care austriecii își exprimă dreptul de vot, au fost sigilate incorect.

Tot moldnova.md publică un articol despre o discuţie academică găzduită de Academia de Ştiinţe în care s-a tras concluzia că ultimul scrutin electoral a fost marcat de o campanie electorală bazată pe manipulare. Una din cele mai frecvente metode de manipulare ar fi fost, după părerea Aureliei Peru-Balan, cercetător și consilierul politic al președintelui în exercițiu Nicolae Timofti, cea denumită de dicționarul britanic Oxford „post-truth” (post-adevăr), cuvântul anului cu referire la votul în favoarea Brexit sau alegerea lui Trump. Acest fenomen a fost present şi în Republica Moldova, unde în procesul electoral au contat mai puțin faptele și mai mult impactul emoțional al mesajelor actorilor politici, care au și influențat în final votul, crede Aurelia Peru-Balan.

Igor Volnitchi observă în editorilaul său din tribuna.md că dacă anterior un om devenea criminal atunci când comitea o crimă, acum pentru aceasta e suficient să te lansezi în politica moldovenească sau să ai tangenţe cu aceasta. „Criminali” devin peste noapte, scrie Volniţchi, nu doar acei ce fac politică, ci şi acei ce contactează cu anumiţi politicienii. „Lupta cu criminalii din politică” se extinde rapid şi a ajuns să cuprindă reprezentanţii practic tuturor sferelor de activitate din Moldova, de parcă cineva ar vrea să transmită un mesaj întregii societăţi: „Nu vă băgaţi în politică, că veţi nimeri la puşcărie! Nu vă legaţi cu politicienii, că va fi vai şi amar de capul vostru!”. Şi tot mai mulţi oameni înţeleg aceste mesaje şi se feresc de politică ca dracul de tămâie. Igor Volniţchi constată că politica moldovenească devine un spaţiu închis, o zonă tabu, unde intră doar acei care au permise speciale, eliberate de o instanţă secretă, ascunsă de ochii muritorilor de rând.

XS
SM
MD
LG