Linkuri accesibilitate

Ștefan Miron: „Ne bucură foarte mult prezența masivă a tinerilor și, în general, a basarabenilor din România”


Ștefan Miron, membru al biroului electoral al secției de votare din incinta reprezentanței diplomatice a Republicii Moldova în București, urmărește procesul de vot și ne-a împărtășit unele dintre observațiile sale:

Ștefan Miron: „Ne bucură foarte mult prezența masivă a tinerilor, în primul rând, și, în general, a basarabenilor din România. S-au mobilizat mult mai bine față de primul tur. De la primele ore ale dimineții s-a observat acest lucru. De la 9.30-10.00 s-au început a se forma acele cozi cu care suntem obișnuiți la secțiile de votare din București. Însă se votează rapid, se votează organizat, civilizat, nu sunt incidente. Au votat între 4.000-5.000 de oameni, până în acest moment, în toată România. Și în jur de 1.500 au votat la secția noastră de la ambasadă. Din păcate, numărul buletinelor de vot este limitat la 3.000 per secție. Și există un risc foarte mare ca la secțiile din București, îndeosebi la secția de la ambasadă să rămânem fără buletine de vot în jurul orelor 17.00-18.00.”

Europa Liberă: De ce? Doar pentru aceste 3.000 s-a făcut un calcul că atâta lume poate vota sau se votează în mod mai rapid?

Ștefan Miron: „Acesta este un calcul făcut de Comisia Electorală Centrală. Din păcate, nu este un calcul real făcut pentru Bucureşti. Au fost făcute solicitări, inclusiv din partea ambasadei şi din partea secţiei de votare de aici, de la ambasadă, pentru suplimentarea acestui număr. Din păcate, nu a fost acceptată această cerere, a fost păstrat numărul de 3.000 de buletine, care, dacă se votează în acest ritm, cu siguranţă, în jurul orei 18.00 se vor termina aici, la ambasadă. Dacă se întâmplă acest lucru, vom încerca să direcţionăm lumea spre consulat, sperând să fie suficient numărul de buletine, având în vedere că acolo tot sunt limitate la 3.000. În 2014, dacă îmi amintesc bine, au fost în jur de 2.500-2.600 de votanţi aici, la ambasadă, la alegerile parlamentare. Se vede că e o mobilizare oricum mai mare acum şi o miză, probabil, mai mare a acestor alegeri. Şi aceasta arată faptul că a fost greşită estimarea. Practic, în Bucureşti a fost limitat numărul la 6.000, nu pot vota în acest moment mai mult de 6.000 de oameni. Știm că numărul basarabenilor din România, în Bucureşti în principal, cu siguranţă, este de ordinul zecilor de mii şi nu 5.000-6.000 de persoane.”

Europa Liberă: La alte secţii din afara Bucureştiului există posibilităţi să ajungă cei din Bucureşti? Sau aceasta ar fi utopie?

Ștefan Miron: „E destul de greu. Practic, nu am putea direcţiona în acest moment oamenii, pentru că ar fi un pic incorect faţă de ei să le spunem să meargă la Braşov, de exemplu, sau la Craiova, care, chiar dacă sunt la peste 200 km, ar fi cele mai apropiate secţii de votare. Iar dacă vom face acest lucru în jurul orei 18.00, când se vor epuiza buletinele de vot, cel mai probabil e că nu se va reuşi să se ajungă în timp util la acele secţii de votare. Unicul lucru, pe care îl putem face şi l-am făcut zilele trecute, este să îndemnăm cumva din timp oamenii care au drum sau care se gândesc că ar putea să meargă spre Braşov, spre Craiova sau spre alte secţii, să meargă să voteze acolo, pentru a economisi, într-un fel, buletinele de vot din Bucureşti.”

XS
SM
MD
LG