Linkuri accesibilitate

Trei posibile scenarii după alegerile prezidențiale din Republica Moldova (22)


Pericolul „brâului roșu” este exagerat (ziare.com)

Armand Goșu prezintă în revista 22 trei posibile scenarii după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Primul ia în calcul validarea victoriei lui Igor Dodon. El va voi cât de repede alegeri anticipate, dar, arată Goșu, cam nimeni nu e interesat, adică avantajat, de așa ceva. Renato Usatîi ar fi prima „victimă”, pentru că merge pe același culoar cu socialiștii. Maia Sandu și Andrei Năstase în schimb ar vrea anticipate, dar nu atât de repede. Oricum, Dodon președinte ar trebui să facă un complicat mers pe sârmă de coabitare cu guvernul lui Pavel Filip. Va mima ostilitatea față de Partidul Democrat, dar va evita să intre în conflict deschis cu Plahotniuc, sperând că democrații se erodează și socialiștii le vor ocupa de la sine culoarul. Nu e exclusă, crede Goșu, nici varianta că Igor Dodon pierde treptat controlul asupra propriului partid, care se topește în Partidul Democrat. Scenariul doi ar fi invalidarea scrutinului și reluarea alegerilor, pentru că, se spune în analiză, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a mai făcut și alte dăți „dovada unei imaginații debordante”. În fine, varianta în care s-ar renumăra voturile și Maia Sandu ar fi declarată câștigătoare i se pare mai degrabă improbabilă.

În același număr din săptămânalul 22, Andreea Pora face o analiză a ceea ce ar putea urma după alegerile de președinte din Statele Unite. Nu e sigur că Donald Trump chiar va pune în aplicare tot ce a debitat în campanie, că, de pildă, „va schimba discursul față de lupta împotriva corupției și respectarea statului de drept, dar e clar că penalii (din România) fac (deja) lobby în sensul acesta”. Ei și „tot soiul de duși cu plu­ta și analfabeți se cocoață pe pluta trum­pis­mu­lui, în speranța unor schimbări de sub­stanță în România care să le salveze lor pielea”, scrie Pora.

Site-ul ziare.com așază în fruntea paginii electronice un interviu cu Mircea Coșea, economist și fost ministru al economiei, care de curând a aderat la partidul fondat de Marian Munteanu. Coșea crede că pericolul rusesc, al brâului roșu care ar înconjura deja România odată cu alegerile de președinte din Moldova și Bulgaria, este exagerat. „Nu cred că rușii vor veni cu tancuri în România cât timp au capital investit la noi mai mult decât oricare altă țară, mascat sau direct. Pot ataca leul și altele pentru a ne aduce într-o situație dificilă”. În opinia sa, pericolul e de ordin economic. Economia României devine tot mai mult una „manufacturieră”, o piață de forță de muncă ieftină. România se laudă cu Loganul, care însă e doar asamblat în țară, iar compania Renault „ia cea mai mare parte din profit, care, (astfel), prin prețurile de transfer, trece în Franța și o parte din beneficul creat direct in România”. Invitatul Ioanei Ene-Dogioiu nu crede într-o victorie cu peste 50% a Partidului Social-Democrat, fie și pentru că liderul Liviu Dragnea are probleme penale, iar partenerii străini ai României vor face presiuni să existe un guvern „frecventabil” la București. În schimb, atmosfera din țară s-ar putea altera rapid: „Cred, spune Mircea Coșea, că în săptămânile până la alegeri se va crea un fel de situație de asediu și oamenii vor spune: orice, numai război sa nu fie”.

XS
SM
MD
LG