Linkuri accesibilitate

Ion Jigău: „Dacă prezenţa va fi între 54% - 56%, s-ar putea să câştige candidatul tinerilor şi al diasporei”


Moldoveni la alegeri la Frankfurt
Moldoveni la alegeri la Frankfurt

Dialog cu directorul CBS-AXA.

Europa Liberă: Prima întrebare pe care vreau să v-o pun este cum arată acest al doilea tur de scrutin față de primul, din punct de vedere al prezenței la vot? Și cine a ieșit la vot?

Ion Jigău: „Față de turul întâi s-a mobilizat diaspora, o putem spune cu certitudine și, parțial, tinerii din țară. Diaspora a ieșit, deocamdată cu vreo 15.000 mai mult ca data trecută, la sigur, cu 1% și ceva mai mult. Este mobilizare din ambele părți.”

Europa Liberă: Votul diasporei, spuneați că ar fi vorba de peste 1%, vă gândiți numai la diaspora din Occident sau inclusiv la diaspora de la Moscova?

Ion Jigău: „Și la Moscova s-a votat probabil că mai mult organizat, dar acolo diaspora este mai puțin organizată. Este un mare efort să îi organizezi pe dânșii acolo, cu atât mai mult că diaspora din Vest nu fuge de poliție. Cei din Moscova cam fug de poliție. Adică, ei nu stau la vedere, nu îi vede nimeni. Ei sunt mai jos decât iarba.”

Europa Liberă: Spuneați că, de data aceasta, s-au prezentat și tinerii la vot. Care ar fi portretul alegătorului de la acest al doilea tur de scrutin?

Ion Jigău: „Nu trebuie să vă mire că femeile sunt mai prezente. Ele sunt prezente statistic și în demografie. Raportul femei-bărbați mai în vârstă de 18 ani la noi este 54% la 46%.”

Europa Liberă: Credeți că acest lucru va influența și opțiunea de vot?

Ion Jigău: „Nu prea cred. Atât femeile, cât și bărbații sunt împărțite aproximativ egal între ambele opțiuni. Nu se vede o diferență de gen. Diferența este, de fapt, după studii și după limba vorbită. Cei cu studii mai înalte votează, de regulă, cu Maia Sandu, moldovenii şi vorbitorii de română. Iar cei cu studii mai mici şi, de regulă, vorbitori de rusă votează cu Igor Dodon. Problema este că şi o parte dintre moldoveni votează cu Estul, dat fiind faptul că noi toţi avem rude pe acolo, majoritatea au rude care merg la lucru în Rusia. Şi aceasta este explicaţia. Plus, este soft power-ul din Est, mult mai puternic la noi, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, aceste alegeri au fost cumva neobişnuite, pentru că ambii candidaţi sunt ai opoziţiei.

Ion Jigău: „Ele sunt neaşteptate prin faptul că a fost decizia Curţii Constituţionale din 4 martie, care a întors eşichierul nostru politic un pic altfel. Cum nemulţumirea faţă de guvernanţi este de circa 90-95%, este logic ce s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Cam care ar fi portretul absenteistului de la aceste alegeri şi de la acest al doilea tur de scrutin?

Ion Jigău: „Este un om care nu are încredere în nimeni şi în nimic. Aceasta este cea mai mare problemă a oamenilor din Republica Moldova. Ei sunt dezamăgiţi în tot şi în toate.”

Europa Liberă: Spuneţi-mi, din portretul absenteistului pe care mi l-aţi schiţat, cine credeţi că profită de această situaţie?

Ion Jigău: „Bătrânii, iar noi avem între 650.000-700.000 de pensionari, nu mă apuc să spun care este cifra reală, dar nu e mai mică de 650.000. Sigur, pensionarii noştri sunt nostalgici. Din simplul motiv că socialismul dezvoltat pe care l-am avut noi garanta un mizer, dar garanta. Un bătrân care era la pensie pe timpuri, cu pensia cea mică pe care o avea, putea exista. Fiindcă erau mici preţurile la serviciile comunale, erau mici preţurile la produsele de prima necesitate şi atunci el putea exista. Acum pensionarii, dacă se mai întâmplă să fie şi bolnavi, duc o viaţă extraordinar de grea. Şi atunci sunt nostalgici după ceea ce a fost.”

Europa Liberă: Pensionarii s-au prezentat masiv la acest al doilea tur de scrutin faţă de primul tur de scrutin?

Ion Jigău: „E cam aceeaşi poveste cu ei, fiindcă s-au mobilizat, în primul rând, tinerii şi cei de vârstă medie un pic mai mult. Îmi vine greu să spun acum, eu ţin minte datele finale. Pe parcurs, se vede o mobilizare a tineretului şi a diasporei mai mare, dar datele finale vor spune totul. Dacă prezenţa va fi între 54% şi 56%, s-ar putea să câştige cel din Vest, candidatul tinerilor şi al diasporei.”

XS
SM
MD
LG