Linkuri accesibilitate

Maia Sandu contestă alegerile, Igor Dodon spune că promovează federalizarea Moldovei


Conferințe de presă după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

La prima conferință de presă după publicarea rezultatelor alegerilor parlamentare, Maia Sandu a anunțat că se va folosi de toate mijloacele legale pentru a contesta scrutinul prezidențial care a avut loc în 13 noiembrie în Republica Moldova. Căștigătorul alegerilor, liderul PSRM Igor Dodon, a repetat într-un interviu pentru un post de televiziune din Rusia că va promova federalizarea Republicii Moldova, și va cere din nou alegeri parlamentare anticipate.

Maia Sandu a aparut în fața presei împreună cu Andrei Năstase, liderul Partidului Platformei DA.

Sandu a anunțat intenția de a folosi toate mijloacele juridice de contestare a rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin anuntate de CEC.

Ambii lideri au repetat cererea ca președinta Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău Alina Rusu și ministrul moldovean de externe Andrei Galbur să demisioneze:

„O să prezentăm Curtea Constituțională dovezile încălcărilor comise în procesul electoral. Adevăratul câștigător este Vlad Plahotniuc. Noi îi spunem lui, și altor ca ei, că Moldova este țara noastră, nu jucăria lor.”

Liderul Platformei DA a îndemnat suporterii la calm în următoarea perioadă și să reacționeze la prima chemare.

„O vom face imediat ce o să avem toate actele la mână. După asta, ne vom informa și vom veni cu un mesaj în privința acțiunilor viitoare”.

Câștigătorul scrutinului, Igor Dodon, a acordat în dimineața zilei de 14 noiembrie un interviu pentru postul TV Rossia24, în care si-a anuntat intentia de a declanșa alegeri parlamentare anticipate în 2017.

Dodon s-a angajat să promoveze federalizarea Republicii Moldova. Liderul socialist s-a referit si la recentele consultari moldo-ucrainiene privind evacuarea trupelor rusești din Transnistria, calificandu-le drept „o provocare”.

„Pentru prima data în ultimii șapte ani, toate forțele pro-moldovenești și patriotice s-au unit pentru prietenia cu Rusia, pentru neutralitate, pentru ortodoxie, pentru unitatea țării în rezolvarea conflictului transistrean. Primul pas a fost făcut”

Primele reacții la rezultatele preliminare ale scrutinului prezidențial au fost formulate de componentele majorității Parlamentare.

PDM a transmis prin intermediul unui comunicat de presă felicitări ambilor candidați, pe care i-au felicitat pentru munca depusă în campania electorală.

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a adăugat că „este o premieră când Moldova are un președinte de stânga, și o guvernare de dreapta”, iar premierul Pavel Filip a dat asigurari ca va respecta legitimitatea noului președinte și că e gata sp coopereze cu șeful statului în condițiile prevăzute de lege.

Liderul PL Mihai Ghimpu a acuzat-o pe Maia Sandu că ea însăși a creat „condițiile ca Igor Dodon să devină președinte”.

Unul din fruntașii liberalilor, Valeriu Munteanu, a publicat pe mai multe rețele de socializare sociale o poză a buletinului de vot pe care pus ștampila în dreptul candidatei Maia Sandu, pentru a dezminți zvonurile că l-ar fi votat pe Igor Dodon.

XS
SM
MD
LG