Linkuri accesibilitate

Ana Gomes: „Nici un socialist adevarat nu ar vota pe cineva care este sprijinit de dl Putin” (Video)


În direct cu: Ana Gomes
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:54 0:00

Iolanda Bădiliță cu europarlamentara Ana Gomes

Despre Moldova, alegeri, drum european cu o membră a Partidului socialist, eurodeputată din Portugalia.

Politiciana socialistă din Portugalia, Ana Gomes, declară că nu este nici o contradicție între continuarea, de către Moldova, a drumului european și menținerea pieței ruse pentru produsele moldovenești. Apropierea de UE înseamnă calitate mai bună a produselor, iar de asta vor profita atât cetățenii moldoveni, cât și clienții ruși ai produselor moldovenești, mai spune eurodeputata portugheză. Pe de altă parte, Gomes desființează Uniunea Eurasiatică, pe care o descrie drept „doar niște vorbe pe hartie”. Un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere realizat la Bruxelles de corespondenta Europei Libere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamna Gomes, primul tur al alegerilor din Moldova au arătat că există o îngrijorare cu privire la viitorul Moldovei în Uniunea Europeană. Au de ce să își facă griji moldovenii?

Ana Gomes: „Moldovenii nu au de ce să își facă griji cu privire la viitorul lor european. De fapt, ar trebui să aleagă în mod clar agenda europeană, pentru că aduce doar beneficii țării. Înțeleg îngrijorările oamenilor, care că au de-a face cu rolul jucat de asa-zisii pro-europeni oligarhi în detrimentul oamenilor. Dar aceasta nu are nimic de-a face cu Europa și cu valorile europene.

De aceea este nevoie de o schimbare culturală, de o schimbare de atitudine, societatea civilă să devină mai vocală cu privire la aceste abuzuri ale oligarhilor. Aici poate juca un rol și noul președinte, mai ales că va avea legitimitate prin faptul că va fi ales direct de oameni. Președintele va trebui să impiedice oligarhii să își facă jocurile ca până acum. Doar acesta este abordarea europeană.”

Europa Liberă: Primul tur al alegerilor a reflectat insatisfacția și supărarea oamenilor față de guvernele pro-europene din ultimii ani. Ce i-ar convinge pe oameni că de acum încolo va fi altfel? De ce ar alege-o, așadar, pe pro-europeana Maia Sandu?

Ana Gomes: „Pentru că ea e serioasă când promite reforme, promite să taie puterile oligarhilor, și cu puterea pe care o avea având legitimitatea sufragiului universal, poate face lucrurile altfel. Poate interveni în dezbaterea publică, expunându-i public pe cei care acționează împotriva populației.

Maia Sandu are dorința și abilitatea să o facă. Aceasta o diferențiază de celălalt candidat, dl Dodon, care este sub dl Putin. Iar alegerea pe care o au de făcut moldovenii este: chiar doresc să fie la mâna domnului Putin și a unei Rusii din ce în ce mai totalitare, sau doresc să construiască o țară democratică, să aibă o viața mai bună, inclusiv crescând calitatea produselor moldovenești, chiar și a celora pe care le vând pe piața rusească? Nu este, a propos, nici o contradicție între a merge mai departe pe drumul european și a păstra, în același timp, piața rusească pentru produsele moldovenești. La urma urmei, cu cât calitatea produselor moldovenești este ridicată la standardul european, cu atât vor fi mai bune pentru cetățenii moldoveni și vor fi mai căutate și prețuite de clienții ruși.”

Europa Liberă: Doamna Gomes, de ce ar fi mai bun proiectul european decât cel eurasiatic?

Ana Gomes: „Proiectul eurasiatic? Există așa ceva? În afara unor vorbe pe hartie ce se face în acest proiect eurasiatic? Nu există așa ceva, și dacă există, schema este că Rusia domină și dictează. Iar asta nu este ceva bun pentru cetățenii moldoveni și nici măcar pentru cetățenii ruși. Da, avem multe probleme in UE, da traversăm o perioadă foarte dificilă. Dar funcționăm după repere democratice, si anume aceste repere sunt cele care ajută cetățenii, inclusiv pe cei moldoveni, să își îmbunătățească viața, calitatea vieții politice, controlul vieții politice. Așa se întâmplă în Europa.

Iar în Rusia se întâmplă exact contrariul, acolo vedem regrese exact în privința drepturilor cetățenilor, a drepturilor fundamentale, care sunt violate de regimul oligarhic al lui Putin.”

Europa Liberă: Ca socialist din Portugalia, care ar fi mesajul pe care îl transmiteți cetățenilor moldoveni?

Ana Gomes: „Ca politician socialist aș vota fără rezerve Maia Sandu pentru un viitor demn al moldovenilor, pentru toti tinerii inteligenti si talentati care vor sa aiba, moldoveni fiind, un viitor in Europa. Ca socialist, vreau ce e mai bun pentru viitorul Moldovei. Nici un socialist adevarat nu ar vota pe cineva care este sprijinit de dl Putin. Cine este cu Putin, nu este socialist adevarat.”

XS
SM
MD
LG