Linkuri accesibilitate

CEC: mersul votării până la ora 15.00


Datele CEC arată că până la ora 15.00 au votat 39 la sută din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale. În primul tur al scrutinului, rata de participare către această oră era mai joasă.

La al doilea tur, legislaţia nu stabileşte un prag minim de participare. Indiferent câţi alegători se vor prezenta la urnele de vot, candidatul care va acumula cele mai multe voturi va obţine victorie.

La urne sunt așteptați aproximativ 3,2 milioane de cetățeni moldoveni cu drept de vot, cu aproape jumătate de milion mai mulți față de scrutinul din 2014.

Şi la această oră cel mai activ participă la vot persoanele de peste 56 de ani. Prezenţa la urne a tinerilor de până la 25 de ani este uşor mai ridicată faţă de primul tur, însă această categorie rămâne a fi în continuare cea mai pasivă.

CEC a anunţat că au fost semnalate cel puţin trei tentative de fraudare a votului din diaspora. Tentativele au ieşite în vileag la două secţii de votare din afara ţării. La una din Paris un moldovean stabilit acolo a fost anunţat că votaseră deja la Bulboaca. Două cazuri similare au fost semnalate la o secţie de votare din Moscova. Membru CEC, Vasile Gafton, a declarat că poliţia a fost sesizată pe marginea acestor tentative de fraudare. A fost contactat pentru a da explicaţii şi şeful secţiei de votare din Bulboaca, a spus Vasile Gafton.

„Vreau să atenţionez prin mass-media, ştiu că funcţionarii citesc, nu încercaţi să fraudaţi alegerile. Sistemul electronic lucrează, nu încercaţi să vă implicaţi şi să încălcaţi legea pentru că sunteţi pasibili de răspundere penală.”

CEC a anunţat că se atestă o prezenţă masivă la vot a alegătorilor din stânga Nistrului. O participare mai activă se observă şi în autonomia găgăuză, unde în primul tur rata de participare a fost mult sub media pe ţară.

Votează mai activ şi diaspora, în special cea din Italia, România şi Rusia. Rata de participare a diasporei e dublă faţă de cea din primul tur. La 15.00 la secţiile de votare din străinătate au votat peste 70 de mii de alegători, faţă de 35 de mii cât votaseră în primul tur.

Preşedinta CEC, Alina Russu, a respins informaţiile precum că la unele secţii de votare din Italia s-ar fi terminat buletinele de vot.

CEC respinge informaţiile precum că la secţiile de votare din Londra, două la număr, s-ar fi epuizat buletinele de vot. Până la această oră, la una din secţiile au votat 2099 de alegători. Mai rămân disponibile 901 de buletine. La cealaltă secţie, au votat peste 1557 de alegători şi mai sunt peste 1443 de buletine neutilizate.

XS
SM
MD
LG