Linkuri accesibilitate

Deciziile CEC după alegerile prezidențiale au fost contestate în instanță la Chișinău


Protest la Chișinău după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale
Protest la Chișinău după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

În al doilea tur de scrutin din 13 noiembrie, la 17 secții de votare din mai multe țări buletinele de vot s-au epuizat, așa încât mii de alegători nu au putut vota.

La o săptămână după victoria în alegerile prezidențiale a lui Igor Dodon, atmosfera post-electorală rămâne tensionată: alegătorii nemulțumiți de felul cum s-au ținut alegerile, mai ales cei din diasporă, au continuat să protesteze, în vreme ce unii din suporterii președintelui ales, văzând în protestatari mai ales susținătorii Maiei Sandu, le atrag atenția că nici răbdarea lor nu este nesfârșită. Mai multe, într-o relatare a Allei Ceapai.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis, luni, spre examinare Curţii Constituţionale raportul privind rezultatele scrutinului prezidenţial.

Potrivit legii, Curtea Constituțională are cel mult 10 zile pentru a confirma sau infirma legalitatea alegerilor.

Preşedintele Curţii Alexandru Tănase a spus că verdictul va fi dat doar după ce vor fi soluţionate toate contestațiile în instanțele de judecată.

Pachetul de documente trimis Curţii a fost, tot luni, contestat în instanţă de către Partidul Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu, pe motiv că autoritatea electorală a confirmat rezultatele scrutinului fără a ţine cont de multiplele contestaţii depuse, ne-a spus reprezentantul formaţiunii, Sergiu Litvinenco.

Aproape 4.000 de cetăţeni din diaspora cărora nu le-au ajuns buletine de vot, au depus, în ziua scrutinului, contestaţii la secţiile de votare din străinătate. CEC a spus că a luat act de ele, dar a refuzat să le examineze, anexându-le la raportul trimis Curţii Constituţionale.

Reprezentanţi ai diasporei din Italia, Marea Britanie, Franţa şi Irlanda au acţionat în judecată CEC, Ministerul de externe şi întregul Guvern, invocând îngrădirea dreptului la vot.

Acţiunile de chemare în judecată au fost depuse luni la judecătoria sectorului Centru din Chişinău.

Avocații Eduard Digore şi Veronica Mihailov vor reprezenta în instanţă interesele celor 143 de moldoveni din diaspora care au iniţiat procesul.

Unul dintre ei, Dumitru Vicol, stabilit în Londra, speră că instanţa de judecată va da calificarea juridică unui fapt imposibil de tăgăduit.

„Dacă instanţa de judecată recunoaşte faptul că nouă ni s-a încălcat dreptul la vot urmează două scenarii. Primul – Curtea Constituţională ia în considerare acest lucru şi anume că s-a încălcat dreptul la vot pentru 4 mii de persoane câte au depus contestaţii, dar că asta nu schimbă rezultatele scrutinului şi, prin urmare, Curtea validează pe noul preşedinte, pe Igor Dodon. Al doilea scenariu, mai puţin probabil, este ca Curtea Constituţională să nu valideze alegerile, ţinând cont de argumentele noastre, dar şi de cele ale Partidului Acţiune li Solidaritate. Obiectivul nostru este ca instanţa să constate faptul că ni s-a încălcat dreptul la vot. Asta deschide poarta spre validarea sau invalidarea alegerilor, dar şi spre modificarea Codului Electoral care ar trebui adaptat la noile realităţi. În al treilea rând vrem să obţinem demisiile celor responsabili. Cred că şefa CEC, doamna Russu şi ministrul de externe Andrei Galbur sunt direct responsabili pentru această situaţie.”

Reprezentanţi ai diasporei moldovene din cel puţin 30 de oraşe din Occident au organizat duminică, 20 noiembrie, acţiuni de protest.

Ei au cerut repetarea scrutinului doi al alegerilor şi demisia conducerii CEC şi a Ministerului de Externe, acuzaţi că nu au asigurat dreptul la vot al alegătorilor din străinătate.

Acestea şi alte solicitări au fost incluse într-o rezoluţie semnată la protestul din Paris.

Un protest similar a avut loc duminică în Chişinău, şi un altul ar putea avea loc în ziua când va fi inaugurat noul preşedinte, potrivit organizatorilor, Asociația Tinerii Moldovei.

În al doilea tur de scrutin din 13 noiembrie, la 17 secții de votare din mai multe țări buletinele de vot s-au epuizat, așa încât mii de alegători nu au putut vota.

CEC şi Ministerul de externe au respins acuzaţiile că ar fi organizat defectuos procesul de votare în diaspora, chiar dacă nu au negat faptul că mulți alegatori au fost lipsiți de dreptul de a participa la alegerea președintelui din cauza că mai multe secții nu mai aveau buletine de vot.

La începutul săptămânii trecute, învingătorul cursei prezidenţiale Igor Dodon și-a exprimat regretul că rivala sa nu-și recunoaște înfrângerea și a avertizat că el își va apăra victoria, inclusiv prin contra-proteste, pe care le va declanșa atunci când va decide că e cazul.

Organizaţia obştească Moldova Mea, condusă de Fiodor Ghelici, a anunţat luni eventuale acţiuni stradale de sprijin pentru Igor Dodon. O primă mobilizare ar putea avea loc în ziua inaugurării preşedintelui ales, a spus Ghelici.

XS
SM
MD
LG