Linkuri accesibilitate

Moldova în fruntea unor clasamente ale corupției


Un raport al organizației Transparency International.

Dacă cineva mai avea îndoieli că moldovenii sunt nemulțumiți de conducătorii lor, iată un nou argument: Moldova ocupă locul al doilea între țările europene și eurasiatice, după Ucraina în ce privește neîncrederea cetățenilor în eforturile liderilor lor de a combate corupția. Așa rezultă dintr-un raport al organizației Transparency International.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

În raportul numit „Oamenii și corupția” (Europa și Asia Centrală), Moldova este „campioană” în cel puțin două clasamente: moldovenii sunt cei care cred în cea mai mare măsură, anume 67% că problema corupției în țara lor este gravă și tot moldovenii sunt în frunte în convingerea că parlamentarii lor sunt corupți – o opinie împărtășită de 76% din moldoveni.

La întrebarea „Credeți că face conducerea țării destul pentru combaterea corupției, au răspuns negativ 84% din moldoveni, depășiți la acest capitol doar de ucraineni, cu două procente.

Moldovenii sunt în frunte în Europa și în clasamentul „mitei mărunte” – dată doctorului, polițistului, funcționarului public. În sondajele pe care se bazează raportul 42% din moldoveni au spus că au dat mită în ultimul an. O proporție mai mare se înregistrează în țările cercetate numai în îndepărtatul Kirghistan, în Europa Moldova fiind urmată în acest clasament de Albania.

Într-un comunicat de presă, filiala din Moldova a organizației Transparency International spune printre altele că este îngrijorător cât de răspândită este corupția tocmai în două țări: Moldova și Ucraina, care a făcut o alegere pro-europeană semnând acorduri de asociere la UE. Comunicatul atrage atenția și asupra deznădejdii care domină în Moldova, unde 38% din cetățenii consultați au spus că omul de rând nu poate face nimic împotriva corupției.

Printre aspectele interesante din raport se numără situația neobișnuită din România. Acolo, darea de mită în situații de corupție măruntă nu doar că rămâne o practică dintre cele mai răspândite în Europa, dar chiar a devenit mai frecventă. În această privință, raportul pune România în fruntea UE, cu 29% din respondenți spunând că au fost nevoiți în ultimul an să dea mită ca să acceseze serviciile publice.

Dar pe de altă parte românii se numără printre europenii care cred cel mai mult în eforturile autorităților de a stârpi corupția la nivel înalt. Victor Alistar, directorul executiv al filialei din România a organizației TI, ne-a spus că deocamdată succesele DNA în lupta cu corupția la vârf nu sunt oglindite în combaterea corupției mărunte, vina fiind a Ministerului Administrației Publice, a altor structuri publice, dar și a companiilor care ar trebuie să participe la schimbarea mentalităților.

Raportul publicat miercuri de Transparency International nu cuprinde vreun clasament al țărilor lumii – acela ar urma să se publice la începutul anului viitor. În ediția 2015 R. Moldova s-a aflat pe locul 103 în lume.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG