Linkuri accesibilitate

Autorizația electronică de călătorie în Spațiul Schengen


Frans Timmermans (stg) și comisarul European pentru migrație și politică internă, Dimitris Avramopoulos la conferința de presă de astăzi la Bruxelles
Frans Timmermans (stg) și comisarul European pentru migrație și politică internă, Dimitris Avramopoulos la conferința de presă de astăzi la Bruxelles

Precizările lui Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene.

Moldovenii și alți călători care pot intra fără viză în spațiul Schengen vor trebui, poate, în viitor, înainte să pornească la drum, să completeze o cerere pe Internet, pentru o autorizație de intrare care va costa 5 euro.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Planul așa-numitului Sistem European de Autorizare și Informare privind Călătoriile (ETIAS), conceput după modele deja aplicate în Statele Unite, Canada sau Australia, a fost prezentat astăzi de Comisia Europeană.

„Este un pas mare și inteligent spre paza mai bună a granițelor noastre și spre protejarea cetățenilor noștri”, a spus la o conferință de presă la Bruxelles vicepreședintele CE, Frans Timmermans.

„Este un sistem bun atât pentru autorități, cât și pentru călători”, a spus Timermans.

El a explicat că noua procedură va fi simplă – se poate face de acasă, pe computer, și destul de ieftină – 5 euro. „Pentru 95% din cereri, obținerea autorizației va dura câteva minute”, a mai spus oficialul european.

Copiii sub 18 ani nu vor trebui să plătească cei 5 euro.

Cei care vor cere autorizație de intrare în Spațiul Schengen vor trebui să completeze online date personale, legate de documente de identitate și de background care vor fi confruntate cu bazele de date de securitate europene.

„Vom ști cine intră în Europa înainte ca persoana respectivă să sosească”, a spus președintele CE, Jean-Claude Juncker.

Procedura va mai trebui aprobată de cele 28 de țări membre ale UE și de Parlamentul European, iar CE speră să intre în vigoare în 2020.

Comisia Europeană a confirmat astăzi că dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, și cetățenii ei vor trebui în viitor să completeze cereri pe net și să plătească 5 euro, dacă vor de pildă să meargă în week-end la Paris sau la casa de la țară din Spania.

Din Spațiul Schengen fac parte 26 de țări – 22 membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. România și Bulgaria așteaptă de mai mulți ani să fie primite.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG