Linkuri accesibilitate

Ultimele dezbateri electorale


Igor Dodon (stânga) și Maia Sandu
Igor Dodon (stânga) și Maia Sandu

Maia Sandu și Igor Dodon se vor întâlni astăzi la ultimele dezbateri înainte de turul doi

Candidații prezidențiali Maia Sandu și Igor Dodon vor participa în această seară la ultimele lor dezbateri electorale înainte de turul doi de scrutin, din 13 noiembrie. Dar înainte de dezbateri Sandu a spus că nu o să i se mai adreseze direct oponentul său, pentru că acesta nu i-ar răspunde la întrebări, în vreme ce Dodon i-a reproșat că tocmai ea ar fi cea care vrea să evite întrebările incomode.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte, Igor Dodon și Maia Sandu, își dau întâlnire în această seară, mai întâi la postul public de televiziune Moldova 1, la o dezbatere realizată în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Promo-Lex. Cei doi se vor confrunta ulterior în studioul ProTV. Moderatoarea dezbaterii Lorena Bogza anunţa, în această dimineaţă, că regulile s-au schimbat şi că cei doi candidați vor trebui să răspundă la întrebări precise fără să se chestioneze reciproc, aşa cum s-a întâmplat în prima rundă de dezbateri.

Maia Sandu a sugerat, astăzi, că-l va ignora pe oponentul său în ultimele două dezbateri electorale, după ce la anterioarele trei confruntări televizate nu a primit, spune ea, răspunsuri la întrebările adresate oponentului:

Maia Sandu: „Această campanie a fost una dificilă şi murdară. Oponentul meu, Igor Dodon, a folosit minciuni a încercat să manipuleze, să dezinformeze. La dezbateri i-am adresat mai multe întrebări care au rămas fără răspuns. De aceea eu nu mai am ce să discut cu el. La următoarele dezbateri voi vorbi cu cetățenii.”

Igor Dodon i-a reproşat şi el oponentei sale că evită să-i răspundă la întrebări, dar a precizat că are teme noi pe care ar vrea să le discute în faţa telespectatorilor. Iată ce declara Igor Dodon, miercuri, la o conferinţă de presă.

Igor Dodon: „Practic suntem la final de campanie electorală, o campanie destul de dură, cu foarte multe manipulări, o campanie în care oponentul politic, doamna Sandu, nu a dorit să discute după conţinut, dar au venit cu învinuiri practic la toate dezbaterile electorale. Eu înţeleg că ei nu au conţinut. Ei nu au viziune despre viitorul Moldovei.”

În încercarea de a anticipa atmosfera de la dezbaterile din această seară după anunţul Maiei Sandu că îşi va ignora oponentul, l-am întrebat pe expertul în comunicare Cristian Saulea cât de eficientă este o asemenea strategie. Expertul spune că nu poţi ignora existența oponentului:

„O să arate foarte absurd pentru că cineva o să vorbească cu publicul, celălalt o să-l atace şi o să spune că, uite ne ignoră, vă ignoră pe voi. O să fie o cașă enormă. Lipsa unor clare reguli de joc în dezbateri ne-a adus în acest absurd practic. Eu mi-aş dori dezbateri între aceşti doi prezidenţiabili în care să vorbim despre proiecte argumentate, o dezbatere de viziune politică, în primul rând, pe mine nu mă interesează despre trecut atât de mult cât despre viitorul pe care îl văd ei pentru această ţară. Pentru asta e nevoie de o dezbatere activă între ei doi. Altfel nu e dezbatere ci o prezentare a platformei la televizor.”

Expertul în comunicare, Cristian Saulea, observă că şi în primele trei confruntări televizate au lipsit ingredientele unei dezbateri veritabile:

„Nu am avut mari aşteptări de la aceste alegeri şi mai ales de la dezbateri electorale. Toate aceste confruntări televizate au semănat mai mult cu o ceartă dintre doi vecini pentru un loc de parcare şi nicidecum cu o confruntare între prezidențiabili. Ele au fost mai mult despre trecut. Am auzit mai des cuvântul Plahotniuc, decât verbele voi face, voi propune, voi susţine. Toate aceste comportamente de la dezbateri ne-au arătat, de fapt, esenţa acestei campanii şi a stării de spirit din societate – confuzie, ură, minciuni, frici, dezinformări, absurd şi lipsă de esenţă. În acelaşi timp încă o dată ne-am convins de problemele presei din Moldova, pentru că a trebuit să vină un diplomat ca să ne arate cum se moderează o dezbatere. Lipsa anumitor reguli de joc în aceste dezbateri televizate, lipsa anumitor limite care trebuie impuse, şi aici nu vorbesc de timp, au adus aceste dezbateri la absurd.”

Întrucât nu există măsurări operative de impact nimeni nu poate spune cu certitudine cat de mult contează dezbaterile. Dar ambii oponenți rămași în cursa prezidențială au încercat mereu să le valorifice la maxim.

Previous Next

XS
SM
MD
LG