Linkuri accesibilitate

Prima apariție publică a lui Clinton după înfrângere


Hillary Clinton, 16 noiembrie 2016
Hillary Clinton, 16 noiembrie 2016

În Statele Unite, democrata Hillary Clinton care a pierdut alegerile prezidențiale săptămâna trecută a rostit un discurs de îmbărbătare a suporterilor, îndemnându-i să nu lase mâinile în jos și să continue să muncească pentru o Americă mai bună. Un rezumat al discursului, făcut de agenția Associated Press (AP).

Hillary Clinton a mărturisit cât de dificilă a fost înfrângerea și pentru ea, și pentru cei care o susțin, spunând că a avut momente când nu a vrut să iasă din casă.

Dar în discursul rostit miercuri seara la o gală anuală a Fondului pentru Apărarea Copilului, la Washington, Clinton și-a îndemnat suporterii să nu renunțe la valorile în care cred.

„Știu că nu este simplu, știu că în ultima săptămână mulți oameni s-au întrebat dacă America este acea țară care am crezut că este. Diferențele expuse în văzul tuturor de aceste alegeri sunt profunde. Dar vă rog să mă ascultați când vă spun: America o merită, copii noștri o merită să credem în țara noastră, să luptăm pentru valorile noastre și să nu renunțăm niciodată”.

A fost prima apariție publică a lui Clinton de când și-a recunoscut înfrângerea în alegerile din 8 noiembrie.

În discursul descris de AP ca jumătate strigăt de luptă, jumătate discurs funerar, ea a mai spus că rezultatul alegerilor a decepționat-o mai tare decât poate exprima în cuvinte. Dar campania pe care a făcută-o, a spus Clinton, nu s-a rezumat la propria ei persoană sau la un singur scrutin electoral, ci a avut ca obiectiv îmbunătățirea Statelor Unite.

„Avem nevoie de voi, America are nevoie. Energia voastră, ambiția voastră, talentul vostru - datorită lor vom putea trece și prin asta (…). Este de datoria fiecăruia dintre noi să muncim mai departe pentru a face America mai bună și mai puternică, și mai justă”, a mai spus Clinton.

În declarațiile sale, ea nu a pronunțat niciodată numele noului președinte ales, făcând numai o aluzie la propunerile controversate care l-au ajutat să ajungă la Casa Albă. Dimpotrivă - a privit către viitor, cerându-le simpatizanților să „rămână angajați pe toate nivelurile” pentru a traversa epoca lui Donald Trump.

Fondul pentru Apărarea Copilului, unde a ales Clinton să-și facă apariția publică, îi este un loc prietenos și familiar. Acolo s-a angajat la prima sa slujbă după absolvirea facultății de drept în anii 1970, iar mai apoi a devenit președinta consiliului acestei organizații care ajută copii dezavantajați.

După cum remarcă AP, într-un prim semn că Hillary Clinton revine la o viață obișnuită, evenimentul de miercuri n-a mai fost împovărat de regulamentele rigide din campania electorală, măsurile de securitate au fost lejere și fosta candidată prezidențială a fost însoțită de doar câțiva asistenți. Iar în încăperea de dimensiuni modeste unde Clinton le-a vorbit suporterilor și donatorilor săi, au rămas și câteva scaune libere.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG