Linkuri accesibilitate

O idee națională pentru Igor Dodon (Igor Volnițchi / tribuna.md)


„Moldova nu pleacă nicăieri” (biziday.ro)

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, consideră că relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova nu se vor schimba foarte mult după victoria socialistului pro-rus Igor Dodon la alegerile prezidențiale. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru AGERPRES. Întrebat dacă afirmațiile din campanie ale lui Igor Dodon, privind consolidarea legăturilor Republicii Moldova cu Rusia ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, Pirkka Tapiola a spus că va judeca lucrurile „pe baza faptelor, mai puțin a vorbelor” și că relația dintre Chișinău și Bruxelles „este atât de profundă, încât nu poate fi răsturnată sau destabilizată foarte ușor”. Ambasadorul a mai menționat că rolul României, în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, este unul foarte important.

Potrivit hotnews.ro, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că „România dorește în continuare să rămână un partener strategic pentru Republica Moldova, și va continua toate demersurile începute pentru a veni în sprijinul instituțiilor și autorităților moldovenești”. Șeful statului român a mai menționat că, deocamdată, nu există nici un motiv să creadă că lucrurile se vor schimba fundamental în Moldova, în ceea ce privește parcursul european, și asta în contextul alegerilor prezidențiale câștigate de candidatul pro-rus Igor Dodon.

Occidentul trebuie să stea cu ochii pe Moldova după alegerile prezidențiale, consideră Ana Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum. Într-un material publicat de Ziarul Național, Ana Otilia Nuţu spune că „votul de duminică arată că lumea s-a săturat de corupție, nu că este anti-occident” sau că moldovenii se orientează spre Moscova. Partenerii internaționali ar trebui să pună presiune pe problema transnistreană, care este „o schemă cinică de furăciune”, spune experta, iar România ar trebui să ajute Republica Moldova să scape de dependența energetică față de Gazprom și centrala din Transnistria, mai adaugă Ana Otilia Nuţu.

Jurnalistul român Moise Guran scrie pe site-ul biziday.ro că „Moldova nu pleacă nicăieri”, în ciuda victoriei lui Igor Dodon. Potrivit lui, România nu trebuie să înghețe relațiile cu Republica Moldova ca în „epoca Voronin”, dar să continue proiectele de asistență. Totuși, sprijinirea unor figuri politice care se declară pro-europene sau chiar unioniste, dar care au în spate interese oligarhice, este o greșeală. „Așa a fost cazul pe relația Filat-Băsescu, dar și cu relațiile dintre guvernele Ponta cu toate guvernele sprijinite de Vlad Plahotniuc.” Moise Guran mai scrie că „Republica Moldova nu va putea face niciun pas înainte, până nu își securizează ferm granița de stat pe Nistru”.

Jurnaliștii de la RFI scriu că într-o analiză publicată în ediţia sa de marţi, ziarul francez Le Monde se întreabă dacă nu cumva victoria simultană a doi candidaţi pro-ruşi la prezidențiale, în Republica Moldova şi în Bulgaria, ilustrează o renegare a proiectului european în estul continentului. „După traumatismul provocat de «pierderea» Ucrainei, Moscova are grijă ca foştii săi sateliţi să se îndepărteze de influenţa Europei, chiar dacă nu revin complet sub influenţa ei”, citează RFI pe autorii cotidianului Le Monde. Ziarul francez mai scrie că cel mai probabil Rusia nu se vrea implicată mai mult decât o face deja în afacerile bulgăreşti sau moldoveneşti. Și asta pentru că în ochii Moscovei, Sofia şi Chişinăul nu au aceeaşi importanţă strategică cum are Kiev sau Tbilissi, de exemplu.

Igor Volnițchi scrie pe tribuna.md că societatea, trecută prin numeroase războaie politice în ultimii ani, are nevoie de unitate. Unitatea societății rămâne o provocare inclusiv pentru președintele ales Igor Dodon, care a declarat că-și dorește să fie un președinte al tuturor cetățenilor. Igor Volnițchi notează însă că societatea nu poate să se unească în jurul unei persoane, dar mai degrabă în jurul unei idei. Autorul sugerează însă că Igor Dodon nu poate propune o idee bazată pe vectorul extern al Republicii Moldova, ori asta ar scinda și mai mult societatea. În opinia lui Volnițchi, Igor Dodon, dacă și-a propus să fie președintele tuturor, și să unească societatea, atunci ar trebui să găsească o idee națională care ar rezolva o problemă din interiorul țării, cum ar fi reglementarea problemei transnistrene sau identificarea unui nou concept de dezvoltare economică.

Pe de altă parte, despre provocările Maiei Sandu și Andrei Năstase a scrie Vitalie Călugăreanu pentru DW, și anume „să reziste în fața puterii Plahotniuc-Dodon”. Autorul scrie că, de fapt, Igor Dodon este „omul sistemului construit de Vlad Plahotniuc”, de aceea formațiunile conduse de Andrei Năstase și Maia Sandu vor avea responsabilitatea să „demonstreze această cârdășie mascată a falșilor pro-europeni ai lui Plahotniuc cu președintele pro-rus Igor Dodon”, până la alegerile parlamentare din 2018.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG