Linkuri accesibilitate

Donald Trump și consultările politice de la Washington în perioada tranziției


Lt. Gen. Michael Flynn, consilierul lui Donald Trump
Lt. Gen. Michael Flynn, consilierul lui Donald Trump

Președintele ales i-ar fi oferit generalului în retragere Michael Flynn, un sprijinitor din campanie, poziția de consilier pentru securitate națională.

In procesul de tranzitie, Donald Trump are intilniri cu fosti rivali politici. Care este scopul acestor intilniri? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Simbolismul este important si fotografiile au impact emotional. Presedintele ales, Donald Trump este invinuit de media ca apeleaza doar la un cerc foarte restrins de sustinatori si ca nu ar avea, asa cum promisese, suficienta competenta in jurul sau, pentru a conduce tara si a fi comandantul suprem.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

In acest context, Trump s-a intilnit si continua sa o faca cu fosti rivali politici: guvernatorarea statului Carolina de Sud, Nikki Haley, care i-a sprijinit impotriva lui Donald Trump pe Marco Rubio si Ted Cruz si a spus la un moment dat ca Trump este „tot ceea ce ii invatam pe copiii nostri de la gradinita sa nu fie”; fostul guvernator de Texas, Rick Perry, care a spus cu citeva luni in urma ca Trump este un „cancer” pentru miscarea conservatoare si chiar unul dintre ultimii republicani, care i s-au opus in preliminarii, senatorul de Texas, Ted Cruz, pe al carui tata Trump l-a acuzat ca ar fi fost implicat in asasinarea lui Kennedy la care senatorul a replicat ca omul de afaceri este un „mincinos patologic”.

Circula informatii ca in weekend, presedintele ales se va intretine si cu unul dintre principalii sai critici, fostul candidat republican la presedintie, Mitt Romney, care in trecut l-a caracterizat pe Trump drept „cabotin” si „fraudă” si l-a acuzat ca nu e nici macar un om de afaceri de succes. Speculatia este ca Mitt Romney ar lua in considerare, daca i se ofera functia de secretar de stat. Asta nu este confirmat si e posibil sa fie doar un balon de incercare pentru a convinge populatia ca presedintele ales ia in considerare optiuni mai putin conventionale, pentru functii in administratie.

Fireste ca in afara de raporturile personale, se pune si problema competentei celor potential vizati, ceea ce de exemplu nu ar fi cazul cu Mitt Romney pentru secretar de stat, numai ca intre Trump si Romney exista diferente mari de abordare in politica externă, de exemplu in raport cu Rusia lui Putin. In urma cu patru ani Romney a fost printre primii care, in campanie, impotriva lui Obama a spus ca cel mai mare pericol pentru Statele Unite este Rusia. Dar trecind peste toate aceste obstacole sa ne amintim ca dupa un scrutin extrem de disputat, acum opt ani Barack Obama i-a cerut lui Hillary Clinton sa se alature administratiei sale in calitate de secretar de stat. Daca si Trump ar face un pas similar, asta ar contribui, intr-o oarecare masura si pina la proba contrara, la disponibilitatea criticilor sai de a-i da sansa, normala sa dovedeasca ce poate face ca presedinte.

Intre timp, surse din tranzitia Trump arata ca presedintele ales i-ar fi oferit generalului in retragere Michael Flynn, un sprijinitor din campanie, pozitia de consilier pentru securitate nationala. In acest context, avind un centru important de putere in politica externa la Casa Alba, nu ar fi neobisnuit sa vedem la Departamentul de Stat, o numire care sa satisfaca si nevoi simbolice.

XS
SM
MD
LG