Linkuri accesibilitate

Alegeri în R. Moldova: Socialistul Igor Dodon în pragul victoriei


După numărarea a 99,47% din voturi, candiatul socialist Igor Dodon are 52,57% din voturi, față de 47,43% pentru lidera PAS, Maia Sandu.

Deşi încă nu au fost anunţate rezultatele finale ale scrutinului, liderul socialiştilor s-a declarat câştigător al cursei prezidenţiale. „Înţeleg foarte bine responsabilitatea ce-mi revine începând de astăzi. Înţeleg că nu va fi simplu. Promit să fiu preşedintele tuturor: şi al celor care se consideră de dreapta, şi al celor care se consideră de stânga; şi al celor care vor în UE, şi al celor care vor alături de Rusia”, a declarat Igor Dodon.

După numărarea a 99,47% din voturi, candiatul socialist Igor Dodon are 52,57% din voturi, față de 47,43% pentru lidera PAS, Maia Sandu.

Mobilizare electorală la Comrat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00

Igor Dodon a înregistrat cel mai bun scor, 99%, în autonomia găgăuză, 96% în Taraclia şi 85% la Ocniţa. Maia Sandu a câştigat 80% din votul din diaspora şi 75% din voturile din Ialoveni.

CEC a precizat că în străinătate au votat peste 73 de mii de cetățeni moldoveni și și-a exprimat regretul pentru faptul că în unele secții de votare, buletinele s-au epuizat înainte de închierea votului. Alina Russu, președinte CEC a declarat că în viitor trebuie „examinate moduri alternative de vot” în străinătate.

În primul tur al prezidențialelor, participarea la vot peste hotare a fost de 67.150 de alegători. Cea mai activă participare, pe 30 octombrie s-a înregistrat în Italia (21.904), România (9.440), Franța (5.139 ), Federația Rusă (4.578) și Marea Britanie (4.002).

Video de Veaceslav Ceban:

Imediat după închiderea secțiilor de votare, candidata PAS, Maia Sandu, a organizat o conferință de presă la care a declarat că votul de duminică demonstrează că „regimul nu vrea să plece ”. Ea a criticat mai ales modul în care s-a organizat votul în străinătate, faptul că nu s-a suplimentat numărul de buletine de vot și nu s-au deschis noi secții de vot în străinătate, mai ales în Franța, în Italia și în România. „La Londra, Bologna, București, și Paris, sute de oameni nu au putut sa voteze”, a remarcat Maia Sandu.

Ea a criticat și neregulile observate în Republica Moldova, mai ales faptul că mii de cetățeni din stânga Nistrului au fost aduși cu autobuze la vot, ceea ce ar însemna că s-au utilizat „resurse administrative”.

Video de Alexandru Popescu:

După închiderea secțiilor de votare, candidatul socialiștilor Igor Dodon s-a proclamat deja câștigătorul alegerilor prezidențiale, lansîndu-i contracandidatei sale Maia Sandu, lidera PAS, următorul mesaj: „Doamna Sandu, gata, alegerile s-au finalizat. Nu v-a reuşit acum, veţi mai încerca peste patru ani. Cetăţenii au ales preşedintele deja”.

Dodon a criticat faptul că mii sau, poate, chiar zeci de mii de cetăţeni nu au putut vota în străinătateş din cauză că s-au epuizat buletinele de vot și a amintit că, după alegerile din 2010 şi din 2014, a cerut suplimentarea secţiilor de votare din Rusia. „Acum cineva de la CEC şi de la guvernare va trebui să răspundă”, a spus Igor Dodon.

XS
SM
MD
LG