Linkuri accesibilitate

Zinaida Greceanîi este președinta interimară a PSRM


La alegerile locale din august 2015
La alegerile locale din august 2015

Zinaida Greceanîi a fost candidata PSRM la funcţia de primar de Chişinău la alegerile locale din 2015, dar nu a reuşit să-l întreacă pe liberalul Dorin Chirtoacă.

Conducerea Partidului Socialiștilor a decis vineri că Zinaida Greceanîi este președinta interimară a PSRM, în locul lui Igor Dodon, care așteaptă validarea alegerilor prezidențiale pentru a-și începe mandatul de președinte. O lege recentă spune că șeful statului nu are voie să conducă vreun partid. Relatează Liliana Barbăroșie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

Interdicţia a fost introdusă în legislaţie, constituind o adevărată premieră pentru republica Moldova, după decizia Curţii Constituţionale din 4 martie, care a dat peste cap procedura de alegere a preşedintelui revenindu-se la vot popular, nu în parlament.

De altfel, cel care a făcut propunerea este deputatul Valeriu Ghileţchi, cel care a participat la scrutin, deşi nu s-a calificat pentru turul doi, şi care afirmă că a urmărit să creeze un mecanism legal care să poată câtuşi de puţin îndepărta un şef de stat ales de interesele unui singur partid, cel care l-a propulsat în funcţie.

Vineri, după anunţarea retragerii sale din PSRM, Igor Dodon a lăsat de înţeles că nu crede în bunele intenţii ale celor ce au votat, la vremea respectivă, amendamentul, dar că, oricum, îl găseşte benefic:

„Eu consider că această prevedere a fost introdusă special împotriva noastră, în speranţa că partidul va fi mai slab. Dar eu cred că este şi o parte bună ca preşedin tele să nu fie memb ru de partid. Pentru că preşedintele nu trebuie să fie legat de statul unei idei politice. Este o garanţie suplimentară că voi fi un preşedinte al tuturor.”

Dodon a lăsat-o în locul lui, cel puţin până la congresul formaţiunii de luna viitoare, pe cea mai fidelă aliată din ultimii ani, Zinaida Greceanîi, cu care a fost coleg într-un guvern comunist, iar ulterior a plecat în aceeaşi zi din PCRM-ul lui Vladimir Voronin pentru noul proiect politic socialist.

Zinaida Greceanîi a fost candidata PSRM la funcţia de primar de Chişinău în ultimele alegeri locale, în 2015, însă nu a reuşit să-l depăşească pe liberalul Chirtoacă.

Există posibilitatea ca Zinaida Greceanîi să fie aleasă preşedintă a PSRM la congresul din 18 decembrie, mai ales că anumiţi fruntaşi socialişti au sugerat că notorietatea va fi unul dintre criterii.

O eroare care i se aminteşte ori de câte ori apare în prim planul vieţii politice e un apel către cetăţeni în timpul timpul tulburărilor din aprilie 2009, în care ameninţa cu folosirea armelor împotriva copiilor ieşiţi la protestele împotriva fraudării alegerilor parlamentare de atunci.

Previous Next

XS
SM
MD
LG