Linkuri accesibilitate

Presa rusă explică apariția marcajului special pe mâinile ministrului economiei Aleksei Uliukaev


Urme ale substanței cu care au fost marcați dolarii transmiși ca mită ministrului rus al economiei Aleksei Uliukaev au ajuns pe mâinile sale după ce acesta a atins mânerul valizei cu bani. Uliukaev nu a atins bancnotele, scrie publicația rusă Kommersant, citând surse apropiate Serviciului Federal de Securitate, FSB. Uliukaev a fost reținut pe 14 noiembrie, la sediul companiei Rosneft, sub acuzația că a luat mită două milioane de dolari. Gigantul petrolier Rosneft este condus de Igor Secin, considerat a fi persoana cea mai apropiată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Concernul lui Secin l-a acuzat pe Uliukaev că acesta ar fi estorcat bani pentru emiterea unui aviz pozitiv privind cumpărarea de către Rosneft, acum o lună, a companiei Bashneft. Presa rusă a mai scris că Uliukaev s-a opus inițial tranzacției, dar și-a schimbat opinia după ce ea a fost aprobată de liderul de la Kremlin.

Sursele publicației Kommersant afirmă că Uliukaev ar fi primit la sediul Rosneft o valiză cu un milion de dolari, în timp ce i s-a promis că a doua valiză, cu restul banilor, îi va fi adusă la mașină. Fostul ministru se declară nevinovat, dar deschis să coopereze cu ancheta.

Aleksei Uliukaev este primul ministru în istoria Rusiei reținut pentru corupție. Marți, o instanță de judecată a emis pe numele său mandat de arest la domiciliu pentru următoarele două luni. În seara zilei de marți, președintele Vladimir Putin l-a demis din funcție, în legătură cu „pierderea încrederii”.

XS
SM
MD
LG