Linkuri accesibilitate

Sorin Ioniță: Ce rol ar putea juca alegerile americane în votul de duminică, din R.Moldova?


Sorin Ioniță
Sorin Ioniță

Un interviu cu directorul Expert-Forum România, observator internațional acreditat la alegerile din R. Moldova.

Despre factorul determinat care le va aduce candidaţilor victoria în turul II şi care sunt lecţiile ce urmează a fi însuşite, în urma acestui scrutin prezidenţial, am discutat cu analistul politic Sorin Ioniţă, directorul Expert-Forum România, care a fost acreditat în calitate de observator internaţional la primul tur de scrutin prezidenţial din Republica Moldova.

Sorin Ioniță: „Cred că factorul decisiv va fi participarea sau participarea relativă. Adică, cum se mobilizează diverse grupuri care votează ba cu Dodon, ba cu Maia Sandu, preferenţial. Deci, dacă vine diaspora, dacă vin tinerii, dacă mai vin cei care au venit în turul întâi, cred că aceştia sunt factorii decisivi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct

A apărut, în schimb, şi o sursă de zgomot, să zic aşa, extern, care sunt alegerile americane, bineînţeles. Cred că din tot ce se vorbeşte, toată lumea comentează alegerea lui Trump, chiar şi la Chişinău. Și nu-mi dau seama, nu putem face predicţie în momentul acesta, dar lumea simte, într-un fel, că lumea iese din ţâţâni pe un plan foarte mare. De unde ne obişnuisem numai noi să fim copiii răi şi lumea să fie ok şi la locul ei, acum va trebui să ne mai descurcăm şi singuri. Cum va afecta aceasta decizia oamenilor din Moldova în alegeri nu-mi dau seama, dar presupun că nu e de trecut cu vederea factorul acesta. Iar o predicţie nu pot să fac, prea multe incertitudini în aer.”

Europa Liberă: Dar lecţiile acestei campanii electorale care ar fi atât pentru alegători, cât şi pentru politicieni?

Sorin Ioniță: „Să fim un pic optimişti. Lecţia este că se poate construi un pol în Moldova, că există un electorat substanţial, care votează modernizare şi europenism şi care până acum nu prea a primit o ofertă corespunzătoare. Şi că, atunci când o vede în faţa ochilor, o votează. Ea a venit foarte târziu, coagularea acestui pol, chiar cu mai puţin de o lună înainte de turul întâi. Dacă se constituia polul acesta mai devreme, nu ştiu, poate că discutam altfel acum. Dar nici aşa nu este rău. Şi că indiferent de rezultatul acestor alegeri, ei trebuie să continue, aceasta ar fi ideea.

Pentru că în Moldova vor fi şi alegeri parlamentare la un moment dat şi cine are majoritate în Parlament, şi cine formează guvernul, până la urmă, s-ar putea să conteze mai mult decât preşedintele. Deci, aceasta este lecţia, că se poate şi că există oameni care vor să voteze altceva, ceea ce până acum nu prea li s-a oferit.”

Europa Liberă: După o campanie electorală atât de dură, în care societatea moldavă a apărut mai divizată decât întotdeauna, ce ar putea să urmeze? Ce ar trebui să urmeze?

Sorin Ioniță: „Nu cred că a fost mai divizată ca altădată. Pur şi simplu, acum sunt pe masă nişte alegeri foarte clare şi oamenii se uită la ele şi optează. Ce ar trebui să urmeze? Dacă tot s-a închegat un pic mediul politic şi s-au conturat nişte alinieri, ar fi bine ca ele să se menţină pentru alegerile parlamentare care urmează. Pentru că, până la urmă, avem acest paradox, pe care l-am mai semnalat.

Principalul perdant în turul întâi în alegerile prezidenţiale din Moldova este, de fapt, guvernul care, ceea ce nu prea se întâmplă în nicio ţară, coaliţia la putere şi-a retras candidatul, teoretic vorbind. Noi ştim că ei au un deal cu candidatul Dodon, dar, teoretic, Dodon spune că el este în opoziţie. Deci, practic, în turul doi noi avem doi candidaţi de opoziţie şi niciunul al puterii. Puterea, de fapt, a cedat în această cursă electorală. Or, aceasta este foarte straniu şi acest lucru trebuie să se rezolve la alegerile parlamentare următoare.

Indiferent cine se alege preşedinte acum, ori Dodon, ori Maia Sandu, va fi o situaţie foarte bizară politică, în care preşedintele va fi în opoziţie şi cu guvernul, şi cu majoritatea parlamentară, şi toţi vor începe să facă campanie pentru parlamentare, ca şi când toţi ar fi în opoziţie. Va fi o situaţie stranie.”

Europa Liberă: Preşedintele are atribuţii mai mult pe securitate şi pe politică externă, dar s-a promis foarte mult o luptă aprigă împotriva corupţiei şi, mai ales, a corupţilor. Ce rezultate ar putea să fie livrate după ce este înscăunat următorul preşedinte la capitolul lupta cu corupţia?

Sorin Ioniță: „Preşedintele va influenţa alegerea unor oameni, sperăm în bine, la vârful sistemului de justiţie, începând cu procurorul general. Deci, o influenţă va avea. Nu este lipsit de importanţă cine va fi preşedinte. Şi, în general, sunt prea puţini reformişti la vârful guvernării în Moldova, ca să poată împinge înainte acest tăvălug al reformei justiţiei pe care lumea o aşteaptă ca ea să dea şi rezultate. Sunt nişte oameni care încearcă să facă nişte lucruri, dar sunt prea puţini. E nevoie să fie şi un politician ales direct, ca să le dea o susţinere politică, pentru ca lucrurile să meargă înainte. Deci, alegerea preşedintelui este foarte importantă. Sigur că nu are funcţii guvernamentale directe, nu va aplica un program de guvernare, nu va avea un buget pe mână, dar poate să facă foarte multe lucruri.”

XS
SM
MD
LG