Linkuri accesibilitate

Jacek Saryusz-Wolsky: „Doresc Moldovei să fie parte a familiei europene și să facă alegerea bună, calea europeană” (Video)


Europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski
Europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski

Un interviu la Strasbourg cu vicepreședintele grupului Partidului Popular European.

Jacek Saryusz-Wolsky, vicepreședinte al Grupului Partidului Popular European pledează pentru integrarea europeană a R.Moldova și îi îndeamnă pe moldoveni să o aleagă pe Maia Sandu. Politicianul polonez consideră periculoase declarațiile lui Igor Dodon cu privire la Crimeea și crede că „atunci când Dl Dodon spune „Crimea este Rusia”, spune indirect „Transnistria este Rusia. Mâine poate spune „Moldova este Rusia”, afirmă omul politic polonez. Un interviu realizat la Strasbourg de corespondenta Europei Libere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Saryusz-Wolski, cine este mai bun pentru Moldova, dl Igor Dodon sau dna Maia Sandu?

Jacek Saryusz-Wolski: „Cred că o întrebare mai bună ar fi dacă ar fi mai bine pentru Moldova să se alăture Uniunii Eurasiatice sau dacă i-ar fi mai bine în Uniunea Europeană și alături de cauza europeană. Dacă acest răspuns este clar, pentru viitorul european al Moldovei moldovenii trebuie să o aleagă pe Maia Sandu, și nu pe Igor Dodon.”

Europa Liberă: „Se pare că pentru publicul moldovean nu este o alegere ușoară. Chiar și publicul pro-european este îngrijorat cu privire la calea europeană.

În direct de la Strasbourg cu Jacek Saryusz-Wolski
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00

Jacek Saryusz-Wolski: „Moldovenii se află azi la o răscruce. A venit momentul adevărului. Indiferent de ce a fost până acum, moldovenii sunt puși în fața unei alegeri: trebuie să aleagă viitorul țării. Fie vor să facă parte dintr-o organizatie sub conducerea rusească (Uniunea Euroasiatică), fie parte din procesul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Ce este rău în a fi parte din Uniunea Euroasiatică?

Jacek Saryusz-Wolski: „Pentru cei care au făcut parte din Uniunea Sovietică, este o întoarcere în trecut.”

Europa Liberă: Dl Igor Dodon a declarat recent că peninsula Crimeea aparține de-facto a Federației Ruse. Sunt astfel de declarații periculoase într-o țară ca Moldova, pe teritoriul căreia se află un conflict înghețat?

Jacek Saryusz-Wolski: „Sigur că sunt periculoase. Următorul pas al Dlui Dodon ar fi să declare că Transnistria este de-facto parte a Rusiei. Peninsula ucraineană Crimeea a devenit de facto a Federației Ruse după ce Rusia a invadat Ucraina. Asta poate insemna că Rusia poate invada orice țară, inclusiv Moldova. Când Dl Dodon spune „Crimea este Rusia”, spune indirect „Transnistria este Rusia„. Mâine poate spune „Moldova este Rusia”. Transnistria este parte a Republicii Moldova, și nu poate alege să aparțină Rusiei împotriva Constituției Republicii Moldova. Pe teritoriul Transnistriei se află trupe rusești, iar situația de acolo este similară cu cele din Osetia de Sud, Crimea sau Donbas.”

Europa Liberă: Doamna Maia Sandu a declarat că va conta pe mobilizarea tinerii să iasă la vot. Cum ar putea ea să îi convingă?

Jacek Saryusz-Wolski: „Cel mai important mesaj pe care Maia Sandu ar trebui să îl transmită, - Maia Sandu, un politician onest și tânăr care ar face mult bine Moldovei dacă ar ajunge în fruntea țării - cel mai important mesaj al ei, așadar, ar fi intrebarea: doriți să faceți parte din Europa sau nu? Iar tinerii moldoveni cunosc răspunsul. Ca fost ministru care a negociat asocierea și apoi aderarea Poloniei la UE, pot spune că aceasta a fost o alegere fundamentală pentru bunăstarea și viitorul națiunii mele. Așadar doresc Moldovei, așa cum mi-am dorit și pentru țara mea, să fie parte a familiei europene și să facă alegerea bună, care nu este alta decât calea europeană.”

XS
SM
MD
LG