Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Se manifestă această percepţie a cetăţenilor că votul are totuşi o semnificaţie geopolitică”


Liliana Brabăroșie și Alexandru Canțîr în dialog cu Igor Boțan.

Europa Liberă: În general, se consideră că prezenţa la urne în turul doi ar fi, oarecum, obişnuit, mai mică. Vedeţi vreo tendinţă mai deosebită, pornind de la cifrele prezentate?

Igor Boţan: „Dacă luăm în consideraţie experienţa pe care am avut-o acum 20 de ani, în turul doi prezenţa a fost mai înaltă decât în primul tur. Deci, lucrurile se repetă, este ceva caracteristic pentru Republica Moldova şi este efectul mobilizării. Pentru că, dacă în primul tur există un interes pentru susţinerea candidatului cel mai iubit, în turul doi deja lucrurile au cu totul altă semnificaţie. Şi, în cazul dat, avem semnificaţia geopolitică în turul doi, deşi doamna Maia Sandu a încercat, prin toate metodele, să nu invoce vectorul geopolitic, în schimb, contracandidatul domniei sale, domnul Igor Dodon a pus accentul pe votul geopolitic. Vedem că se manifestă această percepţie a cetăţenilor că votul are totuşi o semnificaţie geopolitică. Şi vedem că a crescut numărul votanţilor şi la Moscova, în Federaţia Rusă, şi în Europa. Dar vedem şi ceea ce se întâmplă cu votanţii din Transnistria. Deci, este clar că interesul a crescut.”

Europa Liberă: Voiam să vă întreb de formele, tehnicile de mobilizare a alegătorilor la care au recurs candidaţii, dar şi cei care îi sprijină. Sunt, oarecum, mai deosebite decât la precedentele alegeri?

Igor Boţan: „Tehnicile sunt aceleaşi, ele sunt utilizate într-o manieră improprie, din punctul meu de vedere. Odată ce am avut doi candidaţi de opoziţie, opoziţia de centru-dreapta şi opoziţia de stânga, era normal ca aceste strategii să ţintească într-o posibilă uniune postelectorală, dacă putem spune aşa, împotriva unei guvernări pe care ambele tabere o consideră depăşită, coruptă ş.a.m.d. Din păcate, ne-am convins că o tabără a ars toate podurile pentru a coopera cu cealaltă în lupta anticorupţie şi în lupta antioligarhică. Acest lucru este regretabil. Cred că cel care va câştiga aceste alegeri va obţine o victorie tactică, dar din punct de vedere strategic, cel mai probabil, va fi extrem de vulnerabil, ceea ce este un lucru foarte-foarte prost.”

Europa Liberă: Cum vedeţi dumneavoastră felul în care Comisia Electorală Centrală a suplimentat sau nu a suplimentat numărul de buletine pentru anumite secţii?

Igor Boţan: „Codul Electoral, legea specifică foarte clar câte buletine de vot poate primi o secţie de votare. Problema era cu suplimentarea numărului secţiilor de votare. Dar atunci când a fost solicitată, Comisia Electorală Centrală a explicat că această problemă o poate hotărî guvernul, nu Comisia Electorală Centrală. De aceea, mărirea numărului secţiilor de votare a rămas nesoluţionată, respectiv, avem situaţia despre care au vorbit corespondenţii domniilor voastre la Moscova, la Bucureşti şi cred că în alte locuri, localităţi, capitale europene unde votează cetăţenii noştri.”

Europa Liberă: Dar e o situaţie care ar putea fi catalogată ca îngrădirea dreptului la vot?

Igor Boțan: „Nu cred că poate fi catalogată astfel, fiindcă toţi cetăţenii Republicii Moldova au fost anunţaţi că trebuie în avans să se înscrie în listele electorale peste hotare, astfel încât Comisia Electorală Centrală să aibă temei pentru deschiderea acestor secţii de votare. Noi vedem că mobilizarea cetăţenilor, a alegătorilor are loc acum, după ce s-a terminat campania electorală, după ce oamenii au înţeles importanţa votului. Acum, poate, mulţi dintre ei regretă, dar aceasta este situaţia. Şi trebuie să pornim de la faptul că mulţi dintre concetăţenii noştri, fie că sunt în Federaţia Rusă, fie că sunt în Europa, nu vor putea să voteze. Din păcate, aceasta e situaţia, aşa cum am menţionat. Comisia Electorală Centrală trebuie să tragă învăţăminte din această situaţie şi pe viitor să mărească numărul secţiilor de votare din ţările respective.”

Europa Liberă: Impresionantă creativitatea prin care se manifestă preocuparea pentru vot, pentru prezenţa la votare pe reţelele de socializare. De neimaginat acum 20 de ani, când măcar nici nu ne puteam gândi la modul acesta de mobilizare, de comunicare. Credeţi că acest fenomen schimbă, într-un fel, datele problemei?

Igor Boțan: „Nu cred că le schimbă. Dar mobilizarea despre care vorbim astăzi este efectul anume al comunicării pe reţelele de socializare. Noi ne aşteptăm că votul din diasporă, fie că este vorba de Rusia, fie că este vorba de Europa, de America de Nord sau chiar de Transnistria, va fi un adaos de 6-7%. Noi ştim care este proporţia, din aceste 6-7%, 3/4 votează, de obicei, pentru candidatul, să-i spunem aşa, pro-european, celelalte procente votează pentru candidatul euroasiatic. De aceea, rezultatul principal, definitoriu pentru alegeri, se face aici, în Republica Moldova. Şi tristeţea noastră este că tinerii nu participă la vot. Am ascultat care sunt explicaţiile, mie mi se par aceste explicaţii absolut puerile, nefondate. Oamenii trebuie să voteze, pentru că au dreptul să voteze şi pentru că puterea poporului rezidă în votul cetăţenilor. Dacă tinerii nu înţeleg acest lucru, este regretabil. Dar eu cred că trebuie să depunem eforturi pentru ca educaţia civică şi electorală să elimine acest absenteism al tinerilor.”

Europa Liberă: Până la această zi a votului, o anumită prăpastie între susţinătorii celor doi candidaţi pare să se tot fi mărit. Ce ar urma să facă candidatul victorios pentru a fi un preşedinte al tuturor, nu doar al propriilor votanţi?

Igor Boțan: „Eu cred că înaintea turului doi această opţiune şi oportunitate a fost scăpată, pentru că unul dintre candidaţi s-a dedat unor atacuri la persoană, faţă de celălalt candidat, lucruri care nu au explicaţie într-o ţară creştină. Ne amintim de toate invenţiile, să nu vorbim despre cei 30.000 de sirieni, nu poţi invoca că eşti creştin, dacă vorbeşti astfel şi pui în cârcă contracandidatului lucruri nereale. Apoi, acest candidat ortodox trebuie să ştie că, de exemplu, Ioan Gură de Aur era din Siria, din oraşul Antiohia. Deci, când vorbeşti de sirieni într-o o aşa manieră, manifeşti nu doar lipsă de internaţionalism. Sunt un şir de lucruri. Nu te poţi califica drept creştin când recurgi la astfel de lucruri. Dar, din punctul meu de vedere, au fost arse podurile, pentru că opoziţia, ambii candidaţi, de fapt, ne-au asigurat că vor fi de opoziţie, deci, opoziţia trebuia după aceste alegeri să rămână una cu atitudini, cel puţin, similare faţă de sistemul oligarhic şi corupt din Republica Moldova. Iată că această oportunitate a fost subminată dramatic.”

Europa Liberă: Dacă am analiza, aşa cum aţi făcut dumneavoastră împreună cu colegii, o analiză a promisiunilor făcute în alegeri, despre ce rată a realizării acestor promisiuni ar putea fi vorba din experienţa dumneavoastră?

Igor Boțan: „Din punctul meu de vedere, candidatul euroasiatic în timpul mandatului va trebui să caute explicaţii de ce nu-şi poate onora obligaţiunile. Celălalt candidat rămâne în albia Acordului de Asociere şi aceasta trebuie să facă.”

XS
SM
MD
LG