Linkuri accesibilitate

Vera Florea: „Am observat o divizare, de parcă femeile au plecat în Europa şi bărbaţii în Rusia”


În dialog cu profesoara universitară stabilită în Rusia.

O discuție cu profesoara universitară Vera Florea, stabilită în Rusia, despre cum a votat diaspora la alegerile din 13 noiembrie. Profesor universitar, Vera Florea, originară din Nisporeni, muncește de aproape trei decenii în Federația Rusă. Chiar dacă se află la mii de kilometri, își dorește o Moldovă fără corupție și un viitor prosper pentru cetățenii țării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce atmosferă a fost astăzi la secţiile de votare de acolo, din capitala Rusiei? Ai votat la secţia amplasată în incinta Ambasadei Republicii Moldova din capitala rusă?

Vera Florea
Vera Florea

Vera Florea: „Da, am votat la Ambasada Republicii Moldova. Acolo au fost organizate două secții de votare. De data aceasta au fost foarte-foarte mulţi oameni. Eu am stat acolo vreo trei-patru ore şi la ambele secții de votare erau cozi. Nu pot spune câţi oameni erau acolo, poate sute, poate mii. Au fost foarte bine organizate alegerile. În timpul când am venit eu acolo, din secţia de votare de la ambasadă a ieşit şi domnul Usatîi.”

Europa Liberă: Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru?

Vera Florea: „Da. Eu personal l-am văzut. Am făcut şi o fotografie. Am intrat cu oamenii în discuţie. De data aceasta am mai văzut că erau şi oameni gata să o voteze pe Maia Sandu, dar tăceam, stăteam liniştită, fiindcă eram îngrijorată. Eu, într-un fel, am îndrăznit şi am spus că o votez pe Maia Sandu şi m-au încăierat nişte femei şi au început a striga: „Băi bărbaţilor, veniţi încoace. Aceasta vrea să o voteze pe Maia Sandu”. Aceasta e situaţia la Moscova.”

Europa Liberă: Atât de accentuată e această divizare a moldovenilor acolo, cei care vor vectorul pro-estic să rămână prioritar?

Vera Florea: „Da, e foarte divizată. Totuşi, conducătorii noştri de la Chişinău ar trebui să ţină cont de oamenii care îşi câştigă bucata de pâine aici. Am văzut mai mulţi bărbaţi, aveam impresia că toţi bărbaţii noştri de la Moldova au fugit de acasă şi au venit aici, în Rusia, să-şi câştige o bucată de pâine. Oameni muncitori, care lucrează la construcţie, la lucru greu. Da, am observat o divizare, de parcă femeile au plecat în Europa şi bărbaţii în Rusia.”

Europa Liberă: Alegerile s-au terminat. Ce urmează să se facă, să se întreprindă, după acest scrutin prezidenţial, care a scos în prim-plan şi problemele cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova, şi nemulţumirile lor, şi acest vot geopolitic, şi această pronunţată dezbinare a societăţii? Ce trebuie să se întâmple, începând cu ziua de 14 noiembrie în Republica Moldova, ca despre stat să se vorbească că lumea trăieşte şi în armonie, şi cu gândul că viaţa lor va ajunge să fie prosperă?

Vera Florea: „Eu cred că ar trebui viitorul preşedinte, totuşi, să atragă atenţia că, în situaţia geopolitică în care se află, Republica Moldova noastră are un rol foarte important. Nu aş vrea să văd ţara mea dezbinată în două lagăre, în două batalioane. Eu sunt foarte bucuroasă să comunic cu moldovenii noştri, dar, când am fost atacată, îmi era şi ruşine, şi jale de oamenii aceştia chinuiţi, care nu-şi dau seama ce fac, nu-şi dau seama de evenimentele politice care au loc în ţara noastră. Şi aş dori viitorului nostru preşedinte, totuşi, să atragă mai multă atenţie electoratului, să deschidă locuri de muncă.

Chiar dacă oamenii sunt revoltaţi, vorbesc urât de conducerea de la Chişinău, totuşi, conducătorii noştri ar trebui să găsească înţelepciune, să găsească un mod de a comunica şi de a rezolva problemele care sunt legate anume de economie, de locurile de muncă. Fiindcă oamenii aceştia, care se află în Federaţia Rusă, nu au venit aici de aceea că nu au cu ce se ocupa, au venit să-şi câştige o bucată de pâine. Sunt oameni gospodari, oameni muncitori, care lucrează pentru familia lor. Dacă ar fi locuri acasă, dacă ar trăi bine acasă, în Moldova, nu ar mai veni aici, în străinătate. Am văzut foarte-foarte mulţi bărbaţi. Bărbaţi necăjiţi, chinuiţi, muncitori.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestei campanii electorale s-a discutat foarte mult în care metropolă trebuie să ajungă preşedintele care va fi învestit în funcţie, cel care va ajunge în fotoliul prezidenţial, să meargă mai întâi în vizită la Bucureşti, la Kiev, la Moscova, la Bruxelles, la Washington. Voi ce credeţi, unde ar trebui să întreprindă prima călătorie?

Vera Florea: „Unicul lucru pe care mi l-aş dori, aş dori ca ţara noastră Moldova să nu fie divizată, să nu se înceapă o bătălie acolo, la Chişinău sau aici, la Moscova. Fiindcă aici sunt foarte-foarte mulţi, sute de mii de moldoveni. Oameni buni, daţi-vă seama că oamenii aceştia sunt dezorientaţi. Şi aş dori viitorului preşedinte să facă tot posibilul să fie un preşedinte al tuturor, şi al celor care îşi câştigă pâinea în Rusia, şi al celor care lucrează în Europa.

Eu consider că Moldova ar trebui să aibă relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul. În al doilea rând, trebuie să se gândească la oameni. Un conducător adevărat trebuie să aibă grijă de ţară, de oameni, să le creeze condiţii de viaţă, de trai şi, în primul rând, să scăpăm de corupţie. Eu astăzi am votat în Federaţia Rusă, am votat pentru Maia Sandu, dar nu am votat contra Rusiei. Eu consider că Rusia este un stat puternic, este un stat cu care noi trebuie să colaborăm, cu care trebuie să construim relaţii bilaterale reciproc avantajoase. La aceasta ar trebui să atragă atenţia viitorul nostru conducător al ţării.”

XS
SM
MD
LG