Linkuri accesibilitate

Afaceri cu vize moldovene la Istanbul


Consulul moldovean la Istanbul a fost reținut sub bănuiala de afaceri necurate cu vize

Procuratura Generală a anunțat că a fost reținut miercuri seară pe Aeroportul din Chișinău consulul general al Republicii Moldova la Istanbul, fiind bănuit că ar fi luat mită ca să elibereze vize și să faciliteze obținerea permiselor de ședere în Moldova pentru cetățeni străini. La o conferință de presă, autoritățile au mai spus că se tem că asemenea fapte ar fi periculoase pentru securitatea națională, că s-ar putea comite și la alte consulate, și de aceea reprezentanțele diplomatice trebuie supravegheate mai bine.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

Organele de ancheta nu au anunţat deocamdată câţi cetăţeni străini ar fi obţinut pe cale ilegală de la Consulatul din Istanbul vize sau permise de şedere în Republica Moldova. Procuratura generală a spus doar că actele consulare erau eliberate unor persoane din Orientul Mijlociu în schimbul unor plăţi ilegale de ordinul sutelor de dolari, închizându-se ochii la normele obligatorii de securitate. Deşi autorităţile spun că deţin informaţii care ar proba implicarea întregului personal consular, deocamdată doar consulul Veaceslav Filip are stătut de bănuit şi a fost reţinut pentru 72 de ore.

Detalii despre reţinerea acestuia au fost prezentate jurnaliştilor chiar de şefii instituţiilor implicate în investigarea cauzei şi anume de directorul SIS, Mihai Balan, şi Procurorul general interimar, Eduard Harunjen. Ultimul a ţinut să explice formatul oarecum neobişnuit:

„Ceea ce ne-a făcut să ieşim ca conducători ai instituţiilor care au participat la această investigaţie în faţa Dvs. este în primul rând de a arăta că acest caz este unul de rezonanţă şi de relevanță, inclusiv pentru securitatea naţională a Republicii Moldova, deoarece acele filtre ale statului pentru a verifica cine şi cu ce scop vine în Republica Moldova nu au activat, în schimbul acestei remunerări. Dar şi pentru a da un semnal clar că această practică, care intuim că nu are loc doar în cazul pe care l-am documentat noi, are loc şi în alte ţări.”

Directorul SIS, Mihai Balan, a menţionat că presupusele acţiuni ilegale comise de consulul moldovean pun în pericol securitatea ţării pentru ca deschid calea de acces nestingherit pentru elemente cu tentă teroristă. Balan a afirmat că Moldova este folosită „tot mai des ca ţară de tranzit a elementelor teroriste, atât spre UE, cât şi spre Siria şi Irak”.

Mihai Balan a cerut parlamentului să adopte în regim de urgenţă un proiect de lege mai vechi propus de SIS care ar permite detaşarea la misiunile diplomatice moldovene ofiţeri ai SIS-ului:

„Considerăm că necesită urgent de a fi întreprinse măsuri pentru asigurarea securităţii misiunilor diplomatice şi consulare peste hotare şi a diplomaților, inclusiv prin detaşarea ofiţerilor SIS, atât în aparatul central al Ministerului de Externe, cât şi în cadrul misiunilor diplomatice. Asta se face în toată lumea. Anume ofițerul va fi de ajutor şi sprijin şefilor misiunilor diplomatice pentru a asigura securitatea atât a sediilor, cât şi a diplomaților.”

Pledoaria pentru prezenţa masivă a serviciilor speciale la ambasade este contestată de fostul director interimar al SIS, Valentin Dediu:

„Noi am trecut deja chestia asta. Să-l întrebe cineva care sunt ambasadele străine de la noi şi cine sunt oamenii din serviciile speciale. Nu se poate de făcut aşa trimitere că toate serviciile speciale din toate statele aşa fac. Securitatea ambasadelor şi consulatelor e o altă problemă, dar implicarea ofiţerilor acolo nu se face aşa cum propune dumnealui. Sunt convins că pe viitor dacă se va mediatiza chestia asta şi a mai cere el aşa deschis acest lucru, atunci fiecare lucrător fie el de la servicii, fie un simplu diplomat va fi suspectat de apartenență la servicii speciale.”

Parlamentul deocamdată nu a reacționat la îndemnul directorului SIS, Mihai Balan.

Amintim că în februarie 2015 a fost reţinut pentru bănuieli similare şi consulul onorific din Siria. Potrivit procurorului general interimar Eduard Harunjen, cauza a fost deferită justiţiei, dar nu ştie ce finalitate a avut. El a mai precizat că acea cauză are tangență cu dosarul penal în care este vizat consulul moldovean din Istanbul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG