Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană propune introducerea „autorizației electronice de călătorie”


Proiectul ETIAS ar putea complica intrarea pe teritoriul UE a moldovenilor și altor cetățeni care nu au nevoie de vize.

Comisia Europeană a discutat miercuri proiectul ETIAS de „autorizație electronica de călătorie” care ar putea complica într-o măsură intrarea pe teritoriul ei a moldovenilor și altor cetățeni care nu au nevoie de vize de intrare.

Frans Timmermans, prim vicepreședintele Comisiei Europene a explicat că noul sistem va „închide” încă o poartă pentru migrația ilegală, va mări securitatea europenilor „și va prezerva politica de liberalizare a regimului de vize”. Din țările Parteneriatului Estic, numai R. Moldova se bucură de regimul liberalizat de vize, Georgia și Ucraina așteaptă încă.

Noul sistem este creat pe model american și australian și va consta în faptul că persoana care vrea să intre în UE va trebui să solicite dinainte prin Internet o autorizație electronică de intrare, achitând suma de 5 euro, relatează corespondeții Europei Libere la Bruxelles. După înaintarea cererii, persoana care a obținut autorizația rămâne în baza de date electronice atâta timp cât este valabil pașaportul cu care a cerut autorizația. Mai mult, persoane care cunosc detaliile propunerii au declarat Europei Libere că este de așteptat ca 97% din persoanele care cer autorizația să o primească. Răspunsul este dat în ziua în care este cerută.

Aceste prevederi ar urma să se aplice cetățenilor care nu au nevoie de viză să intre în Uniunea Europeană, de la moldoveni până la americani sau australieni. Pentru cetățenii din alte țări, de pildă Egipt sau Rusia, care au nevoie de viză europeană, nu se va schimba nimic, ei vor trebui să ceară în continuare viză „pe hârtie”, de la ambasadele europene, ca și în prezent.

Proiectul „autorizației electronice de călătorie” este mai vechi, datând încă din 2011, dar a fost readus în actualitate de temerile înnoite ale europenilor față de migrație. El a fost propus de Franța și Germania, care susțin că va ajuta la respingerea timpurie a străinilor care și-au pierdut dintr-un motiv sau altul dreptul de intrare în UE, de obicei pentru că în trecut au stat mai mult decât le permitea legea.

„Autorizația electronica de călătorie” trebuie aprobată de statele membre UE și de Parlamentul European.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG