Linkuri accesibilitate

Alegeri americane vs. alegeri moldovenești (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


Transferurile suspecte pe conturile PAS (Ion Terguță, Anatol Țăranu/Jurnal TV).

Editorialistul „Ziarului de Gardă”, Petru Grozavu, observă că americanii au ales, marți, între un om al sistemului american de administrare și altul - din afara acestui sistem, electoratul preferându-l pe cel din urmă. Comentatorul afirmă că şi în cazul scrutinului prezidențial din Moldova alegerea se va face între omul sistemului, Igor Dodon, și Maia Sandu, omul din afara sistemului. „O altfel de Moldovă fără schimbarea sistemului este imposibilă, iar schimbarea sistemului nu poate fi posibilă decât prin oameni din afara acestui sistem”, concluzionează Petru Grozavu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

Comentatorul Igor Volniţchi anticipează, pe tribuna.md, o posibilă invalidare a rezultatelor scrutinului prezidenţial. Motive sunt multe şi s-ar mai putea găsi, de la eventuale adresări în judecată a celor care s-au simţit discriminaţi, nedreptăţiţi încă în turul întâi al alegerilor prezidenţiale până la încălcările din turul doi, pe care tot cei doi candidaţi Maia Sandu şi Igor Dodon, le scot şi încă le vor scoate în prim plan. Igor Volniţchi nu spune cine anume îşi doreşte invalidarea scrutinului, dar susţine că acesta se implică activ în campanie şi o face „agresivă” şi „murdară”, „plasând „subiecte electorale” ba unui candidat, ba celuilalt”.

Într-un alt comentariu pe tribuna.md, Igor Volniţchi constată că orice partid şi orice politician din Moldova poate fi „distrus” în timp record, întrucât legislaţia nu-i protejează de atacuri care ar avea la bază pretinse finanţări ilegale. El aminteşte de precedentul din 2014, când partidul lui Renato Usatîi a fost exclus din cursa parlamentară sub pretextul finanţării ilegale. „Ulterior instaneţele de judecată au demonstrat că excluderea a fost neîntemeiată”, aminteşte comentatorul. El invocă şi recentul episod cu transferuri suspecte pe contul electoral al candidatei la preşedinţie, Maia Sandu. „Fiecare formaţiune politică, fiecare candidat în alegeri îşi asumă un risc enorm atunci când acceptă o donaţie. Or, nimeni nu poate fi sigur că nu a primit un „cal troian”, care-i poate deveni fatal”, notează comentatorul. El propune şi câteva posibile soluţii ce ar trebui prevăzute în legislaţie, concluzionând că „trebuie doar să fie şi voinţă politică pentru a depăşi situaţia pe care o atestăm tot mai frecvent în Moldova şi care pune în pericol practic orice partid şi orice candidat în alegeri”.

Jurnal TV publică pe pagina web mai multe comentarii despre suspectele transferuri băneşti pe conturile formaţiunii Maiei Sandu. Jurnalistul Ion Terguţă crede că este vorba despre un plan bine pus la punct. „A fost calculat foarte bine ziua când Ilan Shor trebuia să vină în instanţă ca să poată ajunge în faţa camerelor şi să declare el personal că a virat aceşti bani. Este o premeditare foarte clară”. Analistul politic Anatol Ţaranu afirmă că este vorba despre o înşelăciune. „Minciuna are picioare scurte şi pe asta şi se mizează cu câteva zile înainte de alegeri. Oamenii simpli pur şi simplu sunt induşi în eroare premeditat folosind această provocare. Pe asta se mizează. Dodon este de fapt candidatul minciunii”. În opinia comentatorilor, FISC-ul ar fi trebuit să se autosesizeze în acest caz.

Jurnaliştii de la portalul report.md au analizat programele electorale ale celor doi candidaţi la preşidenţia moldoveană şi au ajuns la concluzia că acestea „abundă în promisiuni cu caracter economic, social sau care vizează ordinea de drept”, adică domenii care nu se regăsesc printre principalele atribuţii ale şefului statului. Cu referire la mesajele economice ale candidaţilor, expertul în drept constituţional, Nicolae Osmechescu, afirmă că „preşedintele dispune de anumite competenţe în a influenţa direct anumite chestiuni, însă nu şi de a le soluţiona nemijlocit.” Comentatorul Alexei Tulbure e de părere că cetăţenii nu ar trebui să aibă aşteptări exagerate de la aceste alegeri. „În cazul în care viitorul preşedinte, Igor Dodon sau Maia Sandu, îşi păstrează calitatea de opozant, vom avea un fel de coabitare politico-ideologică a unui preşedinte de opoziţie, pe de o parte, şi a Guvernului şi Parlamentului, controlat de un clan mafiot, pe de altă parte. Cum se vor produce în această conjunctură anumite evoluţii şi dacă ele se vor produce în general, este greu de estimat în acest moment. Presupunem că unele situaţii conflictuale nu vor putea fi evitate”, punctează Alexei Tulbure.

Moldnova.eu publică un articol în care actualul scrutin prezidențial este comparat cu cel din 1996. Concluzia generală este că „Republica Moldova pare să nu fi evoluat din punct de vedere politic în ultimii 20 de ani”. Autoarea articolului, Doina Stimpovschii, a răsfoit presa vremii şi relatează cum a fost reflectat scrutinul din 1996 care a fost câştigat de Petru Lucinschi. Ea observă că alegerile prezidențiale din 1996 au avut practic aceleași subiecte de dezbatere precum cele din 2016. Mitropolitul Vladimir s-a implicat în campanie, a fost agitat pericolul unionismului și al conflictului transnistrean, unul din candidați a promis apropierea de Moscova și au apărut inclusiv materiale compromițătoare în ultimul moment.

Anticoruptie.md publică o amplă investigaţie despre cum a fost extrădat din Ucraina, la finele lunii august, omul de afaceri, Veaceslav Platon, învinuit de escrocherie şi spălare de bani. Reporterii au obţinut detalii de la Inspectoratul General de Poliţie care confirmă spusele lui Platon şi anume că acesta a fost adus în Moldova cu o cursă charter. Potrivit şefului IGP, Alexandru Pânzari, s-a apelat la o cursă privată pe motiv că a fost ratată cursa regulată, Platon fiind escortat cu întârziere de autorităţile ucrainene. Potrivit poliţiei, costul zborului a fost de aproape 1700 de dolari. Reporterii au aflat însă că o preţul unei curse de la Kiev spre Chişinău cu avion de clasă lux cu care a fost adus Platon, se ridică la 7600 de dolari. Potrivit sursei citate, avionul în care se afla Platon era supravegheat de un altul. Reporterii nu au reuşit să obţină informaţii despre cine se găsea în celălalt avion. Nu au primit răspuns nici în ceea ce priveşte numărul de poliţişti implicaţi în procedara de extradare a lui Veaceslav Platon.

Mai mulți analiști de la Chișinău citați de Newsmaker.md anticipează o răcire a relațiilor moldo-americane după victoria republicanului Donald Trump. Fostul ambasador moldovean la Viena, Andrei Popov, afirmă că relațiele moldo-americane trebuie privite prin prisma relațiior între SUA și Rusia, între SUA și Europa. Potrivit lui Popov, dacă relaţiile moldo-americane se vor îmbunătăţi, atunci Moldova va fi marginea intereselor americane. „Pentru SUA nu va mai fi la fel de important ce orientare geostrategică are guvernarea de la Chişinău”. Anrei Popov anticipează și o eventuală reducere a asistenței tehnice din partea SUA pentru Moldova, inclusiv a finanțării pentru reabilitarea drumurilor. „SUA va atrage și mai puțină atenție Moldovei din punct de vedere al asistenței financiare și vor reacționa și mai inert la inițiativele Rusiei față de Moldova”, crede analistul politic, Anatol Țăranu.

XS
SM
MD
LG